Reacţia BNR după atacul lui Băsescu privind „electorata“: banca centrală a fost doar consultată, conlucrarea cu Finanţele se desfăşoară în mod curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României (BNR) precizează, într-un comunicat de presă transmis după acuzaţiile aduse de preşedintele Traian Băsescu la adresa instituţiei privind elaborarea schemei de sprijin a românilor cu rate la bănci, că banca centrală a fost consultată în legătură cu acest proiect, dar că această conlucrare cu Ministerul Finanţelor se desfăşoară în mod curent.

Banca Naţională a României susţine că proiectul schemei de stimulare a consumului prin măsuri fiscale nu a implicat şi nu va implica, din partea Băncii Naţionale a României, niciun fel de decizii de politică monetară sau bancară. În plus, se arată în comunicat, schema se bazează pe măsuri fiscale şi ea aparţine lui Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.  

„Schema în cauză se bazează, în esenţa ei, pe măsuri fiscale, fiind concepută, iniţiată şi dezvoltată de ministrul delegat pentru Buget, domnul Liviu Voinea. Semnificativ, în acest sens, este faptul că întreaga motivaţie a acestei măsuri a făcut obiectul unui articol publicat recent pe site-ul «Financial Times» sub semnătura domnului Voinea“, se arată în comunicat.

BNR a fost consultată în legătură cu acest proiect înainte şi în timpul negocierilor cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, iar o echipă din banca centrală adecvată temei propuse, formată din experţi din departamentele supraveghere, reglementare bancară, stabilitate financiară şi juridic, a participat la discuţiile cu echipa Ministerului Finanţelor, FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, furnizând date statistice şi făcând evaluări, arată oficialii instituţiei conduse de guvernatorul BNR.

„Conlucrarea dintre Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor se desfăşoară în mod curent, fiind mai intensă în perioadele de negocieri cu instituţiile internaţionale, şi are drept bază legile româneşti, reglementările europene şi bunele practici internaţionale. În acest context legal s-au desfăşurat în ianuarie a.c. şi consultările pe tema schemei fiscale menţionate, dar şi cele legate de lansarea emisiunilor de obligaţiuni ale statului român pe pieţele interne şi internaţionale“, se mai arată în comunicatul BNR.

   

Preşedintele Traian Băsescu a lansat marţi un atac dur la adresa Băncii Naţionale a României (BNR), condusă de guvernatorul Mugur Isărescu, acuzând implicarea instituţiei în elaborarea schemei de restructurare a creditelor, pe care presa, şi apoi politicienii, au denumit-o „electorata“. Acesta este primul atac al şefului statului asupra BNR, instituţia şi guvernatorul bucurându-se mereu de aprecierea şi sprijinul actorilor politici. 

Băsescu s-a arătat extrem de deranjat de faptul că ordonanţa privind „facilitatea fiscală acordată în vederea stimulării consumului“ a fost întocmită în laboratoarele BNR, fără ca „cineva“ să îl informeze şi pe el, cerând băncii centrale „să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt“. 

Prin aplicarea acestei scheme de sprijin, Guvernul vrea să stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor persoanelor cu venituri sub medie (1.610 lei), după ce acestea obţin de la bancă, prin restructurare, o reducere de cel mult doi ani a ratei la credite.  

Şeful statului a spus că a verificat, ideea implementării „electoratei“ a venit de la BNR şi nu poate crede că instituţia condusă de Mugur Isărescu este implicată într-un proiect electoral, catalogat „o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea“. 

„Am luat notă de afirmaţia lui Victor Ponta în care a mulţumit guvernatorului BNR că au muncit două luni cu echipa pentru această electorată. Nu mi-a venit să cred că BNR ar fi implicată în acest proiect electoral. (...) Nu aş mai vrea să îl văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR (n.r. – Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului), explicându-ne cum Banca Naţională, nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase“, a declarat Băsescu, marţi seara, la un post de televiziune. 

Preşedintele a adăugat că singurul lucru care s-ar putea să îi apară în scrisoarea de intenţie cu FMI şi pentru care va refuza să o semneze este această „electorată“, despre care a spus că este „atât de imorală încât nici măcar nu va putea fi controlată“.

Băsescu a trimis săgeţi şi spre delegaţia FMI, a cărei misiune în România s-a finalizat pe 5 februarie: „Am văzut-o pe doaman şefa delegaţiei, poate având o experienţă mai mică, fericită că a găsit o soluţie inovativă. Nu, doamna reprezentantă a Fondului, ţi-o spun eu, preşedintele acestei ţări în care vii în misiuni, experienţa îmi spune că este greşit“, a spus preşedintele.


Mai puteţi citi: 

Băsescu atacă şi BNR din cauza „ElectoRatei“: „Românii vor plăti mai mult, FMI a greşit“. Banca Naţională a României (BNR) trebuie „să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt“, a declarat aseară preşedintele Traian Băsescu la B1 TV. Şeful statului a acuzat instituţia de implicare în realizarea proiectului privind înjumătăţirea ratelor pentru cei cu venituri sub 1.600 de lei, care ar fi unul electoral.

Ponta ia apărarea BNR în scandalul „electoratei“: „Suntem la BNR pentru ca acolo unde a scuipat boierul, noi să sărutăm“. Premierul Victor Ponta îi dă replica preşedintelui Traian Băsescu, după ce acesta a atacat extrem de dur Banca Naţională a României (BNR), pe care o acuză că a fost implicată în realizarea proiectului privind reducerea la jumătate a ratelor pentru românii cu venituri de până la 1.600 de lei.

Isărescu evită să-i răspundă lui Băsescu. "Băncile sunt reticente în relansarea creditării, investiţiile ar putea fi finanţate pe piaţa de capital". Băncile sunt reticente în relansarea creditării, astfel că finanţarea unor proiecte de investiţii ar putea fi preluată de piaţa de capital, a declarat, astăzi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferinţa „Crearea unei pieţe de capital internaţionale în România“, unde participă şi premierul Victor Ponta, potrivit Hotnews.ro.

Ce presupune sprijinul anunţat de Ponta pentru datornicii la bănci, cine poate beneficia de schemă şi în ce condiţii. Premierul Victor Ponta a anunţat luni seară, în urma dicuţiilor finale cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că va aproba prin ordonanţă o schemă de sprijin pentru românii cu venituri sub medie care sunt datornici la bănci. „Adevărul“ vă prezintă în ce constă această schemă şi cine sunt cei care vor putea beneficia de ea.

Statul va plăti jumătate din cheltuiala salarială pentru angajatorii care creează minimum 20 de locuri de muncă. Statul va plăti jumătate din valoarea totală a cheltuielilor salariale aferente pentru firmele care creează minimum 20 locuri de muncă, a anunţat luni seara premierul Victor Ponta, în urma discuţiilor finale cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Victor Ponta: Acciza de 7 eurocenţi la carburanţi se aplică de la 1 aprilie. Cred că, până la urmă, preşedintele va înţelege că este important să avem acord cu FMI. Premierul Victor Ponta a anunţat luni seara, în urma discuţiilor finale cu reprezentanţii misiunii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi se va aplica de la 1 aprilie şi că scrisoarea de intenţie va fi semnată de preşedintele Traian Băsescu, întrucât acesta le-a transmis finanţatorilor internaţionali că va semna dacă "acciza" nu va apărea în document.

Preşedintele Băsescu ar semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi nu va fi menţionată în document. Liberalii ar dori mai mult reducerea CAS. Preşedintele Traian Băsescu va semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi la benzină nu va fi specificată în document, iar acciza la motorină va fi amânată cel puţin 3 luni, măsură agreată de premierul Victor Ponta, dar nu şi de PNL, care vede astfel diminuate şansele reducerii CAS din iulie, scrie Mediafax, care citează surse oficiale.

Ponta: „Nu se poate renunţa la acciza de 7 eurocenţi la carburant, asta i-a spus FMI şi lui Băsescu. Nu se poate redeschide bugetul“. Guvernul nu poate renunţa la introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi deoarece bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis şi nici închis fără această taxă, afirmă premierul Victor Ponta, care susţine că acest punct de vedere i-a fost transmis şi preşedintelui Traian Băsescu de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE).

Băsescu: Între mine şi FMI nu e o dispută, sunt un susţinător al continuării acordului. Nu vreau să punem taxe inutile pentru a face cheltuieli inutile. Preşedintele Traian Băsescu se declară un susţinător al continuării acordului cu FMI şi a anunţat că între el şi instituţia financiară internaţională nu este o dispută, însă respinge accizarea suplimentară a carburanţilor, care este folosită pentru "cheltuieli inutile".

Băsescu poate bloca acordul cu FMI din cauza accizei de 7 eurocenţi. Acordul cu FMI este din nou în pericol, după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi că nu semnează memorandumul dacă acciza suplimentară de 7 eurocenţi este aplicată.

Oamenii de afaceri cer Guvernului o politică de dezvoltare în detrimentul celei de austeritate, promovate de FMI. Scutirea impozitului reinvestit, pe listă. Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită Guvernului să susţină în cadrul următoarelor negocieri cu FMI scutirea impozitării profitului reinvestit, creşterea finanţării unor programe care generează locuri de muncă şi reducerea impozitării salariilor pentru dezvoltarea economică.

Cât pierde statul din revoluţia şoferilor: amânarea introducerii accizei de 7 eurocenţi la motorină produce o gaură de aproape 125 de milioane de euro în buget. După ce a cedat la presiunile transportatorilor de marfă aflaţi în grevă şi a amânat cu trei luni supraaccizarea motorinei, statul va încasa cu peste 120 de milioane de euro mai puţin la buget.

Comisia Europeană: Propunerile alternative la acciză trebuie să aibă acelaşi impact bugetar.Alternativele pe care le propune România în locul accizei de 7 eurocenţi la motorină trebuie să aibă acelaşi impact bugetar ca această taxă, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al CE, Simon O’Connor.

Tom Bugeţel, cu acciza la Bruxelles. Pe când se potcovea acciza cu 99 de ocale de fier şi se dădeau economiştii Guvernului peste cap să spuie năzdrăvănia că vaca bugetară va da mai mult lapte păscând pe lângă staţia de benzină, Victor Ponta ce-mi făcea?

Liviu Voinea, ministrul Bugetului: Se putea face bugetul pe 2014 şi fără acciza de 7 cenţi pe combustibil. Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a explicat astăzi, la emisiunea „După 20 de ani“, modul în care a fost construit bugetul pe 2014. Voinea a precizat că în timpul negocierilor cu FMI s-a luat în calcul majorarea cotei unice de la 16% la 18%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite