Avizele de construcţie care nu vor mai fi obligatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avizele pentru anumite categorii de lucrări de construcţii nu vor mai fi obligatorii, iar funcţionarii publici care nu emit certificate de urbanism şi autorizaţii de construire în noul termen legal de 15 zile vor fi amendaţi, arată o lege promulgată sâmbătă de preşedintele Klaus Iohannis.

Legea a fost iniţiată de deputatul PNL Florin Roman, a fost adoptată recent de Parlament şi, după promulgare, va intra în vigoare în termen de 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Eliminarea unor avize

Noile prevederi arată că nu va mai fi obligatorie, pentru anumite categorii de lucrări, emiterea avizelor de către serviciile deconcentrate ale autorităţilor centrale privind protecţia sănătăţii populaţiei, autoritatea competentă pentru protecţia mediului, Comisia Tehnică de Circulaţie şi Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

Mai precis:                                               

  • Emiterea avizului serviciilor deconcentrate ale autorităţilor centrale privind protecţia sănătăţii populaţiei nu este necesară pentru următoarele categorii de lucrări decât în situaţiile speciale de derogare de la normele în vigoare prevăzute de lege în care este necesar un studiu de evaluare a impactului asupra sănătăţii populaţiei: a) construirea, reabilitarea, extinderea şi consolidarea de locuinţe unifamiliale; b) construirea de anexe gospodăreşti; c) construirea de împrejmuiri.
  • Emiterea actului administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului nu este necesară pentru următoarele categorii de lucrări: a) construirea de locuinţe unifamiliale; b) construirea de anexe gospodăreşti, cu excepţia celor utilizate pentru creşterea animalelor; c) consolidări ale imobilelor existente; d) construirea de împrejmuiri; e) dezmembrări, comasări de terenuri.
  • Emiterea avizului Comisiei Tehnice de Circulaţie nu este necesară pentru locuinţele unifamiliale situate pe străzi de categoria II şi III şi care nu sunt în zona de intersecţie cu sens giratoriu.

Totodată, legea promulgată sâmbătă de şeful statului prevede că „Avizele/acordurile solicitate prin certificatul de urbanism trebuie să se refere strict la tipul de lucrări necesare realizării construcţiilor, fiind interzisă solicitarea de avize/acorduri care nu au temei tehnic şi legal în raport cu obiectul acesteia”. 

Termen redus pentru unele avize

De asemenea, noile prevederi aduc şi reducerea de la 30 la 15 zile lucrătoare a termenului limită până la care trebuie emise certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire, respectiv de la 15 la 7 zile lucrătoare în regim de urgenţă. Totodată, primăriile vor fi obligate să elibereze certificatul de urbanism în format digital şi să îl trimită solicitantului prin e-mail, dacă acesta doreşte.

Funcţionarii publici din primării care refuză nejustificat să elibereze certificate de urbanism şi autorizaţii de construire în noul termen de 15 zile urmează a fi amendaţi cu până la 5.000 de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite