Bloomberg: România se îndreaptă în direcţia greşită. Ţara a urcat 16 poziţii în topul celor mai „bolnave” economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
romania harta europa FOTO shutterstock

Bloomberg Misery Index, analiza efectuată de Bloomberg asupra celor mai „bolnave” economii, plasează România pe locul 34, cu 16 poziţii în urcare, din cauza creşterii preţurilor de anul trecut şi a cheltuielilor guvernamentale excesive.

În topul „celor mai bolnave economii din lume” efectuate de Bloomberg, România se află pe locul 34, de la poziţia 50 pe care era plasată în 2016.

„România se îndreaptă în direcţia greşită. Economiştii estimează o rată a inflaţiei de 3,3% pentru 2018, după creşterea preţurilor anul trecut. Banca Naţională a României încearcă să ţină ritmul inflaţiei prin creşterea dobânzilor, încercând să fie cu un pas înainte şi să evite supraîncălzirea economiei prin cheltuielile guvernamentale excesive”, scrie Bloomberg.

Bloomberg Misery Index se calculează pe baza prognozelor naţionale privind inflaţia şi piaţa muncii, iar dacă inflaţia şi şomajul sunt scăzute, atunci şi locuitorii ţării respective se simt bine.

La polul opus, ţara cu cea mai „fericită” economie din lume este Thailanda, care ocupă acelaşi loc ca anul trecut, urmată de Singapore, Japonia, la egalitate cu Elveţia, Taiwan şi Israel. Topul 10 este completat de Islanda, Norvegia, Coreea de Sud, Danemarca şi Hong Kong.

Bloomberg remarcă şi că Mexicul a avut cel mai mare progres, reuşind să urce 16 locuri spre cele mai fericite economii. Guvernul mexican a reuşit să controleze foarte bine rata inflaţiei şi să o scadă la 4,1%, după ce în 2017 ajunsese la 6%. Analiştii estimează, de asemenea, că rata şomajului va rămâne în jur de 3,4%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite