Banca Mondială: În 2025, cele mai sărace regiuni din România, Polonia, Bulgaria şi Ungaria le vor depăşi pe cele cu creştere redusă

Banca Mondială: În 2025, cele mai sărace regiuni din România, Polonia, Bulgaria şi Ungaria le vor depăşi pe cele cu creştere redusă

Raportul Băncii Mondiale „Rethinking Lagging Regions” arată că cele mai sărace regiuni din România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria vor fi în medie mai bogate decât „regiunile cu creştere redusă” din Italia, Spania, Portugalia şi Grecia, până în 2025, dacă vor continua tendinţele din ultimul deceniu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit studiului, „regiunile rămase în urmă” din Europa includ regiunile „cu venituri scăzute”din Europa Centrală şi de Est (CEE), multe din ele apropiindu-se rapid de „regiunile cu creştere redusă” din sudul Europei, care se confruntă cu stagnarea productivităţii şi şomaj ridicat.
 
 
BM remarcă însă că ambele grupuri de “regiuni rămase în urmă” se au dificultăţi comune privind perspectivele de creştere pe termen lung, inclusiv un nivel scăzut al participării la piaţa forţei de muncă, transformări structurale incomplete şi deficienţe mari la instituţii şi calificări.
 
În perioada 2005 - 2015, “regiunile cu creştere redusă” din sudul Europei au înregistrat un avans zero al PIB per capita, comparativ cu o medie anuală de 2,1% în UE.
 
În schimb, creşterea anuală medie în “regiunile cu venituri scăzute” din estul Europei a fost de 4,6%. Dacă aceste tendinţe vor persista, va fi o restructurare radicală a ierarhiei economice a regiunilor europene, regiunile “cu venituri scăzute” schimbându-şi poziţiile cu “regiunile cu creştere redusă” până în 2025.
 
Dar chiar şi în aceste grupe există o neomogenitate semnificativă.
 
Datele Băncii Mondiale arată că regiunile din Bulgaria şi Ungaria sunt pe o cale de convergenţă mai lentă decât regiunile din România şi Polonia, în timp ce regiunile din Portugalia au performanţe uşor mai bune decât alte “regiuni cu creştere redusă”
 
Grecia are o situaţie dificilă, având toate caracteristicile “regiunilor cu creştere redusă” dar la nivelul veniturilor este mult mai aproape de cele cu “venituri scăzute”. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: