Asociaţiile pentru pensionari ameninţă cu proteste, dacă pensiile nu cresc cu 40% în toamnă. Banii pentru majorare să vină de la Pilonul 2 şi din rezervele BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
1.500 de pensionari protestează în faţa Guvernului împotriva îngheţării pensiilor în 2012

Trei mari organizaţii ale pensionarilor au anunţat marţi că intenţionează să organizeze manifestaţii de stradă în septembrie, în cazul în care Guvernul nu va respecta legea care prevede creşterea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie.

De asemenea, înainte de manifestaţiile de stradă, cele trei organizaţii ale pensionarilor vor să acţioneze Executivul în instanţă, dacă pensiile nu se vor majora, scrie Agerpres.

Cele trei organizaţii sunt Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională „Unirea” a Pensionarilor din România, care susţin că reprezintă interesele a aproape 5 milioane de pensionari.

Preşedintele Federaţiei Naţionale „Unirea” a Pensionarilor din România, Dumitru Cojanu, a propus, ca sursă de finanţare prin care Guvernul să poată majora cu 40% pensiile, amânarea cu un an sau doi a transmiterii contribuţiilor obligatorii pentru pensiile administrate privat - Pilonul 2.

„Dacă chiar este o problemă pandemia, şi într-adevăr este acel şomaj tehnic, acele unităţi care şi-au încheiat activitatea, nu şi-au dus activitatea în continuare, nu mai vin contribuţii din această cauză, există o rezervă uriaşă, şi noi am propus-o, ca suma care se transferă la fondurile administrate privat, acea sumă de 9 miliarde care spuneam că este în bugetul pentru anul acesta, poate să fie amânată, prorogată cu un an sau doi, că într-adevăr anul acesta este o problemă, şi atunci sunt destui bani ca să se asigure acel 40% prag de creştere a pensiilor pe care le avem. Aceste lucruri nu sunt văzute şi nu sunt aplicate de Guvern în ceea ce priveşte sustenabilitatea. Se vorbea de problema datoriilor pe care le au companiile la bugetul asigurărilor sociale de stat. Avem lista lor: 18 miliarde. Cât din acestea vin să susţină această acţiune (de creştere cu 40% a pensiilor, n.r.) care este pentru acest an? Guvernul nu spune nimic de acest lucru. I-am arătat ministrului de Finanţe aceste probleme”, a afirmat Cojanu.

La rândul său, preşedintele Uniunii Generale a Pensionarilor din România, Toma Neamţu, a enumerat alte propuneri pentru sursele de finanţare necesare majorării pensiilor de la 1 septembrie. 

„Domnului ministru Cîţu i-am transmis noi nişte propuneri pe care le aveam şi care unele se ştiu, le ştia şi dânsul. Trebuie să acţionăm cu fermitate pentru eliminarea muncii la negru, crearea unui număr important de locuri de muncă, aplicarea unei strategii motivante intersectoriale care să combine politici de ocupare cu programe educaţionale şi de formare profesională, dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu, solicitarea justificării marilor averi dobândite - imobile, conturi bancare, pământ, care nu sunt recuperate. Deci, primesc sancţiuni, fac închisoare, ba mai mult, sunt şi eliberaţi mai devreme dacă scriu o carte, dacă au activitate bună. Dar rămân cu averea. De ce nu se adoptă sistemul care e în Portugalia, în Statele Unite? Să i se confişte averea şi să i se dea şi o penalitate de, să zicem, 25% din suma delapidată. Să nu mai facă închisoare, dar să avem bani. Impozitarea progresivă a fondului excedentar individual de locuinţe, impozitarea apartamentelor, caselor închiriate: sunt mulţi proprietari de apartamente şi case care eludează legea şi nu se prezintă la Administraţia Financiară să-şi declare impozitele”, a afirmat Toma Neamţu. 

De asemenea, acesta a propus şi apelarea la rezervele Băncii Naţionale. 

„Deci, trebuie găsite nişte pârghii care depindeau de dânsul (de ministrul Finanţelor, n.r.) - fiind din luna noiembrie, trebuia să treacă la aceste măsuri. Nici acum nu e târziu. Restrângerea uriaşelor datorii faţă de stat a unor agenţi economici - mulţi sunt iertaţi, şi nu înţelegem de ce -, eradicarea sau cel puţin diminuarea corupţiei, control mai sever la graniţă, prin confiscarea produselor ilegale care sunt introduse în ţară. Şi ultima măsură, care cred eu că e bună: apelarea şi la rezervele şi fondul Băncii Naţionale a României, care reprezintă o altă soluţie, deoarece acestea sunt supradimensionate şi pot sprijini fondul de pensii cel puţin 2-3 ani. Domnul guvernator mereu se vaită că nu sunt bani, dar rezerva e constituită”, a afirmat Toma Neamţu. 

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România, Preda Nedelcu, a declarat marţi că protestele vor fi organizate în septembrie, după ce Guvernul va informa oficial dacă va respecta legea privind majorarea pensiilor cu 40%.

„Am decis să informăm opinia publică, în primul rând pensionarii, că vom chema în instanţă Guvernul României dacă la 1 septembrie nu va pune în aplicare prevederile Legii 127, lege organică aprobată de Parlamentul României, care stabileşte ca la 1 septembrie valoarea punctului de pensie să reprezinte 1.775 de lei. Dacă nu va respecta această lege, vom chema în instanţă Guvernul. Şi, de asemenea, am stabilit de comun acord să organizăm acţiuni de protest ale organizaţiilor de pensionari din întreaga ţară. Precizez că cele trei federaţii naţionale au organizaţii de pensionari în toate oraşele, municipiile reşedinţă de judeţ, în oraşele din judeţele respective şi într-o serie de localităţi rurale. Reprezentăm, deci, vocea acelor 5 milioane de pensionari din România. (...) Protestele vor fi organizate după ce aflăm hotărârea oficială a Guvernului dacă respectă sau nu respectă Legea 127, adică în septembrie”, a afirmat Preda Nedelcu.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România a adăugat că reprezentanţii pensionarilor au fost ignoraţi de actualul Guvern.

„Am fost ignoraţi, am putea spune chiar desconsideraţi de către Guvern. Am încercat, nu demult, cu o petiţie care a fost transmisă Guvernului de toate organizaţiile de pensionari din România, care avea ca obiect respectarea Legii 127. Această petiţie n-a avut niciun efect, nu a fost luată în considerare. Petiţia a fost transmisă Ministerului Muncii, care a comunicat organizaţiilor că va avea în vedere ceea ce solicităm noi. Suntem astăzi în situaţia aceasta, că trebuie să acţionăm pentru ca în acest fel, dacă altfel nu s-a putut, să acţionăm pentru ca Guvernul să-şi respecte pensionarii care au clădit această ţară, care au contribuit la dezvoltarea ei şi, în al doilea rând, să respecte această Lege 127 care a fost aprobată de Parlamentul României, promulgată de preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial. Este un drept al nostru, prevăzut în lege”, a menţionat Preda Nedelcu.

La rândul său, preşedintele Uniunii Generale a Pensionarilor din România, Toma Neamţu, a susţinut că pensionarilor le-a ajuns „cuţitul la os”.

„Faptul că vom ieşi în stradă să ne manifestăm nemulţumirea dovedeşte că s-a ajuns la o limită ce nu se mai poate suporta. A ajuns cuţitul la os. Nu sunt pensionarii vinovaţi că numărul salariaţilor s-a micşorat în ultimul timp. De aceea cred că ar trebui să încerce şi guvernanţii să trăiască dintr-o pensie de 800-900 de lei, dar nu o lună, să mai aibă rezerve în cămară - ulei, zahăr etc. - ci să stea 3-4 luni cu suma aia, să vadă şi ei ce înseamnă să stai cu suma asta, din care pensionarul îşi cumpără şi medicamente şi alimente, să se mai îmbrace”, a declarat Toma Neamţu.

Liderul Uniunii Generale a Pensionarilor din România a explicat că 50.000 de pensionari au semnat o solicitare de acţionare în justiţie a Guvernului, în cazul în care acesta nu va aplica legea ce prevede mărirea pensiilor cu 40% din septembrie.

„Trei ani s-a tot amânat, cu un total de 18 luni, mărirea cuantumului punctului de pensie şi de trei ani nu s-a acordat indexarea conform inflaţiei, care se dă la fiecare început de an. Deci, sunt probleme grave, pe care pensionarii nu le mai îndură, practic nu mai suportă. Pentru acţiunea în justiţie s-a completat un tabel cu semnături, în care se spune clar să nu se proroge legea, să nu se amâne, să nu se schimbe cuantumul. Acţiunea de protest e semnată deocamdată de 50.000 de pensionari din toată ţara ai Uniunii Generale a Pensionarilor din România. Domnul Ludovic Orban nu înţeleg de ce nu ne-a primit - cele 3 confederaţii i-au făcut 4 adrese şi nu vrea deloc să discute pe aceste probleme. Deci 4,5 milioane, 5 milioane de pensionari tot îi cer din luna ianuarie, şi avem rugămintea să ţină cont de doleanţele pensionarilor. Noi nu vrem să ieşim în stradă să facem mitinguri, nu dorim aşa ceva, dar nu se mai poate cu suma asta aşa de mică, pensiile mici, care majoritatea, peste 50%, sunt sub 1200 de lei, nu mai ajung. Preţurile au crescut extraordinar de mult”, a precizat Toma Neamţu.

Acesta a adăugat că pensionarii solicită Guvernului să nu proroge aplicarea legii şi să nu modifice cuantumul de majorare a pensiilor.

„Prima va fi acţiunea în instanţă de încălcare a legii, pentru că legea e promulgată şi aprobată, şi aici e problema, că chiar domnul preşedinte Iohannis a spus să nu suporte costurile pandemiei numai pensionarii. Or, nu văd de ce trage în noi, practic, de ce nu discută, nu negociază. Deci, în mod logic, va fi acţiunea în instanţă. Avem cerinţa să nu se proroge legea, să nu se schimbe cuantumul. Depunem în instanţă acţiunea semnată de toate organizaţiile. Probabil va fi miting la Bucureşti şi pichetarea prefecturilor din toate judeţele ţării. Vom vedea, vom avea Conferinţa Naţională a celor trei organizaţii ale pensionarilor şi vom hotărî”, a afirmat Toma Neamţu.

Şi preşedintele Federaţiei Naţionale „Unirea” a Pensionarilor din România, Dumitru Cojanu, a acuzat Executivul că a refuzat să discute cu reprezentanţii pensionarilor.

„Această dezamăgire a pensionarilor a determinat ca noi să luăm această hotărâre împreună de a da în judecată Guvernul, de a ne mobiliza şi de a manifesta această dorinţă de a rezolva problemele prin protest. Va trebui să o aplicăm, din cauză că Guvernul nici nu s-a gândit până acum să stea de vorbă cu noi, să discute şi să vadă soluţiile. Poate că împreună există posibilităţi ca să se soluţioneze această problemă a bugetului, această doleanţă a problemei nivelului de trai a pensionarilor, care, după munca pe care au desfăşurat-o, au acest drept, să aibă un nivel de pensii bun”, a menţionat Cojanu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite