Austeritatea nu scoate Europa din criză

Sumele câştigate de guverne prin introducerea măsurilor de austeritate nu sunt de ajuns pentru a acoperi datoriile publice ale statelor. Ţările din zona euro au de rambursat 582 de miliarde de euro în 2011, cu 61 de miliarde mai mult decât în acest an.

Ştiri pe aceeaşi temă

Modalităţile prin care statele europene cu dificulăţi reuşesc să obţină finanţări devin tot mai reduse. În ciuda randamentelor mari oferite pentru obligaţiunile guvernamentale, investitorii rămân reticenţi faţă de capacitatea statelor de a-şi rambursa datoriile, informează Bloomberg.

Citiţi şi:

Măsurile de austeritate alungă firmele din România în Bulgaria

Astfel, diferenţa dintre randamentele cerute de investitori pentru obligaţiunile guvernamentale irlandeze scadente la zece ani şi cele germane, care reprezintă referinţa la nivelul Uniunii Europene, a crescut la 454 de puncte de bază, reprezentând un record de la introducerea euro.

Dacă în 2010 ţările din zona euro au de achitat datorii în valoare de 521 de miliarde de euro, suma aferentă anului viitor este cu 61 de miliarde de euro mai mare, potrivit estimărilor ING Groep NV. Mai mult, economiştii avertizează că măsurile de austeritate ar putea cauza un nou vârf al crizei. Astfel, costurile asigurării împotriva riscului de neplată pentru state precum Spania, Grecia, Portugalia şi Irlanda continuă să crească.

În 2011, Portugalia are de răscumpărat obligaţiuni în valoare de 23 de miliarde de euro, Irlanda în valoare de peste 10 miliarde de euro. Spania va rostogoli 20% din împrumuturile scadente, iar datoriile municipalităţilor se ridică la 36 de miliarde de euro, potrivit băncii centrale din Spania. Din această sumă, aproximativ 13 miliarde de euro sunt datorii către companii, care au destabilizat economia naţională, informează „The Wall Street Journal".

Datoriile Spaniei închid companii

Întârzierile cu care statul îşi plăteşte datoriile reprezintă a doua cauză pentru intrarea în faliment a firmelor din Spania, potrivit Confederaţiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Astfel, de la izbucnirea crizei, 125.000 de companii din Spania, adică aproximativ 10% din numărul total, au intrat în faliment.

„Dacă cineva dă în judecată primăria din Madrid, cerând dobânzi pentru întârzieri la plăţi, voi răspunde dând în judecată guvernul şi cerând aceeaşi sumă", a declarat Juan Bravo, şeful Finanţelor oraşului Madrid. Recent, premierul Portugaliei, José Sócrates, a anunţat introducerea unor noi măsuri de austeritate, printre care diminuarea salariilor bugetarilor, majorarea taxelor şi îngheţarea investiţiilor.

Într-o încercare de a reduce deficitul bugetar, ministrul de Finanţe britanic, George Osborne, a anunţat că, începând cu 2013, nu se vor mai acorda alocaţii pentru minorii proveniţi din familii care câştigă peste 44.000 de lire sterline anual (clasa de mijloc, potrivit nivelului de trai din Marea Britanie). 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările