ASF pregăteşte noi reguli de despăgubire în baza poliţelor RCA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De o poliţă RCA mai ieftină se vor bucura şoferii care nu au avut accidente în 2011, pensionarii, dar şi bugetarii

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a elaborat un nou proiect de act normativ care modifică legislaţia secundară privind asigurările auto, pentru a elimina neclarităţile şi neconcordanţele în privinţa despăgubirilor,

Potrivit acestuia, asigurătorii RCA vor fi obligaţi să plătească şi penalităţile de întârziere la achitarea despăgubirilor cuvenite, fără a mai fi necesar ca păgubiţii să ceară în mod expres acest lucru, după cum au precizat pentru HotNews.ro mai multe surse din ASF.

Astfel, ASF propune următoarea modificare la această normă privind asigurările auto:

"La articolul 30, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11) cu următorul cuprins:

'(1,1) Dacă asigurătorul RCA nu îşi îndeplineşte obligaţiile de plată în termenul prevăzut la art. 21 alin. (4) din Legea nr.132/2017, plata penalităţilor de întârziere se efectuează odată cu plata despăgubirii, în contul persoanei prejudiciate sau mandatarului acesteia, fără a fi necesară solicitarea în mod expres a acestora.'”.

Nicăieri în legea 132/2017 sau în legislaţia secundară de aplicare a acestei legi, respectiv în Norma 20/2017, nu se specifică faptul că păgubiţii trebuie să facă în mod expres o solicitare pentru plata acestor penalităţi.

ASF aşteaptă observaţii asupra acestui proiect de modificare la Norma 20/2017 până la data de 5 decembrie 2020.

O altă schimbare majoră pregătită la asigurările auto: Preţul poliţei RCA va creşte semnificativ în funcţie de severitatea accidentului produs

Aceasta nu este singura modificare majoră la legislaţia RCA pe care o vizează acest proiect. O altă modificare despre care HotNews.ro a scris în premiră este majorarea semnificativă a preţului RCA în funcţie de severitatea accidentului produs, prin modificarea sistemului bonus-malus.

Asiguraţii RCA care au făcut un accident soldat cu vătămarea sănătăţii şi a integrităţii corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane vor fi penalizaţi prin creşterea cu 40% (4 clase de malus) a preţului la asigurarea auto obligatorie pe care o vor încheia în anul ulterior producerii accidentului, potrivit unui proiect al ASF, care modifică sistemul bonus-malus din legislaţia RCA.

În prezent, şoferii vinovaţi sunt penalizaţi doar cu 2 clase de malus, indiferent de severitatea accidentului. Vezi în articol ce alte schimbări majore sunt pregătite până la finalul acestui an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite