BCE nu majorează dobânda de referinţă. Deocamdată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anunţat marţi că nu va creşte deocamdată dobânda de referinţă, instituţia adoptând o abordare ''răbdătoare'' şi ''graduală'' când va majora dobânda de referinţă, pe măsură ce inflaţia în zona euro îşi revine.

„Vom rămâne răbdători atunci când vom decide calendarul primei majorări de dobândă şi ulterior vom adopta o abordare graduală pentru a ajusta politica monetară. Evoluţia dobânzilor pe termen foarte scurt, sugerată de structura actuală a dobânzilor pe piaţa monetară, reflectă în mare parte aceste principii”, a spus Draghi, citat de huffingtonpost.it, la forumul băncii centrale din Sintra, Portugalia.

Pieţele monetare se aşteaptă în prezent ca prima majorare a ratei dobânzilor la depozite (care în prezent este fixată la minus 0,4%) să fie decisă de BCE în luna septembrie 2019.

Isărescu spunea că aşteaptă decizia BCE

Săptămâna trecută, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara cu ocazia prezentării Raportului privind stabilitatea că dobânzile în România sunt încă scăzute şi că aşteaptă decizia BCE privind dobânda de referinţă.

”Ne aflăm la începutul unui nou ciclu de evoluţie financiară. S-a terminat perioada dobânzilor foarte scăzute sau negative. Aşteptăm să vedem ce va hotărî şi Banca Centrală Europeană (BCE). (...) Se spune că oamenii care şi-au luat case au devenit robii băncilor. Nu au devenit robii băncilor. Ei au devenit prizonierii unei aspiraţii pe care doreau să şi-o îndeplinească, de a-şi face o casă. De a-şi face o casă rapid, fără să aştepte 20-30 de ani, dotată de la început, pe care s-o plătească în 20-30 de ani”, a spus Isărescu.

El consideră că tinerii care îşi iau un credit ipotecar trebuie să fie conştienţi de riscurile asumate.

”A cumpăra în tinereţe cu o casă, şi încă una mobilată, este un lucru extrem de serios. Prin acest raport, vrem să promovăm o discuţie serioasă despre creditul ipotecar. Nu o discuţie de tipul ”alba-neagra”: Banca Naţională descurajează sau omoară creditul. Păi, asta vrem să promovăm? Cu lozinci din acestea care nu spun mai nimic?”, a spus Isărescu.

Nu poţi obliga băncile să dea credite neperformante

„Am auzit explicaţii cum că băncile suflă şi în iaurt şi nu mai vor să finanţeze companiile. E posibil! Pe de altă parte, sunt puţine companii bancabile. Şi nu putem obliga o bancă să dea credite neperformante...”, a explicat guvernatorul, amintind că sectorul bancar este dominant în cadrul sistemului financiar. 

În ce priveşte dobânzile şi legătura acestora cu Robor, Isărescu a spus că „perioada dobânzilor negative şi a dobânzilor foarte scăzute s-a încheiat”. „Din acest punct de vedere, comparaţiile care se fac la ROBOR că sunt noi recorduri, nu sunt corecte. Dobânzile în România sunt încă scăzute şi nu ştim unde se va încheia noul ciclu”, a adăugat Isărescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite