Acordul cu FMI, la răscruce. Ponta: „Problema arieratelor nu e rezolvată. Nimeni nu are garanţia că scrisoarea trece de boardul FMI“

Acordul cu FMI, la răscruce. Ponta: „Problema arieratelor nu e rezolvată. Nimeni nu are garanţia că scrisoarea trece de boardul FMI“

Desen de Vali Ivan

Premierul Victor Ponta a declarat că problema arieratelor nu este rezolvată, arătând însă că aceasta poate fi rezolvată până la sfârşitul lunii iunie, când se reuneşte boardul FMI. Întrebat dacă are garanţia că scrisoarea de intenţie va intra în boardul FMI şi va trece în bune condiţii, aşa cum a declarat vicepremierul Daniel Chiţoiu, Ponta a răspuns: "Nu are nimeni o asemenea garanţie".

 

"Problema arieratelor nu e rezolvată, dar poate fi rezolvată până intrăm în boardul FMI de la sfârşitul lui iunie. Miniştrii Chiţoiu şi Voinea vă pot da graficul nostru de reducere a arieratelor", a spus Ponta.
 
Întrebat dacă are garanţia că scrisoarea de intenţie va intra în boardul FMI şi va trece în bune condiţii, aşa cum a declarat vicepremierul Daniel Chiţoiu, Ponta a răspuns: "Nu are nimeni o asemenea garanţie".
 
"Chiţoiu îşi doreşte, e normal, e ministru de Finanaţe", a spus Ponta.
 
El a precizat că este optimist referitor la prior actions. "Avem nişte prior actions. Sunt optimist referitor la toate, chiar dacă sunt foarte dificile - CFR Marfă, cât de greu mergem mai departe, dar merge. Arieratele - la fel. Păstrarea în toate ţintele de deficit - asta s-a realizat şi se realizează în continuare. E greu. Sunt optimist", a mai spus Ponta.
 
Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat, joi, că poate garanta că scrisoarea de intenţie privind acordul cu FMI va intra în boardul instituţiei financiare, iar acordul României cu FMI se va încheia "în bune condiţii".
Chiţoiu a fost întrebat dacă poate garanta că se va îndeplini ţinta privind arieratele şi se va intra în boardul FMI.
 
"Garantez că scrisoarea va intra în board-ul FMI şi acordul se va încheia în bune condiţii", a susţinut ministrul.
 
Achitarea arieratelor de către autorităţile locale este unul dintre principalele angajamente asumate constant de România în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi nerespectat de fiecare dată.
 
Premierul Victor Ponta a declarat că, în momentul de faţă, România nu îndeplineşte criteriul, dar că acesta trebuie îndeplinit până în iunie, când este board-ul FMI, şi că, în caz contrar, acordul cu Fondul nu va intra în boardul instituţiei financiare.
 
Acordul cu FMI expiră în vara acestui an, iar autorităţile de la Bucureşti şi-au propus să încheie o nouă înţelegere financiară.
 
Guvernul a decis miercuri să ridice, în regim de urgenţă, limita împrumuturilor pe care autorităţile locale le pot contracta pentru arierate, la 800 milioane lei, revenind astfel la plafonul decis iniţial, dar redus ulterior, când a încercat să impună pe plan local ordinea de cheltuire a banilor din TVA şi impozit.
 
La 31 decembrie 2012, autorităţile locale înregistrau faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări un volum al arieratelor de 840,2 milioane lei. La finele lunii ianuarie 2013, arieratele au înregistrat o creştere de peste 300 milioane lei, ajungând la 1,18 miliarde lei. Arieratele reprezintă acele plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: