Borza: România, ţara care asigură preşedinţia Consiliului UE, are 10.000 de km de drumuri de pământ. Ca pe vremea lui Ştefan cel Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
borza

„România, ţara care asigură preşedinţia Consiliului UE, o naţiune în sec XXI, are 10.000 km drumuri de pământ, ca pe vremea lui Ştefan cel Mare. Are şi 750 km de autostradă construiţi prost şi scump”, scrie deputatul independent Remus Borza.

„După ce că am construit puţin, am construit şi prost şi scump. Săptămâna aceasta, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a asistat la semnarea contractului de construcţie a Lotului 2 din Autostrada A0 (Centura Bucureştiului). Pentru 16 km, vom plăti constructorului turc Alsim Alarko 163 milioane euro, adică mai mult de 10 milioane euro/km. 

Valoarea celor 52 de km din Centura Bucureştiului este de 530 milioane euro, cu mult peste media europeană şi cu mult peste normativele de cost elaborate în 2010 de Ministerul Transporturilor, condus la acea dată de Anca Boagiu. Astfel, pentru 1 km de autostradă construit la şes, cum este şi cazul A0, norma prevede o valoare maximă de 3,8 milioane euro, 4,8 milioane euro pentru 1 km construit la deal şi 5,9 milioane euro pentru 1 km de autostrada construit la munte. 

Autostrada Bucureştiului nu presupune lucrări de o complexitate sporită, precum consolidări de teren, tuneluri ori viaducte. Vecinii noştri bulgari au construit Autostrada Stara Zagora – Karnobat cu 2,2 milioane euro/km, iar alţi vecini, ungurii, au construit Autostrada Szeged-Mako cu 6 milioane euro/km. 

Noi, românii, suntem buni plătitori.E o vorba in popor: prost e ăla care da,nu ăla care cere.Pe tronsonul de Autostradă Gilău-Câmpia Turzii-Turda am plătit 23 milioane euro/km!!!

Cu toate că plătim de zece ori preţul unui km faţă de media europeană, trăim un paradox: nu avem autostrăzi. Explicaţia constă în incompetenţa guvernanţilor, birocraţia sistemului, proasta legislaţie în materie de achiziţii şi licitaţii, şi corupţia funcţionarilor. Asta e, de fapt, eterna şi fascinanta Românie, o ţară medievală cu năravuri fanariote într-o Europă a secolului XXI”, scrie Borza pe blogul său.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite