BNR a îngheţat dobânda-cheie la 1,75% şi a menţinut rezervele minime obligatorii: 8% pentru lei şi 14% pentru valută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul dfe Administraţie al BNR s-a întrunit într-o nouă şedinţă de politică monetară
Consiliul dfe Administraţie al BNR s-a întrunit într-o nouă şedinţă de politică monetară

Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României a decis marţi, pentru a doua şedinţă consecutiv, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an, precum şi a ratelor rezevelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele băncilor, la 8% pentru lei şi 14% pentru valută.

Banca Naţională continuă totodată gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, se arată într-un comunicat al BNR.

CA al BNR a analizat şi aprobat marţi Raportul trimestrial asupra inflaţiei, care va fi prezentat joi, 6 august, într-o conferinţă.

De altfel, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat, la jumătatea lunii iunie, că BNR nu va mai reduce dobânda de politică monetară, în condiţiile unei rate negative a inflaţiei şi a unei creşteri economice de circa 4% în acest an.

La şedinţa de politică monetară de la începutul lunii iulie, dobânda-cheie şi ratele RMO au stagnat, pe fondul crizei din Grecia şi al tensiunilor din regiune.

Focus pe noul Cod Fiscal

Cei mai mulţi analişti au anticipat decizia băncii centrale, în aşteptarea clarificării situaţiei privind pachetul de măsuri fiscale care trebuie reanalizat de Parlament la finalul acestei luni în sesiune extraordinară, după ce a fost trimis înapoi de preşedintele Klaus Iohannis.

Banca Naţională va avea o abordare mai prudentă a politicii monetare, de reconsiderare a acesteia, pentru a contrabalansa măsurile laxe de politică fiscală şi în contextul unei relaţii tensionate cu creditorii internaţionali, având în vedere că la sfârşitul lunii septembrie expiră acordul cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi există posibilitatea ca parteneriatul să nu fie continuat.

Componentele reconsiderării se referă la nivelurile pe care BNR le urmăreşte în final în ceea ce priveşte rata de politică monetară, rata rezervelor minime obligatorii, coridorul de variaţie, dar şi alţi indicatori, precum datoria netă.

Este aşteptată o analiză detaliată

Codul Fiscal urmează să fie reanalizat de partidele politice, iar Ministerul Finanţelor trebuie să prezinte o analiză detaliată asupra cifrelor, astfel încât să demonstreze că există surse de acoperire a deficitului creat prin aplicarea măsurilor de relaxare fiscală.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, urmează să aibă o discuţie cu guvernatorul Mugur Isărescu pe această temă, însă a menţionat în urmă cu câteva zile că Guvernul nu intenţionează sub nicio formă să schimbe pachetul de măsuri din Codul Fiscal.

Ultima tăiere a fost aplicată de BNR în luna mai, când a redus dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%, măsură care i-a luat prin surprindere pe analişti.

Banca centrală a tăiat dobânda de politică monetară de patru ori în cursul acestui an şi de cinci ori anul trecut.

Analiştii se aşteaptă la păstrarea dobânzii-cheie la 1,75% până la finele anului, în timp ce pentru anul viitor opiniile variază între o scădere la 1,5% şi o majorare la 2,5%.

În ceea ce priveşte rezervele minime, aceştia consideră că RMO pentru pasivele în lei ar putea fi reduse la 6% în decembrie, iar cele în valută la 12%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite