Banca Naţională, lovită în războiul dintre palate. La cine din BNR s-a răstit Băsescu: la Isărescu sau la Georgescu?

Banca Naţională, lovită în războiul dintre palate. La cine din BNR s-a răstit Băsescu: la Isărescu sau la Georgescu?

Băsescu s-a arătat extrem de deranjat de faptul că ordonanţa privind „electorata“ a fost întocmită în laboratoarele BNR, condusă de Mugur Isărescu, fără ca „cineva“ să îl informeze şi pe el FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a lansat marţi un atac dur la adresa Băncii Naţionale a României (BNR), condusă de guvernatorul Mugur Isărescu, acuzând implicarea instituţiei în elaborarea schemei de restructurare a creditelor, pe care presa, şi apoi politicienii, au denumit-o „electorata“. Acesta este primul atac al şefului statului asupra BNR, instituţia şi guvernatorul bucurându-se mereu de aprecierea şi sprijinul actorilor politici.

Băsescu s-a arătat extrem de deranjat de faptul că ordonanţa privind „facilitatea fiscală acordată în vederea stimulării consumului“ a fost întocmită în laboratoarele BNR, fără ca „cineva“ să îl informeze şi pe el, cerând băncii centrale „să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt“. 
 
Prin aplicarea acestei scheme de sprijin, Guvernul vrea să stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor persoanelor cu venituri sub medie (1.610 lei), după ce acestea obţin de la bancă, prin restructurare, o reducere de cel mult doi ani a ratei la credite.  
 
„Am verificat, ideea a venit de la BNR“
 
Şeful statului a spus că a verificat, ideea implementării „electoratei“ a venit de la BNR şi nu poate crede că instituţia condusă de Mugur Isărescu este implicată într-un proiect electoral, catalogat „o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea“. 
 
„Am luat notă de afirmaţia lui Victor Ponta în care a mulţumit guvernatorului BNR că au muncit două luni cu echipa pentru această electorată. Nu mi-a venit să cred că BNR ar fi implicată în acest proiect electoral. (...) Nu aş mai vrea să îl văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR (n.r. – Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului), explicându-ne cum Banca Naţională nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase“, a declarat Băsescu, marţi seara, la un post de televiziune. 
 
Nu mi-a venit să cred că BNR ar fi implicată în acest proiect electoral, pentru că este un fals, o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea. - Traian Băsescu, preşedintele României
 
Băsescu ameninţă cu nesemnarea scrisorii FMI
 
Preşedintele Traian Băsescu a adăugat că singurul lucru care s-ar putea să îi apară în scrisoarea de intenţie cu FMI şi pentru care va refuza să o semneze este această „electorată“, despre care a spus că este „atât de imorală, încât nici măcar nu va putea fi controlată“.
 
Băsescu a trimis săgeţi şi spre delegaţia FMI, a cărei misiune în România s-a finalizat pe 5 februarie: „Am văzut-o pe doaman şefa delegaţiei, poate având o experienţă mai mică, fericită că a găsit o soluţie inovativă. Nu, doamna reprezentantă a Fondului, ţi-o spun eu, preşedintele acestei ţări în care vii în misiuni, experienţa îmi spune că este greşit“, a spus preşedintele.
 
Isărescu tace, Ponta „sărută unde a scuipat boierul“
 
Guvernatorul Isărescu, prezent joi la o conferinţă privind piaţa de capital, a preferat să nu răspundă acuzaţiilor aduse de şeful statului. În schimb, premierul Victor Ponta, prezent la aceeaşi conferinţă organizată la sediul băncii centrale, a declarat ieri că doreşte să transmită din partea Guvernului un mesaj de apreciere pentru activitatea BNR. 
 
„Am obligaţia de a prezenta din partea Guvernului acest respect şi apreciere pentru Banca Naţională şi cred sincer că, prin prezenţa dumneavoastră aici, ca un personaj colectiv din «Moş Ion Roată», unde a scuipat boierul, noi toţi aici suntem ca să felicităm Banca Naţională“, a spus Ponta.
 
Ulterior, Banca Naţională a emis un comunicat în care precizează că schema nu a implicat şi nu ma implica, din partea băncii centrale, niciun fel de decizii de politică monetară sau bancară. De asemenea, în comunicat se arată că schema a fost concepută, iniţiată şi dezvoltată de Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, iar BNR a fost consultată în legătură cu acest proiect înainte şi în timpul negocierilor cu FMI, dar că această conlucrare dintre banca centrală şi Finanţe se desfăşoară înh mod curent. 
 
Ca un personaj colectiv din «Moş Ion Roată», unde a scuipat boierul, noi toţi suntem aici ca să felicităm Banca Naţională.  - Victor Ponta, premierul României
 
Omul din umbră: Florin Georgescu
 
Imediat după lansarea „electoratei“, reprezentanţii Băncii Naţionale nu au dorit să comenteze, precizând doar că au participat în calitate de consultant la discuţii.
 
Iar trei zile mai târziu, guvernatorul Isărescu declara, într-o conferinţă, că iniţiativa privind restructurarea creditelor aparţine lui Liviu Voinea. „Domnul ministru (n.r. - Liviu Voinea) este modest. Şi-a creat o schemă care îi aparţine, eu nu vreau să îmi asum meritele“, a afirmat Isărescu.
 
Deşi Banca Naţională a încercat să inducă ideea că nu a fost implicată în elaborarea acestei scheme, surse oficiale citate de Mediafax susţin că Ministerul Finanţelor a lucrat la proiect cu prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, fost ministru al Finanţelor, susţinut de PSD. „Proiectul de ordonanţă este rezultatul unei colaborări între fostul ministru al Finanţelor Florin Georgescu, actual prim-viceguvernator al BNR, şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, care a fost subalternul lui Georgescu. În acest sens, BNR a avut o implicare mai mare, dincolo de datele statistice puse la dispoziţie şi evaluarea impactului“, au declarat sursele citate. 
 
Cum vede Isărescu schema lui Voinea 
 
Isărescu a declarat săptămâna trecută că stimulentele pentru persoanele cu venituri sub medie se reflectă mai repede în consum decât o măsură care să prevadă facilităţi pentru toate categoriile sociale, însă a precizat că schema fiscală reprezintă un prim pas spre diferenţierea impozitării, prin limita de venit de 1.600 de lei impusă. 
 
De asemenea, el a mai spus că băncile nu ar avea motive prudenţiale sau de afaceri pentru a reeşalona creditele fără restanţe, dar ar putea să aleagă o uşurare a plăţilor pentru clienţii care „gâfâie“ şi sunt aproape de neperformanţă.
Indicii că schema a fost elaborată la BNR
 
Nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă privind restructurarea creditelor are un conţinut care aminteşte mai degrabă de rapoartele BNR decât de documentele Finanţelor: 
 
- În proiect sunt utilizate date statistice şi interpretări din rapoartele băncii centrale, dar şi concepte utilizate în special de oficialii BNR, cum ar fi „înăsprirea pro-ciclică a accesului la finanţare de către creditori“ sau „consumul guvernamental nu prezintă perspective de creştere în contextul procesului de consolidare fiscală“
 
- Apelul la sursele bibliografice nu sunt proprii notelor publicate de Finanţe, fiind însă regăsite des în publicaţiile BNR: „O concluzie importantă (...), concluzie prezentată în raportul FMI din aprilie 2012 („World Economic Outlook - Growth resuming, dangers remain“, Chapter 3: Dealing with household debt), este că (...)“.
 
- Există mai multe caracteristici ortografice elocvente pentru demonstraţia că documentul este redactat în interiorul BNR, cum ar fi pasajele care cuprind puncte procentuale, editate în document sub forma „la sută“ proprie numai comunicatelor băncii centrale, în timp ce majoritatea instituţiilor, inclusiv Ministerul Finanţelor, utilizează semnul matematic „%“.

Mai puteţi citi: 

Reacţia BNR după atacul lui Băsescu privind „electorata“: banca centrală a fost doar consultată, conlucrarea cu Finanţele se desfăşoară în mod curent. Banca Naţională a României (BNR) precizează, într-un comunicat de presă transmis după acuzaţiile aduse de preşedintele Traian Băsescu la adresa instituţiei privind elaborarea schemei de sprijin a românilor cu rate la bănci, că banca centrală a fost consultată în legătură cu acest proiect, dar că această conlucrare cu Ministerul Finanţelor se desfăşoară în mod curent.

Băsescu atacă şi BNR din cauza „ElectoRatei“: „Românii vor plăti mai mult, FMI a greşit“. Banca Naţională a României (BNR) trebuie „să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt“, a declarat aseară preşedintele Traian Băsescu la B1 TV. Şeful statului a acuzat instituţia de implicare în realizarea proiectului privind înjumătăţirea ratelor pentru cei cu venituri sub 1.600 de lei, care ar fi unul electoral.

Ponta ia apărarea BNR în scandalul „electoratei“: „Suntem la BNR pentru ca acolo unde a scuipat boierul, noi să sărutăm“. Premierul Victor Ponta îi dă replica preşedintelui Traian Băsescu, după ce acesta a atacat extrem de dur Banca Naţională a României (BNR), pe care o acuză că a fost implicată în realizarea proiectului privind reducerea la jumătate a ratelor pentru românii cu venituri de până la 1.600 de lei.
 
Isărescu evită să-i răspundă lui Băsescu. "Băncile sunt reticente în relansarea creditării, investiţiile ar putea fi finanţate pe piaţa de capital". Băncile sunt reticente în relansarea creditării, astfel că finanţarea unor proiecte de investiţii ar putea fi preluată de piaţa de capital, a declarat, astăzi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferinţa „Crearea unei pieţe de capital internaţionale în România“, unde participă şi premierul Victor Ponta, potrivit Hotnews.ro.

Ce presupune sprijinul anunţat de Ponta pentru datornicii la bănci, cine poate beneficia de schemă şi în ce condiţii. Premierul Victor Ponta a anunţat luni seară, în urma dicuţiilor finale cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că va aproba prin ordonanţă o schemă de sprijin pentru românii cu venituri sub medie care sunt datornici la bănci. „Adevărul“ vă prezintă în ce constă această schemă şi cine sunt cei care vor putea beneficia de ea.

Statul va plăti jumătate din cheltuiala salarială pentru angajatorii care creează minimum 20 de locuri de muncă. Statul va plăti jumătate din valoarea totală a cheltuielilor salariale aferente pentru firmele care creează minimum 20 locuri de muncă, a anunţat luni seara premierul Victor Ponta, în urma discuţiilor finale cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Victor Ponta: Acciza de 7 eurocenţi la carburanţi se aplică de la 1 aprilie. Cred că, până la urmă, preşedintele va înţelege că este important să avem acord cu FMI. Premierul Victor Ponta a anunţat luni seara, în urma discuţiilor finale cu reprezentanţii misiunii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi se va aplica de la 1 aprilie şi că scrisoarea de intenţie va fi semnată de preşedintele Traian Băsescu, întrucât acesta le-a transmis finanţatorilor internaţionali că va semna dacă "acciza" nu va apărea în document.

Preşedintele Băsescu ar semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi nu va fi menţionată în document. Liberalii ar dori mai mult reducerea CAS. Preşedintele Traian Băsescu va semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi la benzină nu va fi specificată în document, iar acciza la motorină va fi amânată cel puţin 3 luni, măsură agreată de premierul Victor Ponta, dar nu şi de PNL, care vede astfel diminuate şansele reducerii CAS din iulie, scrie Mediafax, care citează surse oficiale.
 

Ponta: „Nu se poate renunţa la acciza de 7 eurocenţi la carburant, asta i-a spus FMI şi lui Băsescu. Nu se poate redeschide bugetul“. Guvernul nu poate renunţa la introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi deoarece bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis şi nici închis fără această taxă, afirmă premierul Victor Ponta, care susţine că acest punct de vedere i-a fost transmis şi preşedintelui Traian Băsescu de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE).

Băsescu: Între mine şi FMI nu e o dispută, sunt un susţinător al continuării acordului. Nu vreau să punem taxe inutile pentru a face cheltuieli inutile. Preşedintele Traian Băsescu se declară un susţinător al continuării acordului cu FMI şi a anunţat că între el şi instituţia financiară internaţională nu este o dispută, însă respinge accizarea suplimentară a carburanţilor, care este folosită pentru "cheltuieli inutile".
 
Băsescu poate bloca acordul cu FMI din cauza accizei de 7 eurocenţi. Acordul cu FMI este din nou în pericol, după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi că nu semnează memorandumul dacă acciza suplimentară de 7 eurocenţi este aplicată.
 
Oamenii de afaceri cer Guvernului o politică de dezvoltare în detrimentul celei de austeritate, promovate de FMI. Scutirea impozitului reinvestit, pe listă. Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită Guvernului să susţină în cadrul următoarelor negocieri cu FMI scutirea impozitării profitului reinvestit, creşterea finanţării unor programe care generează locuri de muncă şi reducerea impozitării salariilor pentru dezvoltarea economică.
 
Cât pierde statul din revoluţia şoferilor: amânarea introducerii accizei de 7 eurocenţi la motorină produce o gaură de aproape 125 de milioane de euro în buget. După ce a cedat la presiunile transportatorilor de marfă aflaţi în grevă şi a amânat cu trei luni supraaccizarea motorinei, statul va încasa cu peste 120 de milioane de euro mai puţin la buget.
 
Comisia Europeană: Propunerile alternative la acciză trebuie să aibă acelaşi impact bugetar.Alternativele pe care le propune România în locul accizei de 7 eurocenţi la motorină trebuie să aibă acelaşi impact bugetar ca această taxă, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al CE, Simon O’Connor.
 
Tom Bugeţel, cu acciza la Bruxelles. Pe când se potcovea acciza cu 99 de ocale de fier şi se dădeau economiştii Guvernului peste cap să spuie năzdrăvănia că vaca bugetară va da mai mult lapte păscând pe lângă staţia de benzină, Victor Ponta ce-mi făcea?
 
Liviu Voinea, ministrul Bugetului: Se putea face bugetul pe 2014 şi fără acciza de 7 cenţi pe combustibil. Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a explicat astăzi, la emisiunea „După 20 de ani“, modul în care a fost construit bugetul pe 2014. Voinea a precizat că în timpul negocierilor cu FMI s-a luat în calcul majorarea cotei unice de la 16% la 18%.

 

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările