BNR: Ratele bancare suspendate sunt raportate Centralei Riscului de Credit, dar nu ca sume restante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BNR a precizat, în urma acuzaţiilor aduse băncilor de către transportatori, că ratele bancare suspendate sunt raportate Centralei Riscului de Credit, dar nu ca sume restante.

Obligaţiile de plată ale debitorilor către instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare (IFN), suspendate în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 37/2020, nu sunt consemnate la Centrala Riscului de Credit (CRC) ca sume restante la plată, a anunţat vineri Banca Naţională a României (BNR).

Potrivit sursei citate, acestea sunt înregistrate cu totul diferit faţă de situaţiile de neplată înregistrate de Centrala Riscului de Credit.

"În consecinţă, amânarea la plată determinată de pandemia coronavirusului SARS-CoV-2 nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului, fapt pentru care nu sunt afectate negativ relaţiile cu banca ale debitorilor respectivi, indiferent dacă este vorba despre persoane fizice sau juridice. Prin Regulamentul BNR nr. 3/2020 pentru modificarea Regulamentului nr. 2/2012 privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Riscului de Credit sunt evidenţiate explicit aceste diferenţe calitative legate de înregistrarea creditelor, astfel încât facilităţile OUG nr. 37/2020 să nu afecteze caracterul bancabil al clienţilor care au apelat la această prevedere", se menţionează în comunicat.

BNR precizează că modul de înregistrare la CRC a suspendării obligaţiilor de plată potrivit OUG nr. 37/2020 evidenţiază caracterul complet diferit al restructurării de credit la care s-a apelat în situaţia determinată de pandemie, astfel încât aceasta să nu fie considerată o problemă specifică a debitorului.

"Într-o declaraţie publică, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) interpretează complet greşit faptul că, prin regulamentele BNR, obligaţiile de plată suspendate consemnate la Centrala Riscului de Credit afectează negativ debitorii prin îngrădirea accesului la servicii bancare pe viitor", se mai spune în comunicatul BNR.

Totodată, BNR asigură faptul că persoanele fizice şi juridice care au apelat la facilităţile prevăzute în OUG nr. 37/2020 nu sunt considerate clienţi nebancabili şi relaţiile lor cu băncile nu vor fi în niciun fel afectate din această cauză, odată cu reluarea plăţilor.

"Cu toate acestea, subliniem că decizia de creditare a unui client este o decizie internă a creditorului, în conformitate cu politica proprie de creditare", se mai spune în comunicat. 

UNTRR: Amânarea ratelor - cadou otrăvit

Anterior, transportatorii afiliaţi UNTRR consideră că amânarea ratelor bancare este un „cadou otrăvit”, având în vedere că persoanele care au apelat la această facilitate sunt raportaţi în Centrala Riscului de Credit şi nu mai pot lua niciun alt împrumut timp de 7 ani.

Contactat telefonic, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a explicat pentru „Adevărul” că sunt două aspecte ale acestei probleme.

„În primul rând, BNR nu are drept de iniţiativă legislativă, poate doar propune. În al doilea rând introducerea unui credit în Centrala Riscului de Credit nu este o problemă dacă acesta este plătit. Este doar o statistică, fără consecinţe, dacă se plăteşte creditul. E doar o informare pentru alte bănci din sistem.

De ce? Pentru că aceeaşi persoană care şi-a suspendat ratele conform ordonanţei 37 se poate duce să ia un  alt credit în perioada suspendării. E doar o informare. Poţi să iei credit şi dacă eşti în Centrala Riscului de Credit. Banca îşi poate asuma riscul acordării unui alt credit în perioada în care debitorul este înregistrat în acea bază de date”, a explicat Suciu pentru „Adevărul”.

Raportarea, păstrată 7 ani

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul BNR, Centrala Riscului de Credit este o bază de date care conţine informaţii referitoare la datele de identificare ale debitorilor, la creditele acordate acestora şi la angajamentele asumate în numele lor în lei sau în valută de către fiecare persoană declarantă, precum şi la fraudele cu carduri produse de către posesori.

Centrala Riscului de Credit funcţionează la sediul BNR.

„Informaţia raportată este menţinută în baza de date a CRC, în conformitate cu prevederile art. 17 din Regulamentul BNR nr. 2/2012, cu modificările ulterioare”, se arată în Regulamentul BNR.

Articolul 17,  prevede că „informaţiile de risc de credit şi informaţiile despre fraudele cu carduri sunt menţinute în FCR şi FFC pe o perioadă de 7 ani de la data înscrierii”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite