Bancherii, contabilii şi avocaţii vor fi obligaţi să-şi „toarne“ clienţii care-şi transferă bani în paradisuri fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China, Rusia şi Coreea de Sud ţin ascunse în paradisuri fiscale peste 2.700 de miliarde de dolari

Miniştrii Afacerilor Economice şi Financiare din UE au încheiat marţi un acord privind noile norme de transparenţă pentru intermediari care elaborează şi promovează scheme de planificare fiscală pentru clienţii lor.

Comisia Europeană a salutat acordul politic la care au ajuns astăzi statele membre ale UE privind noile norme de transparenţă pentru intermediari - cum ar fi consilierii fiscali, contabili, băncile şi avocaţii - care elaborează şi promovează scheme de planificare fiscală pentru clienţii lor.

“Decizia a fost luată de miniştrii Afacerilor Economice şi Financiare din UE în cadrul reuniunii lor de la Bruxelles în această dimineaţă. Propuse iniţial de Comisie în iunie 2017, noile măsuri se bazează pe o multitudine de norme ambiţioase de combatere a evaziunii fiscale şi de stimulare a transparenţei fiscale deja convenite la nivelul UE în cadrul Comisiei Juncker”, a comunicat Comisia Europeană.

După intrarea în vigoare, bancherii, avocaţii, contabilii sau consilierii fiscali care-şi ajută clienţii creând sisteme financiare transfrontaliere complexe care ar putea contribui la evitarea impozitării vor fi obligaţi să raporteze aceste structuri autorităţilor lor fiscale. 

La rândul lor, statele membre ale UE vor face schimb de informaţii între ele, sporind tot mai mult controlul asupra activităţilor planificatorilor şi consilierilor fiscali.

"Noile norme convenite astăzi confirmă UE ca lider mondial în transparenţa fiscală. În viitor, intermediarii vor trebui să împartă administraţiile fiscale cu sistemele pe care le vând clienţilor lor. Administraţiile fiscale vor avea apoi acces la informaţiile de care au nevoie pentru a pune capăt planurilor agresive de planificare fiscală, erodând bazele lor fiscale. Acest acord reprezintă un pas spre o mai mare deschidere şi o mai bună cooperare, facilitând o impozitare mai echitabilă şi mai eficientă în întreaga UE", a declatrat Pierre Moscovici, comisarul pentru Afaceri Economice şi Financiare, Impozitare şi Vamă.

Recentele articole de presă, cum ar fi cele din Panama şi Paradise, au arătat cum unii intermediari ajută companiile şi persoanele fizice să scape de impozitare, de obicei prin sisteme transfrontaliere complexe.

Schemele de planificare fiscală transfrontalieră pot avea anumite caracteristici - sau "semne distinctive" - care indică un risc de evaziune fiscală sau de evaziune. 

Astfel de semne distinctive pot include folosirea pierderilor transfrontaliere pentru a reduce obligaţiile fiscale, utilizarea unor regimuri fiscale preferenţiale speciale sau aranjamente prin ţări care nu respectă standardele internaţionale de bună guvernare. 

Intermediarii care proiectează sau furnizează scheme care poartă oricare dintre aceste marcaje cheie vor trebui acum să raporteze aceste scheme autorităţilor fiscale înainte de a le utiliza.

Statele membre vor schimba în mod automat informaţiile pe care le primesc cu privire la schemele de planificare fiscală printr-o bază de date centralizată, oferindu-le avertizări timpurii cu privire la noile riscuri de evitare şi le permit să ia măsuri pentru a bloca aranjamentele dăunătoare şi pentru a efectua mai eficient auditurile. 

Cerinţa de a raporta un sistem nu implică neapărat că este dăunătoare, ci doar că merită examinarea de către autorităţile fiscale. Cu toate acestea, statele membre au convenit să pună în aplicare sancţiuni eficace şi cu efect de descurajare pentru societăţile care nu respectă măsurile de transparenţă, creând un nou factor de descurajare puternic pentru cei care încurajează sau facilitează abuzurile fiscale.

Noile cerinţe de raportare vor intra în vigoare la 1 iulie 2020, statele membre UE obligate să facă schimb de informaţii la fiecare trei luni după aceea. Prima schimb va avea loc până la 31 octombrie 2020.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite