Băsescu a respins de la promulgare Memorandumul cu Rompetrol şi cere reexaminarea acestuia

Băsescu a respins de la promulgare Memorandumul cu Rompetrol şi cere reexaminarea acestuia

Statul urma să încaseze 200 de milioane de dolari pentru 26% din acţiunile Petromidia iar kazahii se angajau să facă investiţii de un miliard de dolari în economia românească

Preşedintele Traian Băsescu a respins legea de aprobare a memorandumului încheiat între statul român şi Rompetrol şi solicită reexaminarea acesteia.

Preşedintele argumentează că "legea supusă reexaminării are un caracter individual, ea fiind concepută nu pentru aplicarea ei la un număr nedeterminat de cazuri concrete, ci într-un singur caz prestabilit expres". 
Mai exact, Băsescu spune că Executivul a încălcat separaţia puterilor în stat atunci când a iniţiat o lege care să fie votată în Parlament, iar stingerea litigiilor s-ar fi putut face printr-o tranzacţie între Ministerul Finanţelor şi grupul Rompetrol, care să fie aprobată printr-o Hotărâre de Guvern.
 
Curtea Constituţională a respins săptămâna trecută o contestaţie realizată de parlamentarii PDL şi PPDD. Aceştia au atacat legea considerând că aduce prejudicii statului român. 
 
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, în data de 21 mai, cu 233 de voturi "pentru", 63 de voturi "împotrivă" şi 26 de abţineri, proiectul de lege privind memorandumul încheiat între statul român şi grupul Rompetrol. Senatul a adoptat actul în data de 28 mai.
 
„Totul sau nimic”
 
Varujan Vosganian, ministrul Economiei, declara, în 9 mai că dacă Parlamentul nu este de acord cu prevederile memorandumului pentru Rompetrol toate înţelegerile vor fi anulate şi se va merge pe formula "ori totul ori nimic" şi susţine că statul ar fi fructificat orice altă şansă de a obţine mai mulţi bani.
În acest moment este posibil ca Parlamentul să voteze la toamnă memorandumul cu acelaşi conţinut.
 
Ce prevedea memorandumul
 
Guvernul urma să încese 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz, din Kazahstan, a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare. De asemenea, kazahii se angajau să realizeze un fond care să facă investiţii de un miliard de dolari în economia României.
 
Statul român urma să îşi menţină o participaţie nediluabilă de 18% pe o perioadă de trei ani, iar după expirarea acestei perioade avea posibilitatea să le vândă. Grupul Rompetrol avea drept de preempţiune pentru titlurile rămase.
 
Ponta vrea investiţii

Premierul Victor Ponta aprecia săptămâna trecută, în vizita oficială de la Astana, că România speră că va fi pentru Kazahstan un partener special în Uniunea Europeană şi locul preferat de investiţii în economie, adăugând că fondul de investiţii de un miliard de dolari convenit de Guvern cu Rompetrol poate asigura dezvoltare economică şi locuri de muncă în România.

"Am avut voinţa politică de a lua o decizie şi de a finaliza diferendul care există între Guvernul României şi grupul Rompetrol. Cred că am făcut foarte bine şi că mesajul cel mai clar este că împreună trebuie să ne gândim în viitor cum dezvoltăm relaţiile noastre economice. Am încredere ca acel fond de investiţii de un miliard de dolari convenit de Guvern şi Rompetrol va crea dezvoltare economică şi locuri de muncă în România.Cu sprijinul autorităţilor din Kazahstan, şi firmele româneşti de IT, din domeniul producţiei de energie sau al infrastructurii pot avea acces la piaţa de aici şi pot participa la dezvoltarea economică", a afirmat Ponta.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările