Borza, despre modificările aduse legii insolvenţei: e o naţionalizare mascată diferită de cea a comuniştilor. Sunt multe insolvenţe frauduloase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La zece luni s-a înregistrat o scădere cu circa 10% a insolvenţelor

Modificările aduse legii insolvenţei au multe părţi bune a căror aplicare pot elimina insolvenţele frauduloase, puse la cale de băieţii deştepţi, a declarat pentru „Adevărul” deputatul Remus Borza, fost administrator judiciar al Hidroelectrica.

Acesta a explicat că modificările aduse legii insolvenţei sunt menite să reducă şi chiar să elimine numărul insolvenţelor frauduloase, chiar dacă pot fi văzute ca o „renaţionalizare mascată, diferită de cea a comuniştilor”.

„În primul rând, modificările aduse legii insolvenţei reintroduc conversia datoriilor în acţiuni, care pot fi preluate de stat. Sunt vizate în principal companiile private foarte importante pentru economie. Şi vă dau exemplul UCM Reşiţa, companie cu o vechime de aproape 250 de ani, şi care se află în insolvenţă din 2010. Compania este deţinută de Bogdan Buzăianu, unul dintre băieţii deştepţi din energie, şi are datorii de peste 200 milioane de euro. Dispariţia UCM Reşiţa ar crea mai dificultăţi Hidroelectrica, care ar trebui să apeleze la alte companii pentru retehnologizare. Conversia datoriilor în acţiuni poate fi văzută ca o renaţionalizare mascată, diferită de cea a comuniştilor, pentru că statul devine acţionar majoritar. Şi legea 85 din 2006 prevedea această conversie în acţiuni a datoriilor, dar a fost abrogată prin legea din 2014”, a explicat Borza.

Pe de altă parte, avocatul a spus că sunt multe insolvenţe frauduloase, unde prin noua lege a insolvenţei pot fi stopate tertipurile folosite pentru evitarea plătirii datoriilor.

„Sunt foarte multe insolvenţe frauduloase. Prin modificările aduse, chiar şi la insolvenţele aflate în perioada de administrare, nu se vorr putea face plăţi fără semnătura administratorului judiciar. Până acum, pe insolvenţele frauduloase câştiga doar debitoarea, adică firma afllată în insolvenţă, acum aceasta n u mai pate cere un administrator judiciar. Acesta va fi numit de judecătorul sindic, din lista celor autorizaţi”, a spus Borza.

O altă modificare adusă legii insolvenţei încearcă să rezolve problema datoriilor cumulate de aceste firme, chiar şi ulterior deschiderii procedurii.

„Nu mai poţi sta în insolvenţă dacă nu plăteşti creanţele chirografare. Sunt mii de companii care cumulează datorii, chiar şii ulterior deschiderii procedurii”, a explica deputatul.

Întrebat dacă într-adevăr se pot recupera 63 milioane de lei de la firmele aflate în insolvenţă, Remus Borza a spus că numărul firmelor aflate în dificultate financiară a crescut galopant în ultimii ani.

„Sunt peste 50.000 companii aflate în insolvenţă. În fiecare din ulltimii trei ani au intrat în această procedură circa 10.000 de firme. Vorbim aici de 10% dintre companiile active din România”, a încheiat Borza.

Surse guvernamentale au declarat pentru „Adevărul” că legea insolvenţei ar putea fi modificată, prin ordonanţă de urgenţă, chiar în şedinţa de mâine, 13 septembrie, a Executivului.

Citeşte şi:

Cum poate deveni statul acţionar la firmele aflate în insolvenţă, chiar dacă acestea sunt private

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite