Bitcoin a scăzut la jumătate din valoarea maximă atinsă în aprilie. Ce legătură are China cu prăbuşirea criptomonedei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Valoarea Bitcoin a ajuns la jumătate din cea înregistrată în luna aprilie, respectiv 32.000 de dolari/criptomonedă, faţă de 65.000 de dolari cât înregistrase în luna aprilie, economiştii indicând o măsurile luate într-o provincie din China drept factor care a influenţat prăbuşirea.

Bitcoin a atins nivelul de 32.094 de dolari, cel mai scăzut din ultimele 12 zile, trăgând în jos şi monedele mai mici. Bitcoin scăzuse cu până la 8,3%, îndreptându-se către cea mai mare diminuare dintr-o zi, în ultima lună, potrivit Reuters. citat de Agerpres.

Cea mai mare criptomonedă, de mult afectată de volatilitate, a pierdut peste 20% doar în ultimele şase zile şi este la jumătate din apogeul atins în aprilie de aproape 65.000 de dolari. Însă, chiar şi aşa, a câştigat peste 10% în acest an.

Scăderea vine în contextul aplicării unor restricţii mai mari asupra criptomonedelor în China, unde, vineri, autorităţile din provincia de sud-vest Sichuan au ordonat închiderea proiectelor de minare bitcoin.

Consiliul de Stat, executivul Chinei, a promis, luna trecută, că va interveni pentru închiderea minării şi comerţului cu monede virtuale, ca parte dintr-o serie de măsuri de controlare a riscurilor financiare.

În luna mai, guvernul chinez a cerut o represiune severă împotriva mineritului şi tranzacţionării bitcoinului, declanşând ceea ce este numit în cercurile criptografice drept „marea migraţie minieră”. Acest exod este în curs de desfăşurare şi următorul loc pentru minerii de bitcoin ar putea fi Texasul, scrie CNBC

Mineritul de bitcoin consumă foarte multă energie prin crearea de monede şi păstrarea unui jurnal al tuturor tranzacţiilor de monede digitale existente.

În ciuda lipsei de rezerve care a provocat întreruperi de electricitate câteva zile iarna trecută, Texas are unele dintre cele mai mici preţuri la energie din lume, iar ponderea energiei din surse regenerabile creşte, 20% provenind din vânt începând cu 2019. Texas are o dereglementare a pieţei de energie electrică care le permite clienţilor să aleagă între furnizorii de energie electrică şi, ceea ce este crucial,  liderii săi politici sunt foarte prietenoşi cu criptomonedele – condiţii de vis pentru un miner care caută surse de energie ieftine.

„Veţi vedea o schimbare dramatică în următoarele câteva luni”, a spus Brandon Arvanaghi, fost inginer de securitate la Gemini. „Avem guvernatori precum Greg Abbott în Texas care promovează mineritul. Va deveni o adevărată industrie în Statele Unite, ceea ce va fi incredibil. ”

Dominaţia Chinei

Datele din 2021 pentru distribuţia globală a energiei miniere nu sunt încă disponibile, dar estimările anterioare au arătat că 65% până la 75% din extracţia mondială de bitcoin a avut loc în China – în principal în patru provincii chineze: Xinjiang, Mongolia Interioară, Sichuan şi Yunnan. Energia hidro din Sichuan şi Yunnan le-a făcut  Mecca energiei regenerabile, în timp ce Xinjiang şi Mongolia Interioară găzduiesc multe dintre centralele de cărbune din China.

Eliminarea minerilor a început deja în Mongolia Interioară. După ce nu au reuşit să îndeplinească obiectivele climatice ale Beijingului, liderii provinciei au decis să acorde minerilor bitcoin două luni pentru a pleca, învinuindu-i pe aceştia în mod explicit pentru ratările sale energetice.

Partenerul fondator al Castle Island Ventures, Nic Carter, spune că, deşi nu este clar cum se va ocupa China în următoarea perioadă de acest proces, ne găsim în faţa unei proceduri în etape. „Se pare că vom trece de la declaraţia de politică la implementarea efectivă a deciziei chineze într-o ordine relativ scurtă”, a spus el.

Modul în care se măsoară acest exod este prin analizarea “hashratului” (n.r. rata hash), un termen industrial folosit pentru a descrie puterea de calcul a tuturor minerilor din reţeaua bitcoin.

„Având în vedere scăderea hashratului, se pare că instalaţiile sunt oprite în toată ţara”, a continuat Carter, care crede, de asemenea, că probabil 50% până la 60% din întregul hashrat al bitcoinului va părăsi China în cele din urmă.

Deşi anunţul Chinei nu a fost consolidat în politici, acest lucru nu împiedică minerii precum Alejandro De La Torre să-şi reducă pierderile şi să-şi  facă exitul. “Nu vrem să ne confruntăm în fiecare an cu un fel de nouă interdicţie care vine în China”, a spus De La Torre, vicepreşedinte al bazinului minier Poolin, cu sediul în Hong Kong. „Aşadar, încercăm să diversificăm hashratul nostru minier global şi de aceea ne mutăm în Statele Unite şi în Canada”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite