Dăianu, prim-vicepreşedintele ASF: „Reducerea numărului de membri din Consiliul ASF este firească, va aduce beneficii activităţii instituţiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară FOTO Adevărul
Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară FOTO Adevărul

Reducerea numărului de membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de la 17 la 11, anunţată astăzi de premierul Victor Ponta, este benefică pentru activitatea instituţiei, consideră Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele ASF. El a adăugat că nicăieri în Europa nu poţi găsi un omolog al ASF cu un număr atât de mare de membri în Consiliu.

„Decizia va afecta în bine activitatea ASF. Pentru o asemenea instituţie nu găsim în Europa un omolog cu un număr atât de mare de membri. Rar găseşti peste şapte membri într-o astfel de instituţie“, a declarat Dăianu pentru „Adevărul“.

El a adăugat că este firească această reducere a numărului de membri în conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară. 

„Este firesc ceea ce s-a întâmplat, poate ar fi trebuit să nu se ajungă aici, să primească de la început Consiliul o altă croială“, a mai spus prim-vicepreşedintele ASF. 

Surse oficiale au declarat, potrivit Mediafax, că reducerea numărului de membri din Consiliul ASF a fost aprobată prin ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de astăzi a Guvernului. Reducere numărului de posturi în conducerea ASF este operată la doar o lună de la înfiinţarea instituţiei.

"Săptămâna această vom avea o ordonanţă de urgenţă, o să reducem numărul de membri, de la 19 la 11, este clar că intenţiile bune au fost înţelese greşit de cei numiţi acolo, şi o să impozităm cu 85% salariile compensatorii pe care ei şi le-au dat tot lor", a spus Ponta, în şedinţa de Guvern.

Consiliul ASF este format din 17 membri. Dan Radu Ruşanu este preşedintele ASF, iar Daniel Dăianu este prim-vicepreşedinte. Daniel Tudor, Mircea Ursache şi Ion Giurescu ocupă funcţiile de vicepreşedinţi ai ASF, iar Dorina Mihăilescu, Gheorghe Marcu, Gavrilă Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mîrzac, Marian Sârbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Baltă, Doru Frunzulică, Nina Puiu şi Gheorghe Cornel Coca Constantinescu sunt membri ai acestui Consiliu.

Şase din aceşti membri nu vor mai face parte din Consiliul ASF.

Ponta a afirmat că au fost acordate deja astfel de salarii compensatorii, de câte 

230.000 euro net, pentru trei foşti membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), respectiv pentru Dan Constantinescu, Albin Biro şi Daniela Popa, fiind înregistrate şi alte astfel de cereri.     

De asemenea, taxarea salariilor compensatorii a fost aprobată, prin ordonanţă de urgenţă, în şedinţa de Guvern de astăzi. 

„Salariile compensatorii nu aveau nicio justificare. Este ca şi cum un ministru sau premierul ar cere asemenea salarii la finalul mandatului. Salariile cerute sunt exorbitante“, a spus Dăianu. 

El a adăugat că, de la înfiinţarea ASF, la 29 aprilie 2013, nu s-a făcut nicio plată de salarii compensatorii şi că „eu sunt împotriva a astfel de plăţi“.

Ministrul Finanţelor a anunţat, luni, că Guvernul va aproba, marţi, o ordonanţă de urgenţă pentru impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii încasate de cei care au făcut parte din consiliile de supraveghere ale fostelor comisii din care s-a format Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Autoritatea a fost înfiinţată prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Şi premierul a declarat anterior că doreşte taxarea cu 85% a salariilor compensatorii pe care şi le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a înfiinţat Autoritatea de Supraveghere Financiară, arătând că nu este vorba de o impozitare, ci de o "taxă pe obraz gros".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite