Autostrăzi 2015: semnarea contractului pentru proiectul Comarnic-Braşov se amână din nou, până în aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infografie de Dana Donciu
Infografie de Dana Donciu

După mai multe amânări anterioare, Ministerul Transporturilor urma să prezinte situaţia şi decizia cu privire la realizarea Autostrăzii Comarnic-Braşov până în 15 februarie 2015, dar acum anunţă o nouă amânare: luna aprilie.

„Acest subiect a fost supus dezbaterii publice, mass-mediei, Parlamentului, societăţii civile şi analizelor din partea partidelor politice şi asociaţiilor profesionale. În urma acestora, au fost exprimate sute de poziţii divergente. Autostrada Comarnic-Braşov este necesară, însă a fost catalogată în urma dezbaterilor ca fiind greu de suportat de bugetul ţării“, precizează, într-un comunicat, Ministerul Transporturilor.

În acest context, au fost iniţiate discuţii între reprezentanţii MT, CNADNR şi ai consorţiului câştigător.

Ioan Rus vrea un model financiar mai eficient în raport cu bugetul

Concluzia acestor dezbateri şi analize este prezentată, în comunicat, de către ministrul Ioan Rus: „Am discutat cu consorţiul şi, în varianta în care vom reuşi să restructurăm proiectul şi să găsim un model financiar mai eficient în raport cu bugetul ţării, pe care să-l aducem într-o zonă în care pot participa şi alte instituţii financiare internaţionale (BEI, BERD, IFC – cu care MT are programate discuţii pe această temă) si dacă vom aveaşi o poziţie favorabilă şi din partea Eurostat, deci dacă găsim o astfel de variantă, care să fie acceptată de toată lumea, mergem mai departe. Dacă nu, şi se menţin datele actuale, va trebui să găsim o altă construcţie a acestui proiect. Pe aceste coordonate ale restructurării proiectului continuăm până în luna aprilie discuţiile cu partenerii din consorţiul Vinci-Strabag-Aktor“.

Concesiune pe 30 de ani

La începutul anului 2014, CNADNR a încheiat un memorandum cu consorţiul format din Vinci-Strabag-Aktor prin care se prevede concesiune de lucrări publice pentru proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea autostrăzii Comarnic-Braşov.

Durata contractului de concesiune este de 30 de ani, din care 4 ani construcţie şi 26 de ani operare şi întreţinere.

Lungimea autostrăzii va fi de 53,22 kilometri, iar valoarea estimată pentru lucrările de proiectare şi construcţie este de 1,828 miliarde de uro, fără TVA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite