Aproape 80% din primăriile eligibile au semnat contracte de finanţare cu oficiile de cadastru

Aproape 80% din primăriile eligibile au semnat contracte de finanţare cu oficiile de cadastru

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) finanţează, anul acesta, din veniturile proprii, lucrări de cadastru general pentru 2.340 de localităţi. Suma totală alocată de ANCPI, în 2017, este de 442.350.000 de lei, pentru un număr maxim de 7.372.500 de imobile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aproape 80% dintre primăriile eligibile au semnat, până la 31 iulie,  contracte de finanţare cu oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPI) pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale, în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF). 

„Valoarea acestor contracte este de 335.739.014 de lei, sumă necesară pentru înregistrarea imobilelor din 2.340 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT), din totalul celor 2.949 eligibile”, a informat agenţia.

Potrivit legii, UAT-urile primesc, în 2017, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică, suma de 150.000 de lei/UAT, faţă de 135.000 de lei/UAT, în 2016. În plus, începând din 2017, bugetele sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârşitul anului.
 
Plăţile vor fi efectuate după deschiderea cărţilor funciare
 
Procedura de achiziţie a serviciilor de înregistrare sistematică  va fi organizată de UAT-uri, iar plăţile către primării vor fi efectuate după deschiderea cărţilor funciare aferente imobilelor recepţionate. Finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral din extravilan şi, prin excepţie, din intravilan, se realizează în baza unui contract încheiat de UAT cu oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară de pe raza judeţului în care se află. 

Potrivit legii, primăriile au obligaţia să selecteze, cu prioritate, sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local al primăriilor.
   
În prezent, situaţia lucrărilor de înregistrare sistematică, la nivel naţional, este următoarea: lucrări finalizate la nivel de UAT - 26; lucrări în derulare la nivel de UAT -195; lucrări finalizate la nivel de sector cadastral - 981 de sectoare cadastrale din 416 de UAT-uri; lucrări în derulare la nivel de sector cadastral - 984 de sectoare cadastrale din 281 de UAT-uri. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările