Autoritatea de reglementare în energie, complet nepăsătoare faţă de scumpirile la electricitate. Ce e de făcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scumpirile galopante ale facturilor la energia electrică, care vor avea loc după 1 ianuarie - dată de la care are loc liberalizarea pieţei de energie electrică -, pare să nu determine responsabilii din domeniu să reacţioneze.

Răzvan Nicolescu, expert în energie şi fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), a punctat marţi pe pagina sa de socializare profundul dezinteres faţă de subiectul liberalizării pieţei de energie.

"ANRE a arătat, din păcate, un profund dezinteres faţă de acest subiect atât de important. Dacă Guvernul Cîţu îşi propune o reformă reală a statului, Consiliul Concurenţei ar trebui să integreze ANRE, Oficiul pentru protecţia Consumatorilor şi Reglementatorul din Telecomunicaţii într-o singură structură, aşa cum este, de exemplu, în Olanda", a scris marţi Nicolescu.

Cristina Prună: Procesul de liberalizare a pieţei de energie electrică, aflat în competenţa ANRE, lasă de dorit

La rândul său, deputatul USR Cristina Prună consideră că procesul de liberalizare a pieţei de energie electrică, aflat în competenţa ANRE, lasă de dorit, iar în acest moment  aproximativ trei sferturi dintre consumatori nu cunosc beneficiile schimbării contractului de energie electrică.

„De la 1 ianuarie 2021 piaţa de energie electrică din România va fi liberalizată, acest lucru ţine de normalitatea oricărei economii deschise, declară deputatul USR Cristina Prună, precizând că o concurenţă liberă şi cât mai largă în orice domeniu nu poate avea la final decât efecte benefice pentru consumatori, fie că vorbim de calitatea produselor şi serviciilor oferite, sau de preţuri”, menţionează politicianul.

Aceasta explică: “Liberalizarea completă a pieţei de energie electrică de la 1 ianuarie 2021 constituie un moment al redresării sectorului energetic. Experimentul odios din ultimii ani ai pieţei reglementate instaurată de PSD a adus consumatorilor doar cheltuieli umflate, stabilite din pixul politicienilor şi instituţiilor de stat. Revenirea la piaţa concurenţială va fi benefică şi industriei furnizorilor de energie, amorţită până acum de plafonarea artificială a preţului.

Din păcate, procesul de liberalizare aflat în competenţa ANRE lasă de dorit. La momentul actual aproximativ trei sferturi dintre consumatori nu cunosc beneficiile schimbării contractului de energie electrică. Mai rău, aceşti viitori „consumatori captivi” din inerţie sunt pe cale să plătească preţuri cu până la 26% mai mari decât cele de până acum, ca rezultat al creşterii preţurilor în fosta piaţă reglementată. Nu este normal ca oamenii să achite preţuri absurde la energia electrică doar pentru că nu au fost bine informaţi de posibilitatea de a încheia un nou contract la preţ competitiv. Trebuie spus că ”vina” nu este a liberalizării pieţei, ci a insuficienţei unei pregătiri şi comunicări de către autorităţi.

ANRE a avut la dispoziţie întregul an 2020 pentru a face cunoscută liberalizarea din viitorul apropiat, însă prima informare oficială a venit abia în 15 decembrie 2020. Pe parcursul anului ANRE nu a desfăşurat nicio campanie de informare a clienţilor, deşi diseminarea de informaţii complete realizată în timp util face parte din obligaţiile autorităţii cu privire la liberalizarea pieţei de energie, stabilite prin OUG 1/2020.

Consumatorii au fost informaţi mai degrabă de companii, decât de autorităţi.

Se impune o analiză în Parlamentul României faţă de situaţia actuală, care plasează marea majoritate a consumatorilor români într-o poziţie nemeritată şi dezavantajoasă. Voi face toate demersurile în acest sens pentru ca conducerea ANRE să ofere explicaţii în Parlament cu privire la situaţia actuală şi perspectiva din primele 6 luni ale anului 2021.

Pentru cei care află acum despre liberalizarea pieţei, aici puteţi compara ofertele furnizorilor de energie şi alege cea mai bună variantă pentru nevoile proprii

Scumpiri între 13 şi 26%

De la 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată, iar ANRE nu va mai stabili preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal.

Consumatorii fie rămân cu actualele contracte, la preţuri de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă.

Potrivit calculelor Asociaţiei Energia Inteligentă, pe baza datelor din comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%. Urmează Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare.

La clienţii Electrica Muntenia Nord, preţul creşte cu 15%, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distribuţie, cu 13%.

Aceste preţuri sunt cele mai mari din piaţă şi, în opinia Asociaţiei Energia Inteligentă, vinovată pentru situaţia creată este Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) care nici nu a informat consumatorii că piaţa urmează să fie liberalizată, dar nici nu a pregătit optim procesul din punctul de vedere al legislaţiei secundare.

În conformitate cu prevederile OUG 1 era alocată o perioadă de un an pentru pregătirea liberalizării pieţei de energie, diseminarea de informaţii complete pentru consumatorii casnici şi stabilirea unei perioade tampon suficiente pentru a da posibilitatea acestora să analizeze ofertele de pe piaţă şi a iniţia procesul de contractare în vederea trecerii la piaţa liberă de la 1 ianuarie 2021.

"Responsabilitatea ducerii la îndeplinire a acestor activităţi revenea ANRE, care nu a dus la îndeplinire sarcinile care-i reveneau: în anul 2020 ANRE nu a realizat nici o Campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieţei de energie electrică şi nici activităţi specifice de diseminare care să permită consumatorilor deprinderea de tehnici care să poată să le permită acestora să desfăşoare activităţi specifice de analiză şi alegere a furnizorului care oferă Preţul Corect. De altfel prima postare pe site-ul ANRE a unei activităţi de Informare privind liberalizarea pieţei de energie electrică s-a realizat pe data de 15 decembrie 2020, în condiţiile în care pe data de 18 decembrie 2020 începea vacanţa şi activităţile specifice dedicate sărbătorilor de iarnă", se arată în comunicatul Asociaţiei.

În plus, ANRE a emis legislaţia secundară necesară pregătirii paşilor liberalizării pieţei de energie electrică cu doar trei luni înaintea liberalizării pieţei de energie electrică, legislaţie care a fost în mod continuu schimbată şi modificată în această perioadă, ultima modificare făcându-se cu şapte zile înaintea liberalizării pieţei de energie electrică.

"ANRE a realizat legislaţia secundară astfel încât ofertele furnizorilor actuali să fie realizate şi transmise consumatorilor cu doar cu cel mult trei zile înainte de liberalizarea pieţei, astfel încât să nu mai existe pentru consumatori timpul necesar să-şi aleagă o ofertă cu un preţ avantajos până la data de 1 ianuarie 2021", au continuat specialiştii menţionaţi.

Potrivit acestora, ANRE afirmă că nu este obligatoriu ca un consumator să-şi schimbe furnizorul de a 1 ianuarie 2021, dar uită să spună că orice zi după această dată înseamnă un cost mai mare pentru consumator şi un câştig nejustificat pentru furnizor.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a scris marţi, pe Facebook, că va solicita Consiliului Concurenţei să verifice preţurile la energie de pe piaţa pentru serviciul universal, care i se par mărite artificial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite