Banca Mondială atenţionează: România riscă să intre în procedură de deficit excesiv şi să crească taxele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O creştere de taxe va fi inevitabilă, dacă presiunile nu vor fi atenuate prin măsuri de reducere a cheltuielilor şi creştere a veniturilor, apreciază economistul Băncii Mondiale în România
O creştere de taxe va fi inevitabilă, dacă presiunile nu vor fi atenuate prin măsuri de reducere a cheltuielilor şi creştere a veniturilor, apreciază economistul Băncii Mondiale în România

România riscă, anul viitor, să intre în procedura de deficit excesiv, în condiţiile în care deficitul bugetar va depăşi 3%, peste media statelor din Uniunea Europeană.

De asemenea, presiunile fiscale se vor exercita pe termen lung, iar o creştere de taxe va fi inevitabilă, dacă presiunile nu vor fi atenuate prin măsuri de reducere a cheltuielilor şi creştere a veniturilor, apreciază economistul Băncii Mondiale în România, Cătălin Păuna.

“Cam toate ţările au promovat, în ultimul timp, politici de reducere a deficitelor fiscale. Problemele pentru România sunt în direcţia opusă, anticipările Comisiei Europene sunt că există un risc serios ca anul viitor să ajungă la un deficit de peste 3%, iar România să intre în procedura de deficit excesiv”, a atras atenţia Păuna, potrivit News.ro.

El a arătat că există riscul anul viitor ca deficitul fiscal al României să se situeze peste media statelor UE28, ceea ce nu s-a mai întâmplat de mult timp. Păuna spune că o serie de politici pot fi corectate pentru a evita în 2017 intrarea în procedura de deficit excesiv, una dintre măsuri vizând creşterea veniturilor la buget prin dividendele companiilor de stat, în special cele din sectorul energetic, care “stau pe o lichiditate substanţială”.

Comisia Europeană estimează pentru anul viitor un deficit bugetar de 3,4% din PIB, în urcare de la 2,8% în acest an. Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, spune că Guvernul îşi menţine proiecţia de deficit pentru 2017 la 2,8% pe ESA şi că se va încadra în nivelul de 2,8%-2,85%.

Economistul Băncii Mondiale atrage atenţia însă că presiunile fiscale sunt importante şi pe termen lung, care vin din fondul public de salarii, cel mai mic din Europa, precum şi din educaţie, unde cheltuielile sunt cele mai mici. Mai există presiuni din sănătate, cheltuielile fiind printre cele mai mici în acest domeniu, din pensii, unde se înregistrează un raport între beneficiari şi contributori de departe cel mai rău din Europa, imposibil de corectat pe termen scurt sau mediu. Şi investiţiile publice pun presiune pentru că România are nevoie de investiţii pentru a susţine convergenţa cu restul Europei.

“Să ne gândim la taxe suplimentare, care, probabil, vor fi inevitabile pe termen lung”, a atras atenţia reprezentantul Băncii Mondiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite