BNR avertizează: Ritmul creşterii economice a scăzut puternic. Consumul a frânat neaşteptat de brusc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Băncii Naţionale a României a lansat mai multe avertismente cu privire la starea economiei în ultimul raport publicat, subliniind aspecte interesante precum: diminuarea puternică a ritmului de creştere a economiei, frânarea neaşteptat de bruscă a cererii de consum. reamplificare a gradului de tensionare a pieţei muncii sau o continuă ascensiune a presiunilor asupra salariilor.

Acestea sunt doar câteva din subiectele asupra cărora membrii consiliului de administraţie al BNR au atras atenţia, în minuta şedinţei de politică monetară din 3 data de octombrie, publicată miercuri.

Frânarea consumului                   

În opinia unor membri ai Consiliului, evoluţia de ansamblu a inflaţiei de bază continuă să fie marcată de frânarea neaşteptat de bruscă a cererii de consum în primul trimestru al anului curent, asociată cu atenuarea poziţiei ciclice a economiei, de natură să afecteze probabil inerţial comportamentul de stabilire a preţurilor pe anumite segmente ale comerţului cu amănuntul. Aşteptările inflaţioniste pe termen scurt au rămas la valori înalte. Ritmul anual de creştere a preţurilor de producţie din industrie pentru piaţa internă s-a reintensificat în iunie-iulie în cazul bunurilor de uz curent.

Diminuarea puternică a ritmului de creştere a economiei

Membrii Consiliului au remarcat diminuarea puternică a ritmului de creştere a economiei faţă de anul trecut. Totodată, s-a notat că în trimestrul II creşterea economică a cunoscut, totuşi, o reaccelerare uşoară în termeni anuali - la 4,1 la sută, de la 4 la sută în trimestrul I -, în condiţiile unei creşteri a dinamicii sale trimestriale.

Consumul privat a continuat să fie principalul propulsor al avansului economic, cu o contribuţie chiar în uşoară creştere, ca urmare a măririi neaşteptate a dinamicii lui anuale. El a fost secondat la mică distanţă de variaţia stocurilor, al cărei aport la dinamica PIB a atins un maxim al ultimilor 5 ani, în timp ce contribuţia formării brute de capital fix a redevenit negativă, pe fondul noii contracţii în termeni anuali suferite de această componentă, după trei trimestre consecutive de creştere.

Evoluţia este preocupantă din perspectiva potenţialului de creştere al economiei pe termen mediu, au atenţionat unii membri ai Consiliului. Contribuţia exportului net la avansul PIB a rămas negativă, dar s-a redus întrucâtva, în contextul unei decelerări mai evidente a ritmului de creştere a importurilor în raport cu cea consemnată de dinamica exporturilor.

Reamplificare a gradului de tensionare a pieţei muncii

Membrii Consiliului au remarcat că datele statistice indică o reamplificare a gradului de tensionare a pieţei muncii în trimestrul II. Rata şomajului BIM a înregistrat o nouă scădere trimestrială, ajungând la un minim istoric de 4,2 la sută în luna mai - la care a stagnat inclusiv în iulie –, în timp ce rata locurilor de muncă vacante s-a mărit pentru al doilea trimestru consecutiv. Efectivul salariaţilor din economie a continuat să atingă noi vârfuri, iar dinamica lui anuală şi-a stopat în iulie trendul descendent, în condiţiile reaccelerării uşoare a creşterii acestuia în sectorul privat, în premieră după trimestrul I 2017.

Presiunile asupra salariilor vor rămâne în ascensiune

Membrii Consiliului au concluzionat că presiunile asupra salariilor vor rămâne în ascensiune în perspectivă apropiată, date fiind îmbunătăţirea intenţiilor de angajare în trimestrul IV 2018 relevată de sondaje de specialitate, dar şi acutizarea dificultăţilor în recrutarea de personal calificat. În acest context, au fost punctate reaccelerarea consemnată în trimestrul II de ritmul anual de creştere a câştigului salarial mediu brut nominal, precum şi palierul de două cifre pe care acesta s-a menţinut în iulie, în condiţiile temperării lui uşoare.

Cursul de schimb leu/euro, catacterizat de stabilitate

În schimb, în sens pozitiv, a fost subliniată relativa stabilitate care a continuat să caracterizeze cursul de schimb leu/euro în lunile recente, atribuibilă, cel mai probabil, diferenţialului considerabil al ratelor dobânzilor faţă de cele prevalente în plan european şi regional.

Ce preţuri ar putea creşte peste aşeptări

Membrii Consiliului au mai subliniat că cotaţia petrolului ar putea depăşi din nou aşteptările pe orizontul scurt de timp, creşteri superioare celor previzionate fiind posibile şi în cazul unor preţuri administrate şi a preţurilor unor produse alimentare, în contextul epidemiei de pestă porcină, al evoluţiei cotaţiilor unor cereale pe piaţa internaţională şi al deteriorării bruşte a condiţiilor meteorologice în luna septembrie.

Absorbţia slabă şi lipsa investiţiilor afectează echilibrele interne şi externe ale economiei

Au fost evocate şi nivelurile inferioare celor programate ale absorbţiei de fonduri europene şi ale cheltuielilor publice pentru investiţii, cu implicaţii nefavorabile asupra dinamicii formării brute de capital fix, şi în final asupra echilibrelor interne şi externe ale economiei, precum şi iniţiativele legislative vizând sectorul bancar, cu potenţial impact advers asupra creditării societăţilor nefinanciare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite