Bogaţii nu renunţă la caviar nici în timpul crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caviarul este considerat unul dintre cele mai scumpe produse din lume, iar producţia acestuia se dezvoltă foarte rapid, în ciuda crizei, potrivit cotidianului New York Time (NYT).

Avansul producţiei este susţinut de intrarea pe această piaţă a unor noi jucători, precum China sau Emiratele Arabe Unite, dar şi de dezvoltarea producţiei în ţări ca România şi Bulgaria.

În China, Finlanda, Spania sau Emiratele Arabe Unite, noi ferme de sturioni încep să umple golul lăsat de declinul populaţiei de morun în libertate şi alte specii de sturion în Marea Caspică, sursa tradiţională de caviar.

Noile ferme speră să schimbe dinamica acestei pieţe, popularizând caviarul şi majorând producţia şi vânzările, scrie NYT. Înainte de toate vor trebui, însă, să convingă consumatorii că, deşi produs în altă parte decât Marea Caspică, caviarul nu este un "fals" de lux.

În pofida crizei mondiale, caviarul se află într-o gamă selectă de bunuri de lux care nu au fost lovite puternic de reducerile de cheltuieli. Preţul s-a menţinut la circa 1.000 de euro pe kilogram pentru majoritatea tipurilor de caviar

Nişa caviarului negru a fost afectată, însă, de un declin de 99% a populaţiei de moruni în ultimii 15 ani pe cursul inferior al fluviului Volga, care se varsă în Marea Caspică, şi care era cea mai importantă sursă, potrivit agenţiei piscicole din Rusia.

Între timp, fermele de sturioni deschise în alte ţări speră să umple acest gol, potrivit cotidianului american.

Nu există statistici de încredere la nivel mondial, dar cercetătorul francez Patrick Williot estimează că producţia anuală se ridică la aproximativ 250 de tone, aproape exclusiv asigurată de ferme, faţă de 550 de tone la sfârşitul anilor '70.

"În contrast cu fosta producţie bazată pe populaţia de sturion aflat în libertate, producţia actuală este în creştere continuă", a spus Williot.
România şi Bulgaria, ţări care au intrat în Uniunea Europeană în 2007, folosesc accesul la fonduri europene pentru a dezvolta ferme de sturioni. Cele două ţări sunt singurele state europene cu populaţii viabile de sturioni în libertate, însă mai multe organizaţii şi-au exprimat îngrijorarea privind pescuitul ilegal, potrivit NYT.

Unul dintre cei mai importanţi nou-veniţi este China, unde ferme de sturioni au fost înfiinţate în diferite regiuni ale ţării.

"Producţia de caviar la nivel mondial se va dubla sau chiar se va tripla în următorul deceniu", a declarat Diego Pozas, directorul companiei Caviar de Riofrío, care operează o fermă de acest fel în Spania.

Preţurile la caviar ar putea începe să scadă în circa doi ani, pe fondul creşterii producţiei, iar unele sortimente ar putea ajunge la 600 de euro pe kilogram, consideră Seppo Kapanen, şeful companiei finlandeze Caviar Empirik, care deţine trei ferme, între care şi cea operată în Spania de Caviar de Riofrío.


Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite