Avertisment: Populaţia nu va beneficia de plafonarea preţului la gaze. Vor câştiga ruşii şi ungurii, de la care vom importa la suprapreţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gaze naturale aragaz foto 123RF

Plafonarea preţului gazelor naturale nu va face care preţurile pe care le plăteşte populaţia pentru acest combustibil să scadă, ci vor avea de câştigat ruşii sau ungurii, de la care România va trebui să importe gaz la suprapreţ, arată Asociaţia Energia Inteligentă.

Potrivit reprezentantului Asociaţiei, specialistul în energiei Dumitru Chisăliţă, plafonarea preţului gazelor naturale, prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, ar încălca legislaţia în vigoare şi acordurile petroliere şi probabil atacarea acesteia în instanţă de către companiile producătoare de gaze, ar determina anularea acestei prevederi, într-o perioadă limitată, perioadă în care gazele sunt oricum deja vandute la alte preţuri decât cel stabilit prin OUG, deci populaţia nu va beneficia de aceste „avantaje”.

„În schimb se vor obţine preţuri mari pe piaţa de gaze, care să determine obţinerea de bani la buget prin supraimpozitări şi posibilitatea de a arăta că s-a făcut tot ce era posibil, dar alţii sunt vinovaţi de această creştere, a cărui principal beneficiar este statul”, arată Asociaţia.

Potrivit lui Dumitru Chisăliţă, inutilitatea pentru iarna 2018/2019 a acestei plafonări a preţului la gazele naturale din producţia internă rezultă analizând cantităţile de gaze tranzacţionate pe bursă cu livrare în lunile de iarnă şi modul în care s-au vândut gazele pe contractele bilaterale în anii anteriori.

„Apreciem astfel, că producţia internă de gaze este vândută aproape integral pentru această iarnă. Astfel, chiar dacă se plafonează preţul din producţia internă aceasta nu va avea efect în iarna aceasta, dar va determina o creştere importantă a cantităţilor si preţului gazelor naturale din import în această iarnă. Similar anilor 2004-2012 când preţul gazelor naturale din producţia internă era menţinut la un nivel minim, gazele din import vândute în România aveau preţuri peste preţurile cu care se vindeau gazele în ţările din jurul României, deoarece acestea «preluau adausul commercial al gazelor româneşti»“, mai arată Asociaţia.

Aşadar, plafonarea preţului la gaze este o măsură „care nu se va reflecta în scăderea preţului gazelor naturale la populaţie în această iarnă, dar va determina superpreţuri pentru gazele importate”. „Gazul rusesc sau gazul unguresc va prelua o parte din marja de preţ pe care până la această plafonare o deţineau gazele din producţia internă (peste 60% din această marjă fiind venituri la bugetul de stat prin impozite, supraimpozite şi dividende)”, potrivit Asociaţiei.

Marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că Executivul are în vedere plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în februarie 2022.

„Stabilirea unui plafon privind preţul la gaze este altă măsură avută în vedere pentru a proteja atât consumatorii casnici cât şi mediul economic. Din păcate, comportamentul unor companii în diferite sectoare de activitate arată foarte clar un dispreţ, putem spune, faţă de ce înseamnă economia din România, un comportament desigur în baza unor legi existente, un comportament incorect faţă de ce înseamnă economia din România, unde aceste companii şi-au găsit proiecte, dezvoltă proiecte, dar care prin diferite metode, cum e cazul sectorului de gaze să spunem, aplică preţuri, sau sunt diferenţe foarte mari între ce înseamnă preţul de producţie şi preţul pe care consumatorul final îl plăteşte. Aşa că se propune o limitare de 68 lei pe MWh pe o perioadă de trei ani, până în 28 februarie 2022, astfel încât preţul de achiziţie plătit de furnizori pentru gazele din producţia internă curentă necesare pentru acoperirea consumului clienţilor finali, şi consumatorilor casnici din industrie nu poate depăşi valoarea de 68 lei pe MWh, indiferent de vânzător”, a explicat Teodorovici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite