Băsescu atacă şi BNR din cauza „ElectoRatei“: „Românii vor plăti mai mult, FMI a greşit“. În 2010, BNR susţinea tăierea salariilor şi a pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2010, preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu se aflau de aceeaşi parte a baricadei când autorităţile au anunţat tăierea salariilor, a pensiilor şi a ajutoarelor sociale
În 2010, preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu se aflau de aceeaşi parte a baricadei când autorităţile au anunţat tăierea salariilor, a pensiilor şi a ajutoarelor sociale

Banca Naţională a României (BNR) trebuie „să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt“, a declarat aseară preşedintele Traian Băsescu la B1 TV. Şeful statului a acuzat instituţia de implicare în realizarea proiectului privind înjumătăţirea ratelor pentru cei cu venituri sub 1.600 de lei, care ar fi unul electoral.

„Am luat notă de afirmaţia lui Victor Ponta în care a mulţumit guvernatorului BNR că au muncit două luni cu echipa pentru această electorată. Nu mi-a venit să cred că BNR ar fi implicată în acest proiect electoral, pentru că este un fals, o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea. Am verificat şi, într-adevăr, ideea a venit de la BNR. Nu aş mai vrea să îl văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR-ului, explicându-ne cum Banca Naţională nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase“, a comentat Traian Băsescu.

Preşedintele a dezvăluit că a verificat când s-a lansat ideea privind „electorata“. „S-a lansat după întâlnirea pe care Fondul a avut-o cu mine, luni dimineaţă, la o întâlnire cu Banca Naţională, la care a participat şi ministrul Bugetului, Voinea“, a spus şeful statului.

El a adăugat: „Or, Mugur Isărescu să spună «A minţit Ponta», dar îi va fi greu să spună, pentru că la el în Banca Naţională s-a discutat cu Fondul, fără ca eu, care trebuie până la urmă să semnez această scrisoare, să dau acest mandate, fără să mă informeze cineva. Nici Fondul nu era informat duminică“.

Traian Băsescu a continuat foarte dur: „Vreau ca BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt. Imediat trebuie să o părăsească. Ştiu care este prestigiul BNR, instituţiile financiare ştiu că BNR a fost implicată în acest lucru, deci nu fac niciun fel de rău Băncii Naţionale, pentru că răul şi l-au făcut ei singuri“.

„FMI a greşit“

Băsescu a atacat-o şi pe Andrea Schaechter, şefa misiunii Fondului Monetar Internaţional în România. „Nu am ezitare să o spun: şi echipa Fondului a greşit acceptând această soluţie. Am văzut-o pe doaman şefa delegaţiei, poate având o experienţă mai mică, fericită că a găsit o soluţie inovativă. Nu, doamna reprezentantă a Fondului, ţi-o spun eu, preşedintele acestei ţări în care vii în misiuni, experienţa îmi spune că este greşit, iar doamna trebuie să aibă experienţă suficientă să conducă delegaţia Fondului în România“.

Culisele negocierilor

Băsescu a adăugat că la Banca Naţională s-a pus problema „acestei mârşăvii“, în faţa Fondului Monetar Internaţional, cu o fermitate “care a spus, «ori sunteţi de acord, ori nu avem acord»“.

Preşedintele a mai spus că, "deşi susţineau că nu e cea mai bună soluţie stimularea consumului, cei de la BNR au schimbat discursul, şi au spus că trebuie să stimulăm consumul prin această măsură".

Întrebat dacă BNR face politică, Băsescu a spus: „Niciodată nu mi-am permis să le cer abordări politice, dar văd că este suficient să îi preseze puţin Guvernul. Este un lucru pe care BNR trebuie să îl lămurească public“.

Traian Băsescu a mai adăugat că dacă a greşit, dacă această discuţie despre „electorată“ nu a avut loc la BNR, îi anunţă de pe acum că îşi cere scuze. „Dar dacă a avut, să vă cereţi voi“, a continuat preşedintele.

Oamenii vor plăti mai mult

Şeful statului a mai spus că electorata este un „fals“, pentru că oamenii vor plăti mai mult. „Amărâţii ăştia cu veniturile mici, care au rata de 500 de lei şi le-o face Ponta 250 de lei, de fapt continuă să plătească dobânda, iar termenul de rambursare se prelungeşte. Dacă socotesc, săracii, cât plătesc ca dobândă, vor constata că plătesc mai mult decât dacă şi-ar plăti rata la zi“, a spus Băsescu.

Ce presupune schema de sprijin a datornicilor

Schema presupune reducerea ratei la creditul bancar la jumătate, dar nu mai mult de 500 de lei, pe o perioadă de doi ani, prin reeşalonare. Operaţiunea trebuie să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate şi nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul în lei aferent valutei în care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului aferente creditului supus restructurării, pentru o perioadă de cel mult doi ani. Sistemul este opţional pentru bănci şi clienţi.

Mai mulţi analişti şi oameni de afaceri au atacat măsura propusă de Guvern.

Chiţoiu şi-a anunţat demisia în timpul scandalului privind creditele

Preşedintele Traian Băsescu are mai multe conflicte cu Guvernul, de la includerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru şi realizarea „Autostrăzii Dacia“, până la măsura propusă de Guvern privind înjumătăţirea ratelor pentru cei cu credite. În această situaţie din urmă ar fi peste 900.000 de români.

Concomitent, şi PNL-ul este nemulţumit de această măsură, mai mulţi lideri liberali afirmând că nu au fost consultaţi atunci când această măsură a fost propusă. Daniel Chiţoiu, ministrul de Finanţe, şi-a dat demisia în urma scandalului, anunţând că preferă să se implice în viaţa politică a partidului. În locul său a fost propus Eugen Nicolaescu, ocupantul portofoliului Sănătăţii.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat, în urma anunţului privind introducerea acestei măsuri de înjumătăţire a ratelor pentru cei care nu au întârzieri mai mari de 90 de zile la credite, că această măsură reprezintă un prim pas pentru diferenţierea impozitării prin plafonul de 1.600 de lei pe care îl impune.

Isărescu a precizat săptămâna trecută că această măsură a fost propusă de către Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.

BNR şi prietenii săi

În 2010, BNR a susţinut deciziile Cabinetului Boc de a tăia salariile şi pensiile pentru reducerea deficitului public. Aceste măsuri au fost anunţate atunci de către preşedintele Traian Băsescu. Ulterior, tăierea pensiilor a fost găsită ilegală de către Curtea Constituţională, astfel că Executivul a majorat TVA de la 19% la 24%. Creşterea TVA cu 5 puncte procentuale în mijlocul crizei a fost catalogată de mediul drept cea mai proastă măsură pe care a luat-o Executivul în ultimii ani.


Mai puteţi citi: 

Ce presupune sprijinul anunţat de Ponta pentru datornicii la bănci, cine poate beneficia de schemă şi în ce condiţii. Premierul Victor Ponta a anunţat luni seară, în urma dicuţiilor finale cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că va aproba prin ordonanţă o schemă de sprijin pentru românii cu venituri sub medie care sunt datornici la bănci. „Adevărul“ vă prezintă în ce constă această schemă şi cine sunt cei care vor putea beneficia de ea.

Statul va plăti jumătate din cheltuiala salarială pentru angajatorii care creează minimum 20 de locuri de muncă. Statul va plăti jumătate din valoarea totală a cheltuielilor salariale aferente pentru firmele care creează minimum 20 locuri de muncă, a anunţat luni seara premierul Victor Ponta, în urma discuţiilor finale cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Victor Ponta: Acciza de 7 eurocenţi la carburanţi se aplică de la 1 aprilie. Cred că, până la urmă, preşedintele va înţelege că este important să avem acord cu FMI. Premierul Victor Ponta a anunţat luni seara, în urma discuţiilor finale cu reprezentanţii misiunii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi se va aplica de la 1 aprilie şi că scrisoarea de intenţie va fi semnată de preşedintele Traian Băsescu, întrucât acesta le-a transmis finanţatorilor internaţionali că va semna dacă "acciza" nu va apărea în document.

Preşedintele Băsescu ar semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi nu va fi menţionată în document. Liberalii ar dori mai mult reducerea CAS. Preşedintele Traian Băsescu va semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi la benzină nu va fi specificată în document, iar acciza la motorină va fi amânată cel puţin 3 luni, măsură agreată de premierul Victor Ponta, dar nu şi de PNL, care vede astfel diminuate şansele reducerii CAS din iulie, scrie Mediafax, care citează surse oficiale.

Ponta: „Nu se poate renunţa la acciza de 7 eurocenţi la carburant, asta i-a spus FMI şi lui Băsescu. Nu se poate redeschide bugetul“. Guvernul nu poate renunţa la introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi deoarece bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis şi nici închis fără această taxă, afirmă premierul Victor Ponta, care susţine că acest punct de vedere i-a fost transmis şi preşedintelui Traian Băsescu de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE).

Băsescu: Între mine şi FMI nu e o dispută, sunt un susţinător al continuării acordului. Nu vreau să punem taxe inutile pentru a face cheltuieli inutile. Preşedintele Traian Băsescu se declară un susţinător al continuării acordului cu FMI şi a anunţat că între el şi instituţia financiară internaţională nu este o dispută, însă respinge accizarea suplimentară a carburanţilor, care este folosită pentru "cheltuieli inutile".

Băsescu poate bloca acordul cu FMI din cauza accizei de 7 eurocenţi. Acordul cu FMI este din nou în pericol, după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi că nu semnează memorandumul dacă acciza suplimentară de 7 eurocenţi este aplicată.

Oamenii de afaceri cer Guvernului o politică de dezvoltare în detrimentul celei de austeritate, promovate de FMI. Scutirea impozitului reinvestit, pe listă. Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită Guvernului să susţină în cadrul următoarelor negocieri cu FMI scutirea impozitării profitului reinvestit, creşterea finanţării unor programe care generează locuri de muncă şi reducerea impozitării salariilor pentru dezvoltarea economică.

Cât pierde statul din revoluţia şoferilor: amânarea introducerii accizei de 7 eurocenţi la motorină produce o gaură de aproape 125 de milioane de euro în buget. După ce a cedat la presiunile transportatorilor de marfă aflaţi în grevă şi a amânat cu trei luni supraaccizarea motorinei, statul va încasa cu peste 120 de milioane de euro mai puţin la buget.

Comisia Europeană: Propunerile alternative la acciză trebuie să aibă acelaşi impact bugetar.Alternativele pe care le propune România în locul accizei de 7 eurocenţi la motorină trebuie să aibă acelaşi impact bugetar ca această taxă, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al CE, Simon O’Connor.

Tom Bugeţel, cu acciza la Bruxelles. Pe când se potcovea acciza cu 99 de ocale de fier şi se dădeau economiştii Guvernului peste cap să spuie năzdrăvănia că vaca bugetară va da mai mult lapte păscând pe lângă staţia de benzină, Victor Ponta ce-mi făcea?

Liviu Voinea, ministrul Bugetului: Se putea face bugetul pe 2014 şi fără acciza de 7 cenţi pe combustibil. Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a explicat astăzi, la emisiunea „După 20 de ani“, modul în care a fost construit bugetul pe 2014. Voinea a precizat că în timpul negocierilor cu FMI s-a luat în calcul majorarea cotei unice de la 16% la 18%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite