Boc cere disciplină în companiile de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc le promite şefilor de regii şi firme de stat că „va tăia în carne vie“. Sindicaliştii se aşteaptă la disponibilizări de cel puţin 30.000 de persoane. În plus, managerii vor fi amendaţi, chiar demişi, în absenţa performanţei.

Guvernul a adoptat, vineri, o ordonanţă de urgenţă pentru „întărirea disciplinei" în regiile autonome şi în companiile de stat, după ce în cadrul primelor negocieri cu autorităţile FMI a transmis că Executivul trebuie să se mişte extrem de repede cu reformele în acest sector.

Nerespectarea măsurilor stipulate prin actul normativ va duce la amenzi şi chiar demiteri ale managerilor. „Pentru fiecare regie şi companie de stat va fi stabilit un plan concret de restructurare şi vor fi indicatori de performanţă pentru manageri. Trebuie tăiat în carne vie", a susţinut premierul Emil Boc.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a fost zgârcit cu detaliile programului şi a arătat că acesta prevede reducerea datoriilor, a pierderilor şi a stocurilor pe care le au companiile de stat. În plus, întreprinderile nu vor avea voie să-şi majoreze cheltuielile şi vor fi obligate să raporteze, unele lunar, altele trimestrial, indicatori economico-financiari către Ministerul Finanţelor. În caz contrar, autorităţile promit că managerii vor fi sancţionaţi, iar amenzile sunt cuprinse între 5.000 de lei şi 10.000 de lei.

Confuzie totală

Până la 30 aprilie, Guvernul trebuia să prezinte o listă de măsuri-cheie pentru primele 18 companii de stat, urmând ca deciziile pentru restul firmelor să se ia până la sfârşitul lunii iunie, respectiv în cadrul celei de-a doua evaluări a actualului acord. Din declaraţiile de vineri ale ministrului Finanţelor reieşea însă că acest dead-line a fost depăşit.

„Nu există, în momentul de faţă, o listă cu companii care să se privatizeze, cu companii care să se închidă. Experţii FMI şi ai Comisiei Europene analizează măsurile împreună cu reprezentanţii întreprinderilor şi ai ministerelor", a declarat Ialomiţianu după şedinţa de guvern.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, a făcut imediat precizarea că, până sâmbătă, vor primi lista companiilor de la „ambele ministere", care de fapt sunt trei. „Pentru cele 18 companii, până mâine vom primi de la ambele ministere. Avem de la trei ministere: nouă la Transporturi, opt la Economie şi Poşta Română la Comunicaţii", a încercat să explice oficialul. Cine va lua deciziile în privinţa companiilor care vor fi privatizate, restructurate sau închise? Potrivit lui Ialomiţianu, ministerele vor prezenta măsurile preconizate, dar decizia pentru fiecare întreprindere în parte se va lua cu Fondul şi Comisia Europeană.

Subiect central

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat vineri că a primit promisiuni din partea delegaţiei FMI că restructurarea companiilor publice va fi miza negocierilor cu Guvernul. El a precizat că nici sindicatele nu au primit un plan concret de restructurare a celor 18 firme de stat, dar o estimare globală duce la cel puţin 30.000 de disponibilizări în perioada următoare.

Costin a punctat că în bugetele acestor întreprinderi „nu-şi mai au locul salariile şi furăciunea". „Din cauza unor contracte ticălos făcute, companiile pierd sume uriaşe de bani şi ajung în situaţii incredibile - cum sunt cele din sectorul energetic sau Compania Naţională Poşta Română -, iar toate oalele sparte le vor plăti lucrătorii trimişi pe drumuri", a afirmat Costin.

10.000 de lei reprezintă amenda maximă pentru managerii companiilor de stat care nu respectă măsurile impuse prin ordonanţa de urgenţă.

Companiile feroviare şi miniere, cele mai îndatorate

Potrivit Consiliului Fiscal, companiile de stat au o pondere mult mai ridicată a arieratelor acumulate în cifra de afaceri decât companiile private, iar cea mai mare parte a datoriilor sunt către bugetul general consolidat, în special către bugetul de asigurări sociale. Spre deosebire de acestea, firmele private au către furnizori cele mai multe facturi neplătite. Primele zece companii de stat, clasate din punctul de vedere al plăţilor restante, însumează aproximativ 73% din totalul datoriilor întreprinderilor publice.

Creşterea arieratelor este pronunţată mai ales în sectoarele feroviar şi minier. Suma totală a datoriilor primelor 150 de companii de stat era, la sfârşitul anului trecut, de 21,5 miliarde de lei, faţă de 18 miliarde de lei la finalul lui 2009. Cea mai îndatorată era CFR SA, cu arierate de 5,2 miliarde de lei, urmată de Compania Naţională a Huilei, cu un debit de 4,8 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite