Black Sea Oil & Gas şi Transgaz se aliază pentru transportul gazelor produse la Midia. Contractul, condiţionat de decizia finală de a investi în Marea Neagră

Black Sea Oil & Gas şi Transgaz se aliază pentru transportul gazelor produse la Midia. Contractul, condiţionat de decizia finală de a investi în Marea Neagră

Black Sea Oil & Gas şi Transgaz au semnat vineri un contractul pentru transportul gazelor naturale din producţia provenită din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) în Sistemul Naţional de Transport. Cele două părţi menţionează însă că el va fi aplicat numai în cazul în care Black Sea Oil & Gas ia decizia finală de a investi în Marea Neagră, în urma evaluării impactului legii offshore.

Contractul a fost semnat de către directorul general al Transgaz, Ion Sterian, şi CEO-ul Black Sea Oil & Gas SRL, Mark Beacom.

„Contractul, care va fi aplicabil doar în cazul obţinerii deciziei finale de a investi în proiectul MGD, este rezultatul eforturilor de succes întreprinse în baza unui acord de cooperare semnat în 2016 şi al unui proces de sezon deschis privind rezervarea de capacitate incrementală în SNT, început iniţial în luna iulie 2017. Contractul este încheiat pe o perioadă de 15 ani şi are ca dată de începere a transportului gazelor naturale ziua de 1 februarie 2021, la o capacitate de transmisie de 1 miliard de metri cubi/an”, anunţă companiile.

Proiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producţie, un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor (STG). Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz.

„Suntem foarte încântaţi că am ajuns în această etapă importantă în proiectul nostru de pionierat din largul Mării Negre, etapă realizată împreună cu partenerii noştri de la Transgaz în ultimii trei ani. Îi mulţumim domnului Sterian şi echipei sale pentru modul proactiv şi profesionist în care au depăşit o serie de provocări de natură legislativă şi tehnică pentru a ajunge în acest punct”, a declarat Mark Beacom comentând asupra semnării contractului.

În privinţa proiectului MGD, acesta a subliniat: „BSOG continuă, în paralel cu evaluarea impactului Legii Offshore, să avanseze cu toate activităţile necesare pentru a ajunge în punctul în care partenerii şi acţionarii vor putea lua decizia de a investi. Aceste activităţi includ îndeplinirea tuturor cerinţelor de autorizare a proiectului, semnarea contractului de vânzare-cumpărare a gazelor, finalizarea comenzilor pentru echipamentele cu termen îndelungat de achiziţie, semnarea contractului de antrepriză generală şi a celui pentru forajul sondelor de dezvoltare. Rezultatul evaluării impactului Legii Offshore asupra proiectului va reprezenta un factor cheie în stabilirea luării unei decizii favorabile de a investi”.

„Având în vedere zăcămintele de gaze naturale descoperite în Marea Neagră în ultima perioadă, Transgaz intenţionează extinderea Sistemului Naţional de Transport cu scopul creării unui punct suplimentar de preluare a gazelor naturale provenite din perimetrele de exploatare submarine ale Mării Negre. Proiectul constă în construirea unei conducte noi de transport gaze cu diametrul de 20” (Dn 500), proiectată pentru a transporta gazele naturale la o presiune de 55 bari, în lungime totală de aproximativ 24,37 km şi va conecta ţărmul Mării Negre cu conducta de transport Tranzit 1 pe direcţia ţărmul Mării Negre – Corbu – Săcele – Cogealac – Grădina. Proiectul va contribui la dezvoltarea sustenabilă a zonei şi toate gazele naturale provenite din acest perimetru vor intra în Sistemul Naţional de Transport”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Decizia de investiţie, amânată pentru anul viitor

După OMV, Black Sea Oil & Gas a fost cea de-a doua companie care a anunţat că amână pentru anul viitor luarea unei decizii privind investiţia în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.

Black Sea Oil & Gas (BSOG), a declarat că nu va putea lua o decizie în ceea ce priveşte în ceea ce priveşte proiectul Midia Gas Development (descoperirile Ana şi Doina) în cursul acestui an, ca urmare a adoptării legii offshore, ce impune un regim fiscal necompetitiv, scrie profit.ro.

Compania susţine că, în legea offshore, „propunerile de taxare contravin asigurărilor şi dispoziţiilor legale oferite de statul român la momentul intrării investitorilor în concesiune, sunt foarte împovărătoare şi probabil vor face România necompetitivă în comparaţie cu alte jurisdicţii offshore”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: