Asociaţie: Sub paravanul crizei Ruso - Ucraineană se forţează creşterea preţului gazelor în România

Asociaţie: Sub paravanul crizei Ruso - Ucraineană se forţează creşterea preţului gazelor în România

Foto: Shutterstock

Preţul gazelor naturale a crescut brusc pe Bursa Română de Mărfuri cu 12% în ultimele două zile, susţin specialiştii Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI).

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit acestora, aparent, majorarea este în tandem cu creşterea preţului pe Bursa Europeană TTF şi este pusă pe seama crizei Ruso-Ucrainene. Totuşi, vremea extrem de caldă face ca România să aibă suficiente gaze din intern pentru a acoperii consumul. 
 
„Fluxurile fizice de gaze importate din Vestul Europei (conectate la preţul burselor europene) sunt nule, astfel această justificare, aparent nu se poate susţine. Totuşi România importă virtual gaze, adică deşi nu intră molecule de gaze, intră facturi cu gaze „importate virtual”. În acelaşi timp România exportă (sau reexportă) cantităţi importante de gaze naturale în Ungaria „invizibile”, datorită backhaulului realizat pe punctul de import Csanadpalota. În prezent gazele care intră sunt sensibil egale cu cele care ies din România prin punctul Csanadpalota, respectiv deşi fluxul fizic este zero, pe „hârtie” se importă şi exportă gaze prin acest punct.”, explică sreprezentanţii AEI. 
 
 
 
Conform sursei citate, în graficul de mai sus se pot observa Renominalizările făcute în punctul Csanadpalota, disponibile pe siteul Transgaz. 
 
„Observăm că în aceeaşi zi se exportă şi importă gaze prin acelaşi punct. Astfel, se prezintă că România şi-a redus importurile din Ungaria şi au crescut exporturile. 
 

 

„Fizic gazele nu pot să intre şi să iasă în acelaşi timp pe acelaşi punct, astfel gazele exportate nu ies din România, dar se reduc cantităţile de gaze intrate din Ungaria cu valorile exportului virtual.”, continuă specialiştii.

 
Potrivit reprezentanţilor AEI, gazele importate din Ungaria ating un preţ de cca 70 euro/MWh, iar gazele exportate în Ungaria sunt la un nivel inferior (conform unor surse 54 euro/MWh, alte surse vorbesc de 68 euro/MWh). 
 
„Astfel, avem o primă modalitate de a creşte preţul gazelor din România, exportăm (reexportăm) ieftin, importăm scump.
 
A doua modalitate de a creşte preţul gazelor poate fi jocul, care se realizează de două zile pe BRM. În ultimele două zile pe Bursa Română de Mărfuri se înregistrează un fenomen atipic, există 2-3 vânzători care vând şi cumpără cantităţi mari de gaze, cantităţi atât de mari încât chiar dacă unii dintre furnizori ar dori să intre şi să liciteze preţuri mai mici nu o pot face datorită cantităţilor mari ofertate. 
 
Interesat este faptul că atunci când au apărut noi jucători şi au licitat astfel încât preţul părea că urma să scadă şi să se închidă la un anumit preţ, apărea un alt furnizor care oferta mult peste nivelul la care urma să se închidă tranzcţia, ridicând astfel mult preţul mediu de tranzacţionare zilnică.”, mai arată Asociaţia.
 
Sursa citată menţionează că majorarea forţată a preţului gazelor marfă pe piaţa din România, poate să fie determinată de acţiunea unor furnizori români (interesaţi ca în perioada aplicării sistemului de plafonare a preţurilor să profite de preţuri mari de achiziţie), de interesul unor traderi (externi) care în perspectiva unor acţiuni de limitare a gazelor din Rusia îşi achiziţionează gaze din România sau via România, de traderi (externi) care efectuează swapuri de gaze în vederea scăderii preţului gazelor care îl au în portofoliu, de alte interese care să determine creşterea preţului gazelor în România etc.
 
 
 
„Criza Ruso - Ucraineană pare să fie paravanul perfect pentru anumite acţiuni şi justificarea creşterii cu 12% a preţului gazelor marfă în ultimele două zile în România.”, concluzionează AEI.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările