Au venit primele gaze care nu sunt ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Importurile de gaze ale României nu mai sunt dependente de Rusia. Conducta care leagă ţara noastră de restul Europei a devenit funcţională. Petrom şi Romgaz au început deja să aducă gaze prin conducta Szeged-Arad, acestea fiind primele importuri care nu provin din Rusia.

Mult aşteptata conductă Szeged-Arad, care leagă sistemul de gaze din România cu cel din Ungaria, a devenit în sfârşit funcţională. OMV Petrom Gas, subsidiară a Petrom, şi compania de stat Romgaz sunt primele care utilizează noua conductă pentru a aduce gaze din Vest. Acestea sunt primele volume de gaze importate de România care nu provin din Federaţia Rusă.

„Punerea în funcţiune a conductei Szeged-Arad este un pas important pentru conectarea României la piaţa europeană a gazelor, ceea ce înseamnă mai multă siguranţă în alimentarea cu gaze a României şi este conformă cu strategia europeană în acest domeniu", au declarat, pentru „Adevărul", reprezentanţii Petrom.

Deocamdată, cantitatea importată de Petrom este de 10 milioane de metri cubi pe lună. Volumul nu este mare, reprezintă puţin peste 1% din consumul naţional dintr-o lună din sezonul cald. În acelaşi timp, reprezentanţii Romgaz spun că au adus volume mici de gaze, de probă, prin noul gazoduct. Extrem de important este însă faptul că, la capitolul importuri de gaze, România nu mai depinde în exclusivitate de conductele care vin din Rusia prin Ucraina.

Pentru restul anului şi pe viitor, oficialii Petrom au arătat că volumele importate vor depinde de cererea de pe piaţa internă. „Dat fiind că importurile sunt realizate de pe piaţa internaţională, preţul este cel stabilit de piaţă", au adăugat ei. Pe de altă parte, preţul importurilor din Rusia are o importantă componentă politică.

Gaze de la Viena

Totodată, Romgaz intenţionează ca, de anul viitor, să cumpere gaze de la bursa de profil de la Viena. Pe această piaţă, în ultimul an, preţul gazelor a fost mai mic decât cel la care importăm din Rusia.

„Am făcut diligenţele necesare ca, de la anul, să fim activi pe bursa de gaze ori de la Viena ori din zona germană. Suntem în discuţii destul de avansate. Va fi vorba de un pionierat să cumpărăm gaze la bursă", a declarat directorul general adjunct al Romgaz, Francisc Toth, citat de Agerpres.

Exportul mai aşteaptă

Într-o primă etapă, conducta permite doar importul de gaze în România din Ungaria, însă, pentru următorii ani, este prevăzută continuarea proiectului, astfel încât fluxul de gaze să fie în ambele sensuri.

„Noi preferăm să vindem produsul nostru pe piaţa din România. Dar, în prezent preţul gazelor din producţia internă reprezintă numai 40% din preţul gazelor importate din Rusia. În acest context evaluăm oportunităţile de export direct", au mai spus oficialii Petrom. Conducta are o lungime de 109 kilometri, din care 62 pe teritoriul României. Lucrările au început în 2006, iar costurile totale se ridică la 70 de milioane de euro.

31 de ani de import din Rusia

România a început importurile de gaze ruseşti în anul 1979, prin conductele care tranzitează Ucraina. În prezent, circa 20-25% din consumul naţional de gaze provine din Rusia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite