Băsescu, despre creşterea pensiilor: Nu sunt bani. Sunt doar „desenaţi” în buget, ei trebuie împrumutaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Basescu: Au făcut un desen în care bugetul este corespunzător situaţiei în care plătesc creşterea cu 40%, dar acei bani nu vor fi produşi din taxele şi impozitele colectate de ANAF, ci vor fi împrumutaţi. FOTO Mediafax
Traian Basescu: Au făcut un desen în care bugetul este corespunzător situaţiei în care plătesc creşterea cu 40%, dar acei bani nu vor fi produşi din taxele şi impozitele colectate de ANAF, ci vor fi împrumutaţi. FOTO Mediafax

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat recent că nu sunt bani pentru creşterea cu 40% a celor peste 5 milioane de pensii şi că, deşi guvernanţii susţin că au fost înregistrate sumele în buget, de fapt ele au fost doar „desenate”, fiind nevoie de împrumuturi masive pentru plata majorată a pensiilor din luna septembrie.

Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că cea mai protivită variantă de majorare a pensiilor ar fi cea a eşalonării, precizând că o creştere cu 40% ar reprezenta un şoc. Prezent în platoul Ştirilor B1 TV, europarlamentarul PMP a comentat avertismentul venit recent din partea Consiliului Fiscal, potrivit căruia aplicarea Legii pensiilor în forma votată de Parlament, care prevede creşterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, ar provoca un dezechilibru major în finanţele publice. 

”Consiliul Fiscal a fost întotdeauna extrem de responsabil cu ce a făcut. (...) Pe de altă parte, este un angajament care nu este lipsit de acoperire. Pensiile sunt mici în raport cu cheltuielile pe care le are orice familie. Dar foarte probabil, şi eu susţin această variantă, mai fericită era varianta unei creşteri eşalonate. N-ai cum să produci acest şoc de 40%. Discutăm de creşterea cu 40% a pensiilor a cinci milioane de oameni”, a spus Traian Băsescu.  

În ceea ce priveşte declaraţiile reprezentanţilor Guvernului, conform cărora aceşti bani sunt prevăzuţi în buget, Traian Băsescu a precizat: ”Sunt desenaţi în buget, ei trebuie împrumutaţi. Este clar că banii nu sunt. Au făcut un desen în care bugetul este corespunzător situaţiei în care plătesc creşterea cu 40%, dar acei bani nu vor fi produşi din taxele şi impozitele colectate de ANAF, ci vor fi împrumutaţi. Deci, ei nu spun o minciună când spun că banii sunt prevăzuţi în buget. Da, dar nu spun sursa: din împumuturi”. 

Întrebat dacă până la sfârşitul anului s-ar putea recurge la formula eşalonării, fostul preşedinte a răspuns: ”Nu. De fapt, demagogia e atât de mare, încât oricine ar fi la putere, se va plăti. Nu am îndoieli aici. Decizia politică poate fi şi deasupra realităţilor economice. Se sacrifică echilibrele macroeconomice ale ţării pentru voturile care urmează în noiembrie. (...) Personal, cred că s-a ajuns la o limită care poate prăbuşi ţara. Nu exagerez deloc”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite