Delegaţia Chinei a ajuns la Bucureşti: Guvernele celor două ţări au semnat memorandumuri în mai multe domenii. Care sunt investiţiile vizate de chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta l-a aşteptat la scara avionului pe omologul său din China, Li Kwqiang FOTO Reuters
Premierul Victor Ponta l-a aşteptat la scara avionului pe omologul său din China, Li Kwqiang FOTO Reuters

Delegaţia chineză a sosit la Bucureşti, premierul Li Keqiang fiind aşteptat la aeroport de omologul său, Victor Ponta, la prima vizită a unui astfel de înalt oficial chinez în România după 19 ani.

UPDATE 16.25 România şi China au semnat Declaraţie de „aprofundare a cooperării bilaterale în noile circumstanţe“

Reprezentanţii guvernelor român şi chinez au semnat, luni, la Bucureşti, o Declaraţie comună privind „aprofundarea cooperării bilaterale în noile circumstanţe“, prin care garantează colaborarea indiferent de eventuale schimbări internaţionale şi interne şi arată că UE şi China sunt forţe strategice.

În document, partea română arată că va continua ca şi până acum să aplice ferm politica unei singure Chine şi să sprijine cauza reunificării Chinei.

Premierul Victor Ponta a apreciat că semnarea documentului reprezintă încă un pas către realizarea unui parteneriat „cu adevărat strategic“ între România şi China.


UPDATE 15.45 Ponta: România şi celelalte state europene trebuie şi respectă regulile UE. Dar de multe ori companiile chineze au oferte mai bune.


UPDATE: 15.40 Ponta: Fiecare proiect pe care România îl va derula cu China va fi un model de succes pentru celelalte state din regiune.


UPDATE 15.36 Premierul chinez, Li Keqiang: În ceea ce priveşte suma, vreau să vă asigur că este uriaşă. Deseară, grupul de lucru dintre cele două părţi va discuta şi proiectele privind calea ferată rapidă şi pe cele în domeniul infrastructurii, iar toate aceste proiecte vor depăşi valoarea care este iniţial stabilită în contracte. Nu vreau să spun un nivel pentru sumă, fiindcă aş dori să fie o surpriză.


UPDATE 15.34 Li Keqiang: considerăm că România poate fi un pilon pentru relaţiile Chinei cu Europa Centrală şi de Est şi cu Uniunea Europeană. Încurajăm companiile chinezeşti să intre în UE prin România.


UPDATE 15.31 Li Keqiang: Tratăm România ca pe un partener strategic. Sunt ca un prieten care a venit din depărtare, sunt încântat.


UPDATE 15.28 Premierul chinez Li Keqiang laudă vinurile româneşti.


UPDATE 15.23 Li Keqiang: România este denumită "grânarul Europei", şi China poate importa, pentru că România are tradiţie în domeniul agricol. „Fabricat în China“ este o sintagmă cunoscută în întreaga lume şi, în procesul de dezvoltare a sa, China îşi modernizează şi upgradează economia şi instalaţiile, iar fabricarea instalaţiilor chineze are o pondere din ce în ce mai importantă pe piaţa globală. Astăzi, am discutat în mod special cu domnul prim-ministru Ponta pentru cooperarea în domeniul instalaţiilor chinezeşti, de construirea infrastructurii româneşi în alte domenii specifice, ca de exemplu: calea ferată rapidă, energia eoliană, energia nucleară, precum şi calea ferată obişnuită. 


UPDATE: 15.17 Premierul Victor Ponta, a declarat, după întrevederea cu premierul chinez Li Keqiang, că doreşte un tren de mare viteză pe o porţiune de cale ferată. El a mai spus că implicarea Chinei în proiecte regionale este benefică pentru toate părţile. 


UPDATE 15.00 Guvernele României şi Republicii Populare Chineze au semnat, luni, la Palatul Victoria, în prezenţa premierilor celor două state, mai multe memorandumuri de înţelegere în domeniile energiei (nucleară, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial, societăţii informaţionale şi al culturii.

În domeniul energiei s-a semnat un Memorandum de Înţelegere între Departamentul pentru Energie şi Administraţia Naţională pentru Energie din China, pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare, document parafat de ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, şi Xu Shaoshi, ministrul Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă în domeniul proiectelor nucleare, potrivit Agerpres.

Cele două părţi au semnat şi o Scrisoare de intenţie între SN Nuclearelectrica — China General Nuclear Power Corporation (CGN), din partea României semnând Daniela Lulache, directorul general SN Nuclearelectrica, iar din partea chineză He Yu, preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN).

În cadrul ceremoniei a fost încheiată şi o înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 şi 4 de la centrala termoelectrică Deva, semnată de Daniel Andronache, director general Complex Energetic Hunedoara, şi Zhao Ruolin, preşedintele companiei China National Electric Engineering Co.

Tot în domeniul termoenergetic a fost parafat un Acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari — Complexul Energetic Oltenia. Documentul a fost semnat pentru România de Laurenţiu Ciurel, director general Complexul Energetic Oltenia, iar pentru partea chineză de Li Qingkui, preşedintele companiei China Huadian Corporation.

Partea română şi partea chineză au agreat în domeniul hidroenergetic o Scrisoare de confort în vederea realizării proiectului Cheap Tarniţa Lăpuşteşti, înţelegere semnată din partea română de Dan Cârlan, director companie de proiect Tarniţa-Lăpuşteşti, şi din partea chineză de Yun Lian, vicepreşedinte executiv Sinohydro Corporation.

În domeniul cooperării economice, Andrei Gerea, ministrul Economiei, şi Gao Hucheng, ministrul Comerţului din R.P.Chineză, au parafat două Memorandumuri de înţelegere privind promovarea cooperării investiţionale şi, totodată, elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic.

Totodată, România şi China au parafat două Protocoale de înţelegere în domeniul sanitar-veterinar între ANSVSA şi AQSIQ, privind exportul de bovine pentru reproducţie în R.P. Chineză şi exportul de carne de porc congelată în R.P. Chineză. Documentele au fost semnate de Vlad Mănăstireanu, preşedinte ANSVSA, secretar de stat, şi Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei în România.

În planul relaţiilor culturale bilaterale, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi Huo Yuzhen, ambasadorul chinez la Bucureşti, au semnat Programul cultural pentru perioada 2013-2016 dintre cele două ţări şi Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul R.P.Chineze cu privire la înfiinţarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român de la Beijing şi a Centrului Cultural Chinez de la Bucureşti.

În domeniul IT a fost parafat un Memorandum de Înţelegere între Ministerul pentru Societatea Informaţională din România şi Huawei Technologies Co.Ltd, act semnat de ministrul român Dan Nica şi de Lu Yong, manager regional Huawei Company.

Totodată, va fi parafat un acord între Mingyang Wind Power Group şi Romanian Păunescu Corporation pentru investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export.


UPDATE 13.40 Premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, a ajuns la Palatul Victoria.

Din delegaţia care îl însoţeşte la Palatul Victoria pe şeful guvernului de la Beijing fac parte Wang Yi, ministrul Afacerilor Externe, Xu Shaoshi, ministrul Comisiei naţionale pentru dezvoltare şi reformă, Lou Jiwei, ministrul Finanţelor, Gao Hucheng, ministrul Comerţului, Xiao Jie, secretar general adjunct al Consiliului de Stat, Ning Jizhe, director al Oficiului de cercetare al Consiliului de Stat, Huo Yuzhen, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în România, Song Tao, ministru adjunct al MAE chinez, secretar general al Secretariatului pentru Cooperarea dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est, Shi Gang, şeful Cancelariei primului-ministru.


Victor Ponta l-a întâmpinat la scara avionului pe prim-ministrul chinez. Li Keqiang a fost primit cu pâine şi sare de doi tineri îmbrăcaţi în costume naţionale româneşti. Apoi, garda de onoare a intonat imnurile de stat.

Cei doi şefi de guvern vor merge împreună la Palatul Victoria, unde vor avea o discuţie legată de stadiul relaţiilor politice şi economice dintre cele două state şi vor asista la semnarea mai multor documente de cooperare bilaterală în domeniile energiei, sanitar-veterinar, industrial, societăţii informaţionale şi culturii.

Va fi adoptată şi o Declaraţie comună a Guvernului României şi Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale.

Mâine va avea loc la Parlament summitul China- Europa de Est, la care vor participa 16 şefi de guvern. Cu acest prilej, va fi organizată şi a treia ediţie a Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est, la care 1.000 de reprezentanţi ai unor companii private şi de stat.

Chinezii sunt aşteptaţi să devină investitori la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, un proiect de 6,5 miliarde de euro, să participe la realizarea centralei de pompaj de la Tarniţa, să realizeze un grup nou pe lignit de 500 MW la Rovinari şi să agreeze modernizarea termicentralei Mintia. De asemenea, vor avea loc workshopuri pe infrastructură, agricultură, IT şi turism.

Miercuri premierul Li Keqiang va fi primit de preşedintele Traian Băsescu, va avea întrevederi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi va susţine un discurs în Parlament.


Mai puteţi citi despre Forumul Economic România-China:

EXCLUSIV Premierul Li Keqiang, la Bucureşti: Ce vrea China de la România.  În ajunul Reuniunii Şefilor de Guvern China - ţările din Europa Centrală şi de Est, domnul Li Keqiang, premier al Consiliului de Stat al RP Chineze, transmite prin intermediul ziarului „Adevărul“ un mesaj. 

Chinezii vin puşi pe fapte mari la Bucureşti. Cu ce proiecte se va prezenta Guvernul la Forumul Economic România-China. Beijingul a promis în numeroase rânduri ajutoare financiare Europei lovite de criză, însă doar câteva s-au materializat, majoritatea în Europa de Est – poarta chinezilor către Vest.

Proiectele-gigant prin care China a redesenat lumea. Chinezii au o zicală: „Dacă vrei să fii bogat, prima dată trebuie să construieşti drumurile”.  Aşa că s-au pus pe construit. Şi nu numai drumuri, ci şi poduri, căi ferate şi alte proiecte-mamut. Dincolo de beneficiile de imagine, Beijingul a reuşit în acest fel să dea de muncă populaţiei şi să evite intrarea în criză.

Cine este Huawei, gigantul chinez care va înfiinţa un centru regional la Bucureşti. Chinezii de la Huawei vor investi în programe de cercetare şi educaţie în România, urmând să înfiinţeze şi un centru regional la Bucureşti, a anunţat, vineri, premierul Victor Ponta.

Ponta susţine că a discutat cu Barroso despre forumul România-China de la Bucureşti. „Mesajul este extrem de pozitiv“. Premierul Victor Ponta a declarat vineri că a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, despre organizarea forumului economic România-China, care se va desfăşura săptămâna viitoare, la Bucureşti, iar mesajul a fost extrem de pozitiv.

Centrala de la Tarniţa, o „himeră“ pe cale de a se realiza. Proiectul centralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa este vechi încă de pe vremea când Nicolae Ceauşescu plănuia construcţia de reactoare nucleare la Cernavodă.

Transformarea Chinei: trei mituri demontate despre puternica economie chineză. Toate produsele chinezeşti sunt proaste şi necalitative, industria locală ştie doar să imite, nu să inoveze, iar chinezii nu consumă altceva în afară de orez. Departe de clişee şi stereotipuri, „dragonul roşu“ a ajuns a doua putere economică din lume, iar faptul că mulţi încă subestimează ţara nu poate decât s-o ajute.

Chinezii vin puşi pe fapte la Bucureşti: În ţările est-europene există cerere pentru modernizarea infrastructurii, iar noi avem avantaj în domeniu. Delegaţia condusă de premierul chinez, care se va afla în Bucureşti săptămâna viitoare, vine cu gânduri mari în România. Agenţia de presă oficială a Beijingului transmite că ţările est-europene sunt în căutare de investiţii şi vor dezvoltarea infrastructurii, capitole la care China deţine „avantaje”. Totodată, chinezii pun accent pe importanţa cooperării cu România pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu UE.

De la agricultură la cârma unei puteri mondiale: ascensiunea premierului chinez Li Keqiang, care vine luni la Bucureşti. S-a născut într-o zonă rurală a Chinei, cunoscută pentru sărăcia lucie.A avut ocazia să-şi continue studiile în SUA, însă a refuzat pentru a urca treaptă cu treaptă în structurile comuniste. Acum, conduce a doua cea mai mare economie mondială, cu un PIB de 8.300 de miliarde de dolari, şi vrea să introducă tururi obligatorii la închisori pentru toţi oficialii chinezi astfel încât aceştia „să vadă cu ochii lor consecinţele infracţiunii”.

Premierul chinez la Bucureşti – victorie sau dezastru? Citesc consternat cum se vântură prin presă ideea că Guvernul face jocurile comuniştilor din China, invitându-l pe premierul Chinei la Bucureşti şi organizând un summit economic cu investitori chinezi, săptămâna viitoare. Teză e următoarea: UE nu este de acord cu această abordare, în care China tratează direct cu state membre UE şi ar vrea o relaţie prin Bruxelles.

Povestea centralei nucleare de la Cernavodă. De la uraniul exportat în URSS ca despăgubiri până la crearea unei întregi industrii româneşti. Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect de 6,5 miliarde de euro care se va afla în centrul negocierilor de săptămâna viitoare cu delegaţia Chinei, ar reprezenta un punct de cotitură în privinţa investiţiilor străine în sectorul energetic românesc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite