Băncile din SUA dau bonusuri de miliarde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce profiturile majorităţii companiilor scad, sectorul bancar a înregistrat în 2009 venituri-record. Veniturile sectorului financiar-bancar sunt estimate să crească de peste trei ori în următorii doi ani.

Veniturile companiilor financiar-bancare au consemnat o majorare de 120% în al patrulea trimestru din 2009, analiştii estimând că valoarea însumată a acestora va depăşi toate celelalte venituri ale companiilor din celelalte sectoare economice incluse în calculul indicelui Standard&Poor's 500.

Pentru 2011, este estimată o triplare a veniturilor societăţilor bancare, comparativ cu 2009, crescând de patru ori mai repede decât media pieţei bursiere amerciane.

Băncile vor fi cele mai performante la bursă

Pentru 2009, prognoza analiştilor privind creşterea cu 15% a Indicelui S&P 500 Financiar s-a adeverit. În prezent, economiştii mizează pe aprecierea mult mai mare a titlurilor băncilor decât cele ale companiilor din alte sectoare de activitate, bazându-se pe ajutorul acordat de executivul american unor instituţii precum Citigorup şi American International Group şi pe îmbunătăţirea indicatorilor macroeconomici.

Bank of America este cotată ca fiind cea mai profitabilă bancă americană în 2009. Profitul pe acţiune ar putea ajunge la 93 de cenţi în 2010, faţă de o pierdere de 20 de cenţi în 2009. „Îmbunătăţirea climatului economic va micşora ponderea creditelor neperformante în următorii doi, trei ani, ceea ce se va traduce prin majorarea puternică a profitului băncilor", afirmă Richard Bove, analist la agenţia Stamford.

Date fiind rezultatele financiare foarte bune, băncile ar putea acorda unele dintre cele mai mari prime anuale propriilor angajaţi, ceea ce va irita şi mai mult opinia publică. Goldman Sachs va plăti în medie bonusuri de 595.000 pe angajat pentru performanţele din 2009, unul dintre cei mai profitabili ani din istoria de 141 de ani a băncii. Pentru un angajat al JPMorgan Chase, valoarea primei anuale este anticipată la aproximativ 463.000 de dolari.

90 de miliarde de dolari, bonusuri pe Wall Street

Pe de altă parte, oficialii de la Washington presează băncile să reducă nivelul primelor şi să fie transparente cu privire la detaliile referitoare la modalităţile de recompensare a angajaţilor. Unii bancheri sunt îngrijoraţi că SUA va impune, la fel ca Marea Britanie, o suprataxare a bonusurilor acordate de bănci. Pentru bancherii şi brokerii de pe Wall Street, care au salarii anuale de şase cifre, primele medii se vor cifra în jur de jumătate de milion de dolari, în timp ce directorii executivi şi managerii de top vor primi sume de ordinul milioanelor de dolari.

Sectorul bancar a fost principalul beneficiar al programelor de sprijin financiar şi al dobânzilor reduse la minime istorice. În cursul anului 2009, cinci bănci mari, Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan Chase şi Morgan Stanley şi-au constituit rezerve de peste 90 de miliarde de dolari. În această sumă sunt incluse salariile, beneficiile şi bonusurile ce vor fi acordate angajaţilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite