Băsescu: „Ne menţinem obiectivul 2015 pentru aderarea la Euro. Nimănui nu-i strică obiective ambiţioase”

Preşedintele Traian Băsescu a spus joi că obiectivul României de a intra în zona Euro este anul 2015, însă pentru ca acest lucru să fie benefic, economia trebuie să fie performantă.

Ştiri pe aceeaşi temă

CITEŞTE ŞI:

Băsescu: Eu, şef de stat, nu am reuşit să pun cap poveştii "băieţilor deştepţi" din energie

Băsescu critică dur băncile austriece: Aţi făcut profituri uriaşe în România şi acum vreţi să ne sugrumaţi economia?

Băsescu despre România anului 2030: Vom merge cu TGV-ul de la Constanţa la Paris

Băsescu: Legea sănătăţii va fi lansată în dezbatere publică săptămâna viitoare

Băsescu anunţă că 300.000 de bugetari vor fi concediaţi până la sfârşitul lui 2012

Şeful statului a spus că "nimănui nu-i strică să-şi stabilească obiective ambiţioase". Totuşi, el a menţionat că simpla îndeplinire a criteriilor din Tratatul de la Maastricht nu sunt suficiente pentru că acestea înseamnă deficit sub 3%, inflaţie sub 3% şi datorie externă sub 60% din PIB, însă este nevoie şi de o economie performantă pentru a putea face faţă competiţiei cu ţările din zona Euro.

El a adăugat că autorităţile de la Bucureşti ştiu foarte bine că a atinge criteriile de la Maastricht, fără a avea o economie competitivă, înseamnă că nu poţi fi performant în interiorul zonei Euro.

Băsescu a completat că acest lucru explica prioritatea pe care autorităţile o dau restructurării companiilor de stat, organizării de management privat pentru multe din companiile de stat, privatizării unor companii de stat, menţionând CFR Marfă. De asemenea, el a vorbit şi despre scoaterea pe piaţă a pachetelor minoritare la marile companii energetivce, cum ar fi Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica.

"Avem în vedere procese consistente de modernizare, de creştere a performanţelor companiilor de stat. Ca o condiţie de intrare în zona Euro. Am văzut foarte mulţi analişti spunând: e nerealist obiectivul, e prea devreme, hai să vedem ce s-o întâmpla în zona Euro. Aici răspunsul meu e unul singur: ne menţinem obiectivul 2015 în Euro pentru că nimănui nu-i strică să-şi stabilească obiective ambiţioase", a conchis şeful statului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările