Băsescu: Jaf legal prin parteneriatul public-privat în construcţia de autostrăzi. Dăncilă i-a invitat pe şeici „să are pământul, să mulgă vaca şi să tundă oaia“

Băsescu: Jaf legal prin parteneriatul
public-privat în construcţia de autostrăzi. Dăncilă i-a invitat pe şeici „să
are pământul, să mulgă vaca şi să tundă oaia“

Traian Băsescu FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat intenţia Guvernului de a construi autostrăzi în parteneriat public-privat, spunând că aceasta este cea mai eficientă variantă ca o ţară să fie jefuită legal. El a fost, de asemenea, ironic la adresa premierului Viorica Dăncilă, despre care a spus că i-a invitat pe şeicii din ţările arabe „să are pământul, să mulgă vaca şi să tundă oaia“.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Aflu din informaţiile de la Guvern că în turneul său în ţările arabe, dincolo de a-i invita pe şeici să are pământul, să mulgă vaca şi să tundă oaia, Viorica i-a invitat pe şeici să pună banii pentru construcţia de autostrăzi în parteneriat public – privat. Mai mult, consilierul Vioricăi, domnul Darius Vâlcov, ca de altfel şi şeful său Liviu Dragnea, ne vorbesc tot timpul despre construcţia de autostrăzi în România prin parteneriat public – privat. Oameni buni, o spun fără ezitare: nu există variantă mai eficientă ca o ţară să fie jefuită legal, dar şi ilegal, decât parteneriatul public – privat în construcţia de autostrăzi”, a scris Traian Băsescu, pe Facebook.

Potivit lui, în astfel de investiţii costul de finanţare al investiţiei este foarte ridicat pentru că este vorba despre credite comerciale luate pe termene relative scurte, cu dobânzi ridicate şi cu perioade de graţie foarte scurte sau inexistente, credite care trebuie „rostogolite” la fiecare 5 – 7 ani cu costuri foarte ridicate.

„În parteneriatul public - privat poate fura aproape necontrolat şi constructorul care finanţează investiţia prin credite comerciale şi compania beneficiară care trebuie să acopere din bugetul de stat sumele neîncasate lunar sau trimestrial din taxele de autostradă, în timp ce utilizatorul de autostradă (conducătorul auto) plăteşte taxe de acces nepermis de mari şi uneori din ce în ce mai mari. În aceste condiţii, mă întreb de ce parteneriat public – privat, când avem la dispoziţie miliarde de euro, bani nerambursabili de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii”, spune Traian Băsescu.

El mai susţine că, din totalul de 43,5 miliarde euro alocaţi României (incluzând subvenţia pentru agricultură) pentru perioada 2014 – 2020, 28,55 miliarde euro sunt destinate infrastructurii naţionale, infrastructurii locale, infrastructurii rurale dar şi suficienţi bani pentru calificare sau recalificarea personalului. „Sunt bani nerambursabili puşi la dispoziţia României, bani pe care guvernul Dăncilă nu vrea să-I cheltuiască, în schimb, Viorica, Vâlcov şi Dragnea vor să facă investiţii prin extrem de costisitorul şi dubiosul sistem de parteneriat public – privat. Oare cât de ticălos trebuie să fii ca şi guvernant ca să respingi utilizarea banilor europeni nerambursabili?”, a conchis Traian Băsescu.

citeste totul despre: