BNR menţine şi dobânda-cheie, la 1,75%, dar şi nivelurile rezervelor minime, la 8% pentru lei şi la 12% pentru valută

BNR menţine şi dobânda-cheie, la 1,75%, dar şi nivelurile rezervelor minime, la 8% pentru lei şi la 12% pentru valută

Consiliul de Administraţie al BNR a avut, joi, o nouă şedinţă de politică monetară

Banca Naţională a României a decis, în şedinţa de joi, principalele instrumente de politică monetară la parametrii anteriori.

Ştiri pe aceeaşi temă

În şedinţa din 31 martie 2016, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:
- Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an;
- Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;
- Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, se arată într-un comunicat al BNR.

Un comunicat detaliat privind deciziile de politică monetară va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susţinut de domnul Guvernator Mugur Isărescu la ora 15.00 la sediul BNR.

Analiştii anticipaseră măsurile

Analiştii financiari se aşteaptau ca BNR să păstreze, în şedinţa Consiliului de Administraţie de azi, nivelul dobânzii-cheie la 1,75% pe an, precum şi nivelurile rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei şi în valută - la 8%, respectiv 12%.

„Faţă de sondajul anterior, desfăşurat la începutul lunii februarie, se remarcă o temperare a aşteptărilor privind reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei în 2017“, se arată într-un comunicat al AAFBR (Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari).

Anul viitor, BNR ar putea tăia încă două puncte procentuale, la 8%, aliniindu-se treptat la nivelurile europene.
Banca centrală a păstrat neschimbate, şi în şedinţa de la începutul lunii feburarie, atât rata dobânzii de politică monetară, cât şi rezervele minime obligatorii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările