Armata va fi obligată să cumpere armament de la companiile româneşti de stat, pe care le va scuti de plata unor taxe şi impozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va obliga Armata să cumpere armament şi alte echipamente militare de la fabricile din industria naţională de apărare, pe care le va scuti de unele taxe şi impozite, potrivit unui proiect de lege lansat vineri în consultare.

Guvernul îşi justifică proiectul de lege invocând necesitatea susţinerii „sectorului şi menţinerea interesului naţional de securitate în privinţa industriei naţionale de apărare şi securitate corelat cu Strategia industriei naţionale de securitate“, potrivit HotNews.ro

Proiectul urmează sa fie aprobat de Guvern şi transmis Parlamentului. 

Doar dacă fabricile din industria naţională de apărare nu pot sau refuză, din motive obiective, să intre în procesul de achiziţie direct sau prin negociere, Armata poate să cumpere echipamente din altă parte. 

Totodată, Guvernul intenţionează să ofere fabricilor de armament şi echipamente militare scutirea de la plata TVA şi a altor impozite centrale şi locale. 

Potrivit proiectului, prin derogare de la Codul fiscal, operatorii economici deţinatori de capaciţăti folosite exclusiv pentru producţia/testarea/depozitarea produselor militare şi/sau la mobilizare, la propunerea ministerului de resort şi cu avizul autorităţilor publice cu atribuţii în domeniu, sunt scutiţi de la:

plata impozitelor şi taxelor pe terenuri, clădiri şi construcţii speciale, inclusiv pentru zonele de siguranţă ale acestora;

plata impozitului pe profitul reinvestit în industria naţionala de apărare şi securitate. 

plata taxei pe valoarea adaugată (TVA), cu drept de deducere, pentru importul şi/sau achiziţia intracomunitară de bunuri livrate în Romania la operatorii economici din industria de apărare şi securitate. 

plata impozitului pentru autentificarea înscrisurilor privind majorarea capitalului social cu valoarea terenurilor pentru care se obţin, potrivit legii, certificate de atestare, de către operatorii economici cu capital integral şi/sau majoritar de stat din industria naţionala de apărare şi securitate.

prin derogare de la Codul Silvic, industria de apărare este scutită şi de la plata obligaţiilor băneşti prevăzute de lege pentru scoaterea definitivă din fondul forestier a terenurilor, inclusiv a zonelor de siguranţă ale acestora, pe care sunt amplasate sau urmează să fie amplasate capacităţi de producţie pentru industria naţională de apărare şi securitate.

Scutirile sunt proiectate să genereze un impact bugetar negativ de 15 milioane de lei pe an, din care 12,5 milioane bugetului central şi restul, bugetelor locale. 

La începutul lunii mai, premierul Victor Ponta anunţa că datoriile istorice ale industriei de apărare vor fi şterse de Guvern, prin proceduri acceptate de către Uniunea Europeană, pentru a salva locuri de muncă şi a relansa un sector esenţial pentru economia românească.

Guvernul a decis anularea obligaţiilor fiscale datorate de 15 companii din industria de apărare care produc sau comercializează armament, muniţie şi material de război, invocând inclusiv actualul context regional geopolitic care „impune întărirea capacităţii de apărare“ a României.

Anularea obligaţiilor fiscale a fost decisă, prin ordonanţă de urgenţă, în şedinţa  Guvernului din 13 mai.

Pe lista companiilor ale căror datorii vor fi anulate au fost incluse Tohan Zărneşti, Carfil Braşov, Metrom Braşov, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanică Moreni, Arsenal Reşiţa, Uzina Mecanică Bucureşti, Electromecanica Ploieşti, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, Pirochim Victoria, Fabrica de Pulberi Făgăraş.

Citiţi mai multe pe HotNews.ro


Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite