Bogdan Chiriţoiu: Ne e frică de înţelegeri privind reducerea TVA la alimente. Retailerii şi producătorii ar putea încerca să păstreze profiturile

Bogdan Chiriţoiu: Ne e frică de înţelegeri privind reducerea TVA la alimente. Retailerii şi producătorii ar putea încerca să păstreze profiturile

În mod normal, competiţia va obliga magazinele să reducă preţurile, consumatorii sancţionând preţurile mai mari, spune Chiriţoiu. Parlamentarii au acuzat retailerii că majorează preţurile ca să aibă de unde reduce     FOTO David Muntean

Există suspiciuni privind înţelegerile între producători sau lanţurile de magazine în ceea ce priveşte aplicarea corectă a reducerii de TVA la 9 % la alimente, a declarat, la Cluj, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

 „Guvernul ne-a solicitat să monitorizăm ce se întâmplă în această perioadă cu ocazia reducerii de TVA. Ne e frică că pot să apară înţelegeri între magazine, între lanţuri de magazine, între producători, care să încerce să păstreze în profiturile lor reducerea de taxe pe care o face statul. Şi atunci monitorizăm. Vrem să vedem ce s-a întâmplat cu nivelul preţurilor după ce Guvernul a făcut anunţul în ceea ce priveşte TVA-ul şi, de asemenea, după 1 iunie să vedem în ce măsură se transmite reducerea TVA în preţul la raft“, a declarat Bogdan Chiriţoiu, potrivit Agerpres.ro.
 
Preşedintele Consiliului Concurenţei a explicat că în mod normal orice administrator de magazin sau producător are voie să aplice orice fel de preţ doreşte, însă în acest caz va fi sancţionat de piaţă, care se va îndrepta către preţurile mai mici practicate de alţii.
„Dacă vom avea indicii că sunt înţelegeri ilegale între producători şi sau magazine, atunci vom deschide investigaţii. Dar numai dacă vom avea indicii. Altfel, în principiu orice magazin are voie să pună ce preţ vrea el, doar că dacă ei nu se înţeleg, concurenţa îi va obliga să reducă preţul. Dar noi avem nevoie de indicii ca să deschidem o investigaţie şi dacă vom ajunge la faza asta, avem mijloacele noastre proprii de investigaţie, care sunt destul de puternice“, a spus Chiriţoiu.
 
Acesta a explicat că instituţia pe care o conduce primeşte informări din partea serviciilor şi a Parchetului, cu ajutorul acestora fiind de multe ori rezolvate cazurile de licitaţii trucate.
 

Amenzile sunt usturătoare, iar instanţele au dat dreptate Consiliului

 
Chiriţoiu a precizat că, deşi instrumentele pe care le are la îndemână Consiliul Concurenţei nu sunt perfecte, important este semnalul dat pieţei, pentru ca producătorii şi administratorii de magazine să se gândească serios înainte de a decide să încalce legea. Un semnal că mesajul lor ajunge la destinatari este şi faptul că amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei se şi încasează. Potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, anul trecut 90% din cuantumul amenzilor stabilite de reprezentanţii Consiliului au fost menţinute de instanţe.
 
Mai puteţi citi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: