Avocat: Nicio ţară sănătoasă la cap nu-şi permite să impoziteze investiţiile. Taxa pe stâlp poate aduce peste jumătate de miliard de euro, bani scoşi din economie

Avocat: Nicio ţară sănătoasă la cap nu-şi permite să impoziteze investiţiile. Taxa pe stâlp poate aduce peste jumătate de miliard de euro, bani scoşi din economie

Avocatul Gabriel Biriş spune că impozitul pe construcţiile speciale este cel mai anti-economic şi anti-naţional impozit din ultimii zece ani FOTO Mediafax

Taxa pe stâlp ar putea aduce statului peste jumătate de miliard de euro în acest an, de patru-cinci ori peste estimările autorităţilor, bani care sunt scoşi din economie, a declarat avocatul Gabriel Biriş, adăugând că „nicio ţară sănătoasă la cap nu-şi permite să impoziteze investiţiile“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Celebra taxă pe stâlp este în realitate un impozit de investiţii şi a fost aprobată de Guvern fără consultarea mediului de afaceri şi în lipsa unei analize temeinice a impactului financiar, care ar putea fi în realitate de patru-cinci ori mai mare decât estimările autorităţilor, a afirmat Gabriel Biriş, la conferinţa ZF Construction & Infrastructure Summit '14, citat de Mediafax.
 
„Sunt foarte curios câţi bani a strâns Ministerul Finanţelor din acest impozit. Ei au prevăzut că vor strânge 488 de milioane de lei tot anul. Dintr-un studiu AmCham a rezultat că doar de la primele 38 de companii care au răspuns surveil-ului ar avea de colectat 1,1 miliarde de lei, ceea ce ne poate duce cu gândul că în realitate în loc de jumătate de miliard de lei vor strânge anul acesta peste jumătate de miliard de euro, bani scoşi din economie“, a spus Biriş.
 
Avocatul a adăugat că, în opinia sa, acesta este cel mai anti-economic şi anti-naţional impozit din ultimii zece ani, iar nicio ţară „sănătoasă la cap“ nu trebuie să permită impozitarea investiţiilor, măsura care descurajează şi alungă investitorii.
 
În opinia sa, cele mai afectate domenii de această taxă sunt energia, agricultura şi logistica, iar parcurile industriale sunt victime colaterale.
 
„Spre imensa mea surpriză, la o conferinţă din noiembrie, ministrul Agriculturii nu ştia că agricultura are de plătit acest impozit şi a fost şocat de faptul că da, a fost analizat. «What? Cum adică? Cum să se plătească pe sere solare? Alea nu sunt scutite?». Nu domnule, că dacă sunt scutite de la una trebuie să plăteşti pe celelalte. «Trebuie să analizăm»“, a arătat Biriş.
 
Ministerul Finanţelor a înregistrat luni din declaraţiile companilor care trebuie să plăteasca taxa pe constucţii speciale suma de un miliard de lei, mai mult decât dublu faţă de estimările înscrise în bugetul pe acest an, a declarat marţi secretarul de stat în MFP Dan Manolescu.
 
Impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, a fost introdus la începutul acestui an, iar normele metodologice care clarifică modul de achitare a taxei au fost aprobate marţi, prima plată urmând să fie efectuată până luni, 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie.

Mai puteţi citi:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: