Bogdan Chiriţoiu: Este important să se recupereze banii de la licitaţiile trucate, iar firmele să nu beneficieze de contractele respective

Bogdan Chiriţoiu: Este important să se recupereze banii de la licitaţiile trucate, iar firmele să nu beneficieze de contractele respective

Chiar dacă un director face închisoare, pentru firme, acţionariatul şi managementul lor este rentabil să câştige contracte prin trucarea licitaţiilor, aşa că acest comportament trebuie eliminat, considera Bogdan Chiriţoiu, şeful Consiliului Concurenţei  FOTO David Muntean

Gestionarea banului public este esenţială, astfel că este important să se recupereze banii de la licitaţiile trucate, iar firmele să nu beneficieze de pe urma contractelor trucate, pe lângă combaterea fraudei prin condamnare penală, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.


„Este foarte important pentru ţară, pentru funcţionarea societăţii, să gestionăm bine banul public şi din acest motiv trebuie să combatem trucarea licitaţiilor. Descurajăm fraudele, dar descurajăm frauda prin condamnarea penală, persoanele fizice vinovate plătesc şi intră la închisoare şi aceasta ar trebui să îi descurajeze pe alţii, dar şi partea acesta, cred că este foarte important că se recuperează bani iar firmele care sunt implicate în trucări de licitaţii nu ajung să beneficieze, deci plătesc sancţiuni economice severe. 

Pentru că pot să am o situaţie în care poate un director este sancţionat şi intră la închisoare, dar firma poate să spună că a fost rentabil. Este important ca nici pentru firmă şi pentru patronii ei şi managementul ei de top să nu fie rentabil“, a a afirmat Chiriţoiu, într-o conferinţă, potrivit Agerpres.ro.
 
Anterior, Consiliul Concurenţei a anunţat investigarea mai multor cazuri de licitaţii suspectate de a fi fost trucate, atât compania de stat Transgaz, cât şi la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.
 
Prin licitaţii trucate, instituţia vizează acele înţelegeri ale firmelor participante asupra licitaţiei, nu „licitaţiile cu dedicaţie“, cu înţelegeri între autorităţi şi companiile care ar trebui să câştige.


Mai puteţi citi:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: