Autoritatea de Supraveghere Financiară, blocată politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Radu Ruşanu, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, este propus pentru şefia ASF
Dan Radu Ruşanu, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, este propus pentru şefia ASF

Înfiinţarea ASF a fost amânată cu o lună pentru că partidele nu au stabilit încă cine vor fi cei 17 şefi ai instituţiei care va controla o piaţă de 20 de miliarde de euro, adică asigurările, pensiile şi bursele.

După ce în decembrie au stabilit înfiinţarea „de urgenţă“ a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), până la 15 martie, guvernanţii amână acum termenul cu o lună. Motivul? „Întrucât până la această dată nu au fost desemnaţi membrii Consiliului ASF, pentru a nu crea vid legislativ în ceea ce priveşte existenţa instituţiilor de supraveghere a pieţelor de capital şi de asigurări, se impune luarea de urgenţă a unor măsuri care să permită funcţionarea în continuare a celor trei entităţi care asigură această supraveghere“, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale şi prorogarea unor termene.

Cu alte cuvinte, partidele politice nu au ajuns la un acord în ceea ce priveşte propunerile pentru conducerea noului Big Brother financiar. Surse din piaţă au declarat pentru „Adevărul“ că politicienii poartă încă negocieri aprige pentru fiecare membru ce urmează să fie numit la şefia unei instituţii care va controla o piaţă de peste 20 de miliarde de euro.

Prin înfiinţarea ASF, se desfiinţează cele trei instituţii care controlează acum pieţele financiare, respectiv Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) şi Comisia Naţională de Valori Mobiliare (CNVM).

PNL l şi PSD negociază dur

Noul Big Brother financiar va fi condus de un consiliu format din 17 membri, şi nu 15 cum se stabilise iniţial, dintre care un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi, numiţi de Parlament şi propuşi în baza algoritmului politic.

Cum alianţa USL, formată din PSD şi PNL, a câştigat alegerile parlamentare cu o majoritate de aproape 70%, îi revine dreptul de a numi 10 membri, dintre care unul este preşedintele. PDL şi PP-DD ar primi câte două locuri în Consiliul de conducere a ASF, iar UDMR un loc. Numai că, în urma majorării numărului de locuri de la 15 la 17, PDL şi UDMR ar urma să mai primească fiecare câte încă un loc.

În timp ce PNL îl propunea la şefia ASF pe Dan Radu Ruşanu, eminenţa cenuşie a partidului şi preşedinte al Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, PSD ţinea cu dinţii de scaunul de şef pe care voia să-l ofere lui Mircea Ursache, fostul şef al AVAS. După negocieri dure, s-a ajuns la un consens: PNL va lua funcţia de preşedinte, în timp ce PSD-ului îi va reveni cea de prim-vicepreşedinte. Alte două funcţii de vicepreşedinte ar urma să fie ocupate de Marian Sârbu (propus de PSD), actual preşedinte al CSSPP, şi de Carmen Negoiţă (propusă de PDL), actual şef la CNVM. Pentru cea de-a treia funcţie de vicepreşedinte încă se negociază dur tot între PNL şi PSD. În timp ce liberalii vor ca funcţia să fie ocupată de Daniel Tudor, actualul preşedinte al CSA, social-democraţii o vor pe Angela Toncescu, fosta şefă a CSA.

Alte nume luate în calcul pentru funcţia de membru neexecutiv în ASF sunt Victor Dumitriu (PP-DD), fostul şef de campanie al lui Sorin Oprescu, Gheorghe Albu, fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii, şi Králik Lóránd István (UDMR), comisar la CNVM. Pentru cea de-a treia poziţie, PDL îl are deja pregătit pe Mircea Oancea, fostul şef al CSSPP, cel care a fost artizanul lansării sistemului de pensii private în România. Chiar dacă potrivit algoritmului politic UDMR ar trebui să primească un singur loc în consiliu, membrii partidului se bat să mai obţină încă unul.

Ordonanţa a trecut de un hop în Senat

Ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF a fost adoptată de Camera Deputaţilor, prima cameră sesizată, şi a trecut la Senat, forul decizional. Comisia pentru afaceri europene şi-a dat săptămâna trecută avizul favorabil, iar comisiile juridică şi pentru muncă trebuie să îşi dea avizele, pentru ca apoi să urmeze avizele şi rapoartele comisiilor economică şi pentru buget. În plus, statutul ASF se discută încă la Ministerul Finanţelor.

Rămâne de văzut dacă înfiinţarea ASF va avea loc până la 30 aprilie, noul termen asumat vineri de guvernanţi, prin ordonanţă de urgenţă, sau acesta va fi din nou amânat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite