Bancherul Bogdan Baltazar, un om extrem de controversat, „îndrăgostit rău” de soţie şi care a ştiut că banii nu aduc fericirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Baltazar a încetat astăzi din viaţă la vârsta de 73 de ani. Cunoscut ca bancher, fost preşedinte de bancă, Baltazar a fost unul dintre cei mai intransigenţi purtători ai Guvernului din perioada postdecembristă. Baltazar spunea despre sine că este un om extrem de controversat, pentru că a spus întotdeauna ce a crezut.

Bogdan Baltazar, care a murit în această dimineaţă la Spitalul Elias, este cunoscut mai ales pentru poziţia de preşedinte de bancă pe care a ocupat-o în perioada mai 1998 – octombrie 2004, însă el a fost de-a lungul anilor director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe înainte de 1989, dar şi purtător de cuvânt al Guvernului Petre Roman. Spre sfârşitul carierei, Baltazar a ales să fie consultant financiar independent. 

Bancherul a absolvit în 1962 Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini a Politehnicii Bucureşti, ulterior, cursuri post-universitare de Relaţii Internaţionale de pe lângă Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi, în 1971, a devenit doctor în economie la City University of New York.

Bogdan Baltazar şi-a început cariera în 1962 ca asistent la Catedra de Rezistenţa Materialelor a Politehnicii din Bucureşti. În perioada 1964-1968 a fost însărcinat cu probleme PNUD/ONU şi ale Consiliului Economic şi Social ONU, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, ocupând apoi, până în 1971, funcţia de analist financiar şi şef de proiecte preinvestitii în cadrul Diviziei de Resurse Naturale 

şi Transporturi din cadrul Prpgramului de Dezvoltare al Naţiunilor Unite/ONU New York, banca de preinvestiţii a sistemului ONU. 

În perioada 1971-1978, el a fost secretar I diplomatic în MAE, coordonator al colectivului pentru agenţii specializate economice ale ONU, participant la negocierile de aderare şi apoi la cele curente cu GATT, FMI şi Banca Mondială. Până în 1981, a fost director al Direcţiei Africa din cadrul MAE şi s-a ocupat de coordonarea relaţiilor de colaborare economică şi financiară cu ţările zonei. 

După ce a fost îndepărat din Ministerul Afacerilor Externe, în 1981, Baltazar a fost inginer în cadrul întreprinderii de Anvelope  Danubiana – Popeşti Leordeni  şi apoi al Centralei Industriale de Prelucrare a Cauciucului. 

Din octombrie 1990 şi până în iulie 1991, Baltazar a fost secretar de stat, şef al Departamentului pentru Informaţii Publice, primul purtător de cuvânt al guvernului Petre Roman. Această experienţă l-a ajutat ulterior să devină bancherul cu una dintre cele mai bune imagini în presă. 

Imediat după aceea, el s-a ocupat de coordonarea grupului pentru România din centrala B.E.R.D. -  Londra. Din mai 1998, Baltazar a fost pentru 6 ani preşedinte al Băncii Române pentru Dezvoltare, devenită, prin privatizare, din martie 1999, BRD – Groupe Societe Generale. 

După plecarea de la conducerea BRD, deşi a rămas membru al Consiliului de Administraţie, Baltazar a fost consultant financiar independent. 

"Am înţeles de la tata că ţara e ţară şi trebuie servită" 

Într-un interviu acordat în mai 2008 revistei „Esquire”, Baltazar spune despre el că a fost şi este un om extrem de controversat, pentru că a spus întotdeauna ce-a crezut. Recunoaşte însă că l-a şi costat acest lucru.

„La 41 de ani, Ceauşescu, din director general în Externe, m-a trimis la malaxoare, la o fabrică de anvelope“, povestea fostul bancher.

„Am vrut să fug din ţară. Tata, un patriot adevărat, mi-a zis: «În casa noastră tu ai avut servitoare franţuzoaice. Tu nu te duci să speli vase la Paris. Asta e ţara noastră!». Am înţeles de la el că ţara e ţară şi trebuie servită, indiferent cine e la putere, că trebuie să demonstrezi că se poate şi când primeşti şuturi în fund”, povestea Baltazar.

Bancherul a acordat în 2008 un interviu şi jurnalistului Ovidiu Nahoi de la „Adevărul”. 

„Eram ca un buldozer”

Bancherul era însurat, pentru a doua oară, şi avea doi copii. În 2008, Baltazar spunea că „de soţia mea de acum sunt îndrăgostit rău. Am cunoscut-o la un an după divorţ. Era căsătorită cu un medic tânăr şi frumos, dar am făcut-o să divorţeze. Eram ca un buldozer pe atunci, nu-mi stătea nimic în cale”.

„Am divorţat şi am luat-o de la capăt, după înlăturarea mea din Ministerul de Externe. Nu mai eram un demiurg pentru fosta mea soţie. Într-o zi, mi-a spus: «O să punem tapet. Tu o să te ocupi de asta, că şi-aşa ai timp liber». Nu mi s-a părut mişto ce am auzit. Eram deja ca un taur plesnit cu barosul în frunte, nu era cazul să-mi mai amintească asta, exact când aveam mai mare nevoie de ea”, spunea bancherul.

Baltazar încheie interviul cu „Dragostea e cel mai frumos, dar şi cel mai periculos dar. Ştiu că, dacă mâine soţia mea n-ar mai fi, n-ar mai exista nici un sens pentru mine“. 

Despre şefie şi risc asumat

Baltazar spunea că, în calitate de profesionist, de preşedinte de bancă sau de consultant financiar, gestionează banii calculând un raport civilizat profit-risc, dar ca persoană fizică, „sunt de o reţinere ţărănească, nu risc niciodată“.

„Banii nu aduc fericirea. Dar te ajută să trăieşti confortabil. Şi să nu te uiţi când mergi la restaurant în partea dreaptă a meniului. Deşi eu mă mai uit, că asta e natura mea. Îmi zic: «Gata, domnule, stai niţel, nu mai eşti la Ţicleni!».”

Apropiaţii povestesc că Baltazar a fost un şef bun, dar extrem de dur. „Un şef bun e un reper. Oamenii au nevoie de şefi. Să ştie că, dacă greşesc, o iau pe coajă, dar că, dacă sunt în pericol, există cineva să le ţină partea“, povestea Baltazar.

BRD: Un mare PROFESIONIST şi OM

BRD a emis astăzi un comunicat de presă în care anunţă moartea fostului preşedinte al băncii.

"BRD – Groupe Societe Generale deplânge cu nemarginită tristeţe trecerea în nefiinţă a celui care a marcat profund istoria recentă a băncii. Preşedintele, cum ne amintim cu deplin respect zilele şi noptile în care ne insufla pasiunea pentru acurateţe şi claritate, va rămâne în filigranul BRD aşa cum a fost: Un mare PROFESIONIST şi OM. Dumnezeu să-i dea odihna pe care şi-a refuzat-o în această lume! Cele mai sincere condoleanţe familiei Domniei Sale!", se arată în comunicatul băncii. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite