Apune era valutelor „tari“ din Răsărit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Atât leul, cât şi zlotul şi forintul şi-au pierdut stabilitatea şi au intrat într-o depreciere accelerată, pe fondul veştilor rele din zona euro.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a atins ieri un nou prag, ajungând la 4,4662 lei/euro, într-o piaţă tensionată în care cotaţiile au urcat până la un nivel-record de 4,4715 lei/euro.

Valutele din regiune şi bursele europene afişează uşoare creşteri, după deprecierile puternice din primele zile ale săptămânii, însă temerile privind posibila ieşire a Greciei din zona euro limitează câştigurile.

Mai 2012, luna recordurilor

Cursul leului faţă de euro a depăşit record după record de la începutul lunii mai, depreciindu-se cu 1,57%. La început, deprecierea a fost cauzată de cutremurele politice care au dus la schimbarea Guvernului, după care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro şi, implicit, a monedei unice europene. Acum, summitul informal al liderilor UE nu a adus măsuri concrete privind planurile de rezolvare a crizei datoriilor de stat, lucru care îi dezamăgeşte pe investitori, dar în acelaşi timp îi încurajează pe speculatori.

„Leul, ca şi celelalte monede din regiune, a devenit interesant pentru speculatori, având în vedere că fluctuaţiile cotaţiilor sunt tot mai ample", a declarat Claudiu Cazacu, analist-şef al companiei de tranzacţionare online X-Trade Brokers (XTB). El estimează că am putea vedea euro la 4,5 lei „în câteva zile, dacă acest trend se menţine" şi la mai mult de 4,6 lei „dacă Grecia va ieşi din zona euro".

Vasilescu, BNR: Atenţie la aluzii!

Comentând evoluţiile valuterlor de zilele trecute, Adrian Vasilescu - consilier al Guvernatorului BNR - arăta că opinia publică fiind inflamată, cele mai mici aluzii provoacă mişcări imediate şi violente în pieţe.

„Pe bună dreptate numeroşi analişti au precizat că, în aceste împrejurări, eforturile de temperare făcute de băncile centrale, oricât de mari ar fi, nu pot avea decât efecte limitate. BNR, care monitorizează cu mare atenţie evenimentele, foloseşte instrumentarul adecvat pentru ca şocurile provocate să aibă durată scurtă şi intensitate minimă. Dovadă că miercuri, 23 mai, faţă de ziua precedentă, moneda noastră s-a depreciat mai încet decât monedele din regiune, iar faţă de 8 mai deprecierea leului a fost tot minimă - cu numai 1,2%, în timp ce zlotul polonez s-a depreciat cu 3,87%, forintul unguresc cu 5,16% şi coroana cehă cu 1,85%", a subliniat oficialul băncii centrale.

De la începutul acestui an, leul a scăzut cu 3,39% în raport cu euro. Şi în raport cu dolarul avem un record: cursul a urcat cu 2,66 bani, la 3,5538 lei/dolar, acesta fiind cel mai ridicat nivel de după 30 iunie 2010, când referinţa BNR s-a situat la 3,5617 lei/dolar. Cât priveşte francul elveţian, cotaţia a crescut la 3,7195 lei/franc, un nou nivel maxim începând cu 5 septembrie 2011.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite