Traian Băsescu: Niciun metru cub de gaz românesc nu va tranzita South Stream, exportul de gaze se va realiza numai prin Transgaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Niciun gram, niciun metru cub de gaz românesc“ nu va tranzita proiectul South Stream, care va trece prin Bulgaria, urmând ca exporturile româneşti de gaze naturale să se facă doar prin Transgaz, a declarat, ieri, preşedintele Traian Băsescu, după Consiliul European.

„Anul trecut s-a descoperit un mare zăcământ de gaze în Marea Neagră, în perimetrul Domino, iar zilele acestea s-a descoperit al doilea mare zăcământ tot în Marea Neagră de către Exxon. În condiţiile în care obiectivul nostru este asigurarea sută la sută a resurselor de gaze necesare economiei româneşti şi Republicii Moldova, ce priorităţi urmează să gândim, în funcţie şi de descoperirile viitoare din Marea Neagră dar şi tereste, sistemul de a putea vinde gaze, cu o singură condiţie, pe care am subliniat-o şi în discuţiile cu domnul Rois (directorul general al OMV - n.r.), de acum două săptămâni, şi în discuţiile cu ambasadorul austriac care a venit la acreditare săptămâna trecută: niciun un gram, niciun metru cub de gaz româneasc nu va tranzita South Stream-ul proiectat şi care ar trebui să meargă prin Bulgaria. Orice metru cub de gaze româneşti către export se va face prin Transgaz“, a subliniat Traian Băsescu.

„Adevărul“ a scris lunile trecute că OMV ar putea exporta gazele din Marea Neagră prin South Stream, analiştii de la Chatam House arătând că acest pas ar fi logic, după ce OMV a semnat un acord cu gigantul rus Gazprom pentru tronsonul austriac al gazoductului South Stream.

Momentan, construcţia South Stream este suspendată, Comisia Europeană acuzând că acordurile interguvernamentale cu Rusia ale statelor tranzitate nu respectă legislaţia comunitară. Concomitent, gazoductul nu respectă separarea dintre transportatori, producători şi furnizori, Gazprom fiind în acest caz şi operatorul conductei şi producător/furnizor.

OMV controlează 51% din acţiunile Petrom, statul deţine 20,6%, Fondul Proprietatea are 18,9%, iar restul de 9,3% sunt tranzacţionate pe bursă. Petrom explorează mai multe perimetre din Marea Neagră, iar în 2012 anunţa o potenţială descoperire de a unui zăcământ de gaze ce ar conţine între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze. 

Acesta este explorat împreună cu gigantul american ExxonMobil şi, dacă descoperirea este confirmată, producţia e estimată să înceapă în 2019. South Stream va fi deja funcţional la acel moment, căci ruşii vor să livreze primele cantităţi de gaze chiar din 2015. Partenerii Gazprom pentru realizarea porţiunii din Marea Neagră a South Stream sunt grupul petrolier italian Eni, nemţii de la Wintershall – subsidiară a BASF, cea mai mare companie chimică din lume, şi Electricite de France (EdF).

Nicio problemă la iarnă

Şeful statului a mai spus ieri că evaluarea Comisiei Europene că există riscuri pentru România dacă Rusia reduce exporturile de gaze este „greşită“.

„Au primit date greşite din ţară, au făcut o analiză greşită. România nu are o problemă de asigurare a resursei energetice. Avem resursă pe care ne-o asigurăm şi avem flexibilitate în asigurarea combustibilului pentru termocentrale. Avem multe termocentrale pe gaze care pot fi trecute imediat pe păcură sau pe cărbune. România nu are o problemă de aprovizionare“, a declarat Traian Băsescu, după participarea la Consiliul European de la Bruxelles.

El a precizat că probleme au ţările care nu sunt interconectate la sistemul european, Portugalia, Spania, ţările baltice, care au posibilităţi foarte mici de transfer energetic.

Şeful statului a explicat că pentru aceste ţări este prioritară conectarea la sistemul european, în timp ce pentru România „rămâne o prioritate interconectarea pe gaze dar nu privind neapărat către situaţia în care ar trebui să primim gaze din import, ci către situaţia în care ar trebui să furnizăm gaze“.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite