AVERTISMENT: „FMI va pune biciul pe noi“ să ne plătim datoria, susţine liderul Romanian Business Accelerator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara noastră "a trecut în mare cu bine testul FMI, însă a primit multe teme de făcut, plus o notă scăzută la purtare". Iar ca să ne rambursăm datoria contractată în 2009, FMI „va pune biciul pe noi“, avertizează, într-o analiză pentru „Adevărul“, Marian Duşan, preşedintele asociaţiei Romanian Business Accelerator.

„Majoritatea măsurilor pe care le-a anunţat Guvernul au fost fie respinse, fie amânate pentru 2013 sau mai târziu. Principalul scop urmărit de FMI este însă uşor de înţeles: din anul acesta, România va trebui să ramburseze din creditul de aproximativ 20 de miliarde de euro luat în 2009. Cel mai dificil moment va fi în 2013, când vom avea de returnat peste 5 miliarde de euro, aproape 4% din PIB. FMI doreşte un singur lucru: să nu piardă creditele acordate, aşa că va pune biciul pe noi şi ne va menţine cheltuielile la un nivel suficient de scăzut cât să putem să ne achităm obligaţiile“, notează Marian Duşan.

Inflaţia poate „lucra“ în favoarea României

„Din punct de vedere etic, este un lucru corect, pentru că am luat bani pe care îi vom returna. Din punct de vedere economic însă, ne va încetini creşterea. Nu contest decizia de a ne împrumuta, la acel moment fiind singura soluţie. 2009 a fost un an critic, în care presiunea pe sistemul bancar a fost imensă atât în România cât şi internaţional, aşa că la momentul respectiv creditul acesta a fost singura soluţie pentru a preveni o prăbuşire puternică a leului.
Vreau însă să vă spun un secret: ţările inteligente nu returnează aproape nici o dată valoarea sumelor împrumutate. Poate vi se pare ciudat, însă există două valori ale banilor: valoarea nominală şi valoarea reală. Valoarea nominală a 1.000 de lei se menţine constantă şi peste 30 de ani, 1.000 de lei vor fi tot 1.000 de lei. Valoarea reală este însă cu totul altceva: acum, cu 1.000 de lei putem cumpăra un coş de produse; peste 30 de ani, cu 1.000 de lei vom fi norocoşi dacă vom mai putea cumpăra doar coşul, fără produse pentru că, în timp, valoarea reală a tuturor monedelor este erodată prin inflaţie, iar puterea de cumpărare a unei unităţi monetare scade constant“, arată Duşan.

Datoria trebuie „permanent rostogolită“


Cum poţi însă să nu returnezi sumele împrumutate? Simplu, arată liderul Business Accelerator: „Rostogoleşti datoria până când valoarea ei nominală va fi suficient de mică şi nu va mai reprezenta nimic“.
„Există, însă, două condiţii esenţiale: dobânda să fie mai mică decât inflaţia şi sumele împrumutate să fie folosite pentru dezvoltare organică, adică investiţii. Dacă mă împrumut doar pentru a consuma, atunci nu fac decât să mă îndrept cu paşi mari spre faliment“.
Ce ar trebui să facă guvernul României? „Evident, să nu forţeze ţara să ramburseze sumele scadenţe în perioada imediat următoare. De altfel, acest pas a şi fost făcut: o nouă linie de finanţare este disponibilă României şi aş paria că cel mai târziu în 2013 va fi folosită; nu uitaţi, la anul avem de rambursat peste 5 miliarde de euro. În opinia mea, datoria către FMI nu ar trebui plătită ci permanent rostogolită, astfel că în timp inflaţia va rezolva problema“.

Guvernul USL are o imagine "profund anti-business"

În ffine, mai rămâne doar un singur aspect: folosirea măcar parţial a sumelor atrase pentru a genera creştere economică, adică Guvernul trebuie să canalizeze banii spre investiţii. „Din păcate, la acest capitol actualul guvern a produs performanţe foarte slabe, cel puţin până acum.  Scandalul economic, promisiunile (bine că în mare doar promisiuni până acum) electorale socialiste şi nerespectarea instituţiilor de drept au creeat o imagine profunt anti-business a guvernului USL“, mai spune analistul.
„Datoria actuală a României nu este una foarte mare, însă nu poate fi plătită fără sacrificii mari din partea economiei. Gestionarea ei presupune inteligenţă şi un plan de acţiune pe termen lung. Eşecul ar însemna condamnarea României la o perioadă îndelungată de stagnare eocnomică, pentru că nu vom reuşi să creştem din datorie. Reuşita ar fi o creştere economică peste nivelul dobânzii plătite şi al inflaţiei“.
Aşa că, „alegători şi guvernanţi: alegeţi-vă bine paşii, mai ales cei pe termen lung, pentru că miza e foarte mare“, conchide Marian Duşan.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite