Valoarea rezervei de aur a României a scăzut cu peste 30% în 2013, după ce cotaţia metalului preţios a înregistrat cea mai abruptă cădere din ultimii 32 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurul s-a devalorizat anul trecut pentru prima dată din 2000 şi a înregistrat cea mai abruptă scădere de preţ din ultimii 32 de ani
Aurul s-a devalorizat anul trecut pentru prima dată din 2000 şi a înregistrat cea mai abruptă scădere de preţ din ultimii 32 de ani

Valoarea rezervei de aur a României, care se menţine cantitativ la 103,7 tone, s-a redus anul trecut cu peste 30%, la 2,9 miliarde euro, faţă de 4,2 miliarde euro în decembrie 2012, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Evoluţia este explicată de deprecierea abruptă înregistrată în 2013 de metalul preţios pe pieţele internaţionale.

Aurul s-a devalorizat anul trecut pentru prima dată din 2000 şi a înregistrat cea mai abruptă scădere de preţ din ultimii 32 de ani, odată cu îmbunătăţirea perspectivelor economiei globale, revenirea burselor şi inflaţia limitată din statele dezvoltate.

Astfel, după 12 ani consecutivi de creştere puternică, cererea pentru aur ca investiţie cu un grad ridicat de siguranţă a fost erodată, iar activele fondurilor de investiţii pe piaţa aurului, fondurilor colective închise şi titlurilor de valoare bazate pe metalul preţios au coborât la minimul ultimilor patru ani, odată cu retragerile unor nume mari, printre care miliardarii George Soros şi John Paulson, potrivit unei analize Bloomberg.

Preţul aurului a scăzut în 2013 pe piaţa futures din New York cu 29%, la 1.197,5 dolari pe uncie (31,1 grame), în timp ce indicele S&P GSCI care măsoară preţurile spot pentru 24 de mărfuri a înregistrat o depreciere de numai 1,6%.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 decembrie 2013 au fost de 35,43 miliarde euro, faţă de 35,46 miliarde euro la 30 noiembrie 2013 şi 35,41 miliarde euro la 31 decembrie 2012.

Rezervele valutare la BNR au crescut anul trecut cu 1,32 miliarde euro, la 32,5 miliarde euro, după un plus de 111 milioane euro în decembrie, dar rezervele internaţionale (valute plus rezerva de aur) au stagnat la 35,4 miliarde euro, din cauza scăderii valorii rezervei de aur, care se menţine la 103,7 tone.

În luna decembrie, BNR a consemnat intrări la rezerva valutară de 1,39 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele.

Concomitent, au fost contabilizate ieşiri de 1,28 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional - FMI (pentru care Banca Naţională a României a rambursat circa 228 milioane echivalent euro, iar Ministerul Finanţelor Publice a rambursat circa 120 de milioane echivalent euro).

Plăţile scadente în luna ianuarie 2014 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 257 de milioane de euro.


Mai puteţi citi: 

Aurul, dezamăgirea anului 2013. Pe burse, taurii fac legea. Ce se va întampla în 2014? Prăbuşirea aurului, „razboiul valutelor”, efectele conflictului din Siria asupra petrolului şi revenirea acţiunilor au fost temele cel mai intens discutate în acest an pe pieţele financiare. Ce s-a întamplat în 2013 cu principalele active financiare şi care sunt perspectivele pentru anul viitor?

Plata datoriei la FMI şi răscumpărarea de obligaţiuni au redus rezervele Băncii Naţionale cu 2 miliarde de euro. Rezervele Băncii Naţionale a României au scăzut în noiembrie cu 2,1 miliarde de euro, la 32,41 miliarde de euro, după rambursări de capital şi dobânzi către Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi plata unei emisiunii de obligaţiuni în euro a Ministerului de Finanţe scadentă la 29 noiembrie, de 1,37 miliarde de euro. La finele lunii octombrie, rezervele valutare ale băncii centrale se situau la 34,56 miliarde de euro.

INFOGRAFIE Giganţii bancari mondiali, acuzaţi că au manipulat cursurile de schimb ale mai multor valute, printre care euro şi dolar. Câteva dintre cele mai mari grupuri bancare din lume sunt bănuite că au manipulat piaţa schimburilor valutare, influenţând cursuri de schimb şi înşelându-şi clienţii pentru a obţine câştiguri.

Valoarea rezervelor de aur ale României a scăzut cu peste 200 de milioane de euro în septembrie din cauza scăderii preţurilor pe pieţele internaţionale. Rezerva de aur a României s-a menţinut în luna septembrie la 103,7 tone, însă valoarea acesteia a scăzut cu 207 milioane de euro sub nivelul din august, până la 3,3 miliarde de euro, din cauza evoluţiilor preţurilor internaţionale.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite