Brexit: Ce se întâmplă cu alocaţiile şi ajutoarele sociale luate de români în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Uniunii Europene a aprobat un proiect de regulament privind stabilirea măsurilor de contingenţă în domeniul coordonării sistemelor de securitate socială ale cetăţenilor statelor membre ale UE care se află în Regatul Unit şi ale resortisanţilor Regatului Unit aflaţi în UE 27 care au beneficiat de dreptul la liberă circulaţie înainte de retragerea Regatului Unit.

Măsurile, care se referă printre altele şi la alocaţiile şi ajutoarele sociale, sunt limitate în ceea ce priveşte durata şi sfera de aplicare şi vor fi adoptate unilateral de UE. Regulamentul va intra în vigoare numai dacă Regatul Unit părăseşte Uniunea fără niciun acord de retragere.

„Proiectul de regulament asigură că statele membre vor aplica în continuare principiile fundamentale ale UE în domeniul coordonării sistemelor de securitate socială. Măsurile de contingenţă vor garanta că resortisanţii UE 27 şi ai Regatului Unit, care au circulat liber în Uniune, vor beneficia în continuare de drepturile lor în materie de securitate socială dobândite înainte de retragerea Regatului Unit din Uniune”, a declarat Marius-Constantin Budăi, ministrul român al Muncii şi justiţiei sociale.

Regulamentul se va aplica următoarelor persoane:

- resortisanţii statelor membre, apatrizii şi refugiaţii cărora li se aplică sau li s-a aplicat legislaţia unuia sau a mai multor state membre ori care sunt sau au fost în situaţii implicând Regatul Unit înainte de data de aplicare a regulamentului, precum şi membrii de familie şi urmaşii acestora;

- resortisanţii Regatului Unit cărora li se aplică sau li s-a aplicat legislaţia unuia sau a mai multor state membre înainte de data de aplicare a regulamentului, precum şi membrii de familie şi urmaşii acestora.

Proiectul de regulament nu aduce atingere actualelor convenţii şi acorduri în materie de securitate socială încheiate între Regatul Unit şi unul sau mai multe state membre.

Românii au devenit a doua minoritate în Marea Britanie

Biroul Naţional de Statistică din Marea Britanie anunţa în urmă cu un an că numărul de români care trăiesc în această ţară a crescut cu 25% în 2017, faţă de anul precedent, ajungând la 411.000 de persoane.

Astfel, persoanele cu naţionalitate română au devenit a doua cea mai comună populaţie non-britanică din Marea Britanie, scrie BBC.

Din populaţia de aproximativ 65 de milioane de  locuitori, 6,2 milioane nu erau de naţionalitate britanică. Numărul persoanelor care locuiesc în Marea Britanie, însă care nu s-au născut acolo, a crescut cu  3% din 2016.

Naţionalitatea poloneză rămâne cea mai numeroasă naţionalitate non-britanică, cu un număr estimat de 1 milion de polonezi care locuiesc în Regatul Unit. După naţionalitatea română, următoarea clasată este cea irlandeză, cu aproximativ 350.00 de irlandezi care locuiesc în Marea Britanie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite