Băsescu atacă şi BNR din cauza „ElectoRatei“: „Românii vor plăti mai mult, FMI a greşit“. În 2010, BNR susţinea tăierea salariilor şi a pensiilor
În 2010, preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu se aflau de aceeaşi parte a baricadei când autorităţile au anunţat tăierea salariilor, a pensiilor şi a ajutoarelor sociale
Banca Naţională a României (BNR) trebuie „să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt“, a declarat aseară preşedintele Traian Băsescu la B1 TV. Şeful statului a acuzat instituţia de implicare în realizarea proiectului privind înjumătăţirea ratelor pentru cei cu venituri sub 1.600 de lei, care ar fi unul electoral.
„Am luat notă de afirmaţia lui Victor Ponta în care a mulţumit guvernatorului BNR că au muncit două luni cu echipa pentru această electorată. Nu mi-a venit să cred că BNR ar fi implicată în acest proiect electoral, pentru că este un fals, o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea. Am verificat şi, într-adevăr, ideea a venit de la BNR. Nu aş mai vrea să îl văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR-ului, explicându-ne cum Banca Naţională nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase“, a comentat Traian Băsescu.
Preşedintele a dezvăluit că a verificat când s-a lansat ideea privind „electorata“. „S-a lansat după întâlnirea pe care Fondul a avut-o cu mine, luni dimineaţă, la o întâlnire cu Banca Naţională, la care a participat şi ministrul Bugetului, Voinea“, a spus şeful statului.
El a adăugat: „Or, Mugur Isărescu să spună «A minţit Ponta», dar îi va fi greu să spună, pentru că la el în Banca Naţională s-a discutat cu Fondul, fără ca eu, care trebuie până la urmă să semnez această scrisoare, să dau acest mandate, fără să mă informeze cineva. Nici Fondul nu era informat duminică“.
Traian Băsescu a continuat foarte dur: „Vreau ca BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt. Imediat trebuie să o părăsească. Ştiu care este prestigiul BNR, instituţiile financiare ştiu că BNR a fost implicată în acest lucru, deci nu fac niciun fel de rău Băncii Naţionale, pentru că răul şi l-au făcut ei singuri“.
„FMI a greşit“
Băsescu a atacat-o şi pe Andrea Schaechter, şefa misiunii Fondului Monetar Internaţional în România. „Nu am ezitare să o spun: şi echipa Fondului a greşit acceptând această soluţie. Am văzut-o pe doaman şefa delegaţiei, poate având o experienţă mai mică, fericită că a găsit o soluţie inovativă. Nu, doamna reprezentantă a Fondului, ţi-o spun eu, preşedintele acestei ţări în care vii în misiuni, experienţa îmi spune că este greşit, iar doamna trebuie să aibă experienţă suficientă să conducă delegaţia Fondului în România“.
Culisele negocierilor
Băsescu a adăugat că la Banca Naţională s-a pus problema „acestei mârşăvii“, în faţa Fondului Monetar Internaţional, cu o fermitate “care a spus, «ori sunteţi de acord, ori nu avem acord»“.
Preşedintele a mai spus că, "deşi susţineau că nu e cea mai bună soluţie stimularea consumului, cei de la BNR au schimbat discursul, şi au spus că trebuie să stimulăm consumul prin această măsură".
Întrebat dacă BNR face politică, Băsescu a spus: „Niciodată nu mi-am permis să le cer abordări politice, dar văd că este suficient să îi preseze puţin Guvernul. Este un lucru pe care BNR trebuie să îl lămurească public“.
Traian Băsescu a mai adăugat că dacă a greşit, dacă această discuţie despre „electorată“ nu a avut loc la BNR, îi anunţă de pe acum că îşi cere scuze. „Dar dacă a avut, să vă cereţi voi“, a continuat preşedintele.
Oamenii vor plăti mai mult
Şeful statului a mai spus că electorata este un „fals“, pentru că oamenii vor plăti mai mult. „Amărâţii ăştia cu veniturile mici, care au rata de 500 de lei şi le-o face Ponta 250 de lei, de fapt continuă să plătească dobânda, iar termenul de rambursare se prelungeşte. Dacă socotesc, săracii, cât plătesc ca dobândă, vor constata că plătesc mai mult decât dacă şi-ar plăti rata la zi“, a spus Băsescu.
Ce presupune schema de sprijin a datornicilor
Schema presupune reducerea ratei la creditul bancar la jumătate, dar nu mai mult de 500 de lei, pe o perioadă de doi ani, prin reeşalonare. Operaţiunea trebuie să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate şi nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul în lei aferent valutei în care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului aferente creditului supus restructurării, pentru o perioadă de cel mult doi ani. Sistemul este opţional pentru bănci şi clienţi.
Chiţoiu şi-a anunţat demisia în timpul scandalului privind creditele
Preşedintele Traian Băsescu are mai multe conflicte cu Guvernul, de la includerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru şi realizarea „Autostrăzii Dacia“, până la măsura propusă de Guvern privind înjumătăţirea ratelor pentru cei cu credite. În această situaţie din urmă ar fi peste 900.000 de români.
Isărescu a precizat săptămâna trecută că această măsură a fost propusă de către Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.
BNR şi prietenii săi
În 2010, BNR a susţinut deciziile Cabinetului Boc de a tăia salariile şi pensiile pentru reducerea deficitului public. Aceste măsuri au fost anunţate atunci de către preşedintele Traian Băsescu. Ulterior, tăierea pensiilor a fost găsită ilegală de către Curtea Constituţională, astfel că Executivul a majorat TVA de la 19% la 24%. Creşterea TVA cu 5 puncte procentuale în mijlocul crizei a fost catalogată de mediul drept cea mai proastă măsură pe care a luat-o Executivul în ultimii ani.
Tom Bugeţel, cu acciza la Bruxelles. Pe când se potcovea acciza cu 99 de ocale de fier şi se dădeau economiştii Guvernului peste cap să spuie năzdrăvănia că vaca bugetară va da mai mult lapte păscând pe lângă staţia de benzină, Victor Ponta ce-mi făcea?