Adrian Vasilescu: „BNR nu a primit nicio notificare privind vânzarea subsidiarelor din România ale băncilor greceşti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNR nu are de ce să primească astfel de notificări, deoarece acestea ar trebui primite de Banca Greciei, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu
BNR nu are de ce să primească astfel de notificări, deoarece acestea ar trebui primite de Banca Greciei, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu

Banca Naţională a României (BNR) nu a primit nicio notificare oficială în cazul în care este adevărată ştirea că FMI, BCE şi Comisia Europeană a cerut vânzarea subsidiarelor din Balcani ale băncilor greceşti, a declarat, pentru „Adevărul”, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

„BNR nu este Banca Greciei, aşa că nu are de ce să primească vreo înştiinţare oficială”, a afirmat Vasilescu.

Publicaţia elenă Kathimerini a scris azi, pe surse, că troica de creditori internaţionali a Greciei a solicitat băncilor comerciale elene să-şi vândă subsidiarele şi băncile afiliate din Europa de Sud-Est, precum şi activităţile nebancare de pe piaţa elenă.

Ce bănci greceşti activează în România

În România sunt prezente mai multe bănci greceşti: National Bank of Greece deţine Banca Românească, Eurobank controlează Bancpost iar Piraeus Bank şi Alpha Bank operează sub brand propriu. De asemenea, mai este prezentă ATE Bank.

„Băncile româneşti cu capital grecesc sunt foarte solide”

Vasilescu a subliniat că băncile greceşti din România sunt solide. „E cunoscut faptul că băncile româneşti cu capital grecesc din România sunt cu indicatori foarte buni”, a afirmat Vasilescu.

Cele patru bănci cu importanţă sistemică au nevoie de 27,5 miliarde de euro, potrivit Fondului Elen pentru Stabilitate Financiară. Astfel, Eurobank necesită fonduri de 5,84 miliarde de euro, NBG de 9,76 miliarde de euro, Piraeus Bank de 7,34 miliarde de euro, iar Alpha Bank de 4,57 miliarde de euro.

Fuziune blocată

Creditorii internaţionali s-au opus în aprilie fuziunii dintre National Bank of Greece şi Eurobank argumentând că noul grup bancar va fi prea mare pentru Grecia, în lumina lecţiilor învăţate din criza cipriotă. Noua bancă ar fi gestionat active totale de 174 de miliarde de euro, depozite în valoare de 85 de miliarde de euro, ar fi fost cel mai mare gin Grecia şi ar fi avut o prezenţă semnificativă în Turcia, România şi Serbia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite