Aproape 900 de unitati din sectorul alimentar ar trebui inchise pana la momentul aderarii Romaniei la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui raport al Directoratului General de Sanatate si Protectia Consumatorului din cadrul Comisiei Europene, 881 de unitati din sectorul alimentar vor fi inchise pana la data aderarii Romaniei

Potrivit unui raport al Directoratului General de Sanatate si Protectia Consumatorului din cadrul Comisiei Europene, 881 de unitati din sectorul alimentar vor fi inchise pana la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, in cazul in care nu vor respecta normele UE privind calitatea produselor. Din numarul total, 289 de societati produc, proceseaza si comercializeaza carne rosie, in timp ce alte 236 activeaza in sectorul produselor din carne. De asemenea, peste 350 de firme a caror inchidere este recomandata de UE au ca obiect de activitate procesarea laptelui. Raportul face unele aprecieri legate de o serie de aspecte negative in industria de procesare a hranei si in domeniul sigurantei alimentare din Romania. Documentul amintit constata ca stabilirea unei Autoritati pentru Siguranta Alimentara se afla inca in stadiul de proiect, iar autoritatea competenta din Romania "functioneaza dupa legislatia nationala anterioara, care este partial contradictorie si chiar abrogata". Aceeasi sursa precizeaza ca desi a fost creat cadrul legal pentru functionarea unui plan de modernizare a unitatilor din sector, acesta este incomplet si nu asigura bazele legale pentru toate clasele de unitati procesatoare de alimente de origine animala. Avand in vedere numarul foarte mare de unitati din sectorul alimentar care risca sa-si inchida portile din 2007 daca nu indeplinesc normele UE privind calitatea produselor, am solicitat opinia reprezentantilor unor patronate din domeniile vizate. Mihai Visan, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii: "Speram ca Romania va beneficia de perioade tranzitorii, ca si celelalte tari" "Agentii economici din domeniul prelucrarii carnii sunt constienti de faptul ca din 2007 vor trebui sa treaca la standardele UE si isi investesc de pe acum si ultimul leu economisit in adaptarea la standardele comunitare. Speram insa ca Romania va obtine, totusi, ca si celelalte tari acele perioade tranzitorii, chiar si dupa 2007. Programul de restructurare a industriei de prelucrare a carnii prevede pentru fiecare unitate elaborarea unui plan foarte detaliat si bine definit pe perioade de timp, incat treptat, pana in 2007, cat mai multe firme sa reuseasca sa se apropie de nivelul cerut de UE." Florin Popescu, presedinte al Asociatiei Patronatelor Romane din Industria Laptelui: "Multe din micile unitati nu trebuiau sa primeasca autorizatie de functionare de la ANSV" "Fondul problemei este altul. In Romania sunt foarte multe unitati cu capacitati reduse de prelucrare a laptelui -200-1000 litri lapte/zi - iar majoritatea nu indeplinesc conditiile legale de functionare cu privire la calitatea produselor. Inca de la inceput, aceste unitati nu trebuiau sa primeasca autorizatiile de functionare date de Agentia Nationala Sanitar-Veterinara. Cat priveste marii agenti din industria prelucrarii laptelui, care fac parte din patronatul de profil, acestia indeplinesc deja normele UE privind calitatea produselor. Mai exista si unitati de marime mijlocie care in prezent fac eforturi pentru a indeplini, in 1-2 ani, normele UE." Radu Morariu, presedinte Romferment: "Norme de calitate pentru bauturile alcoolice - inca din 2005" " In domeniul bauturilor alcoolice se vor aplica din 2005 si la noi unele norme armonizate cu directivele UE prin care producatorii vor fi obligati sa respecte conditiile de calitate ale produselor. In prezent patronatele din domeniu si Ministerul Agriculturii lucreaza la elaborarea unor acte normative care vor reglementa continutul si calitatea bauturilor alcoolice, in conformitate cu normele UE".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite